S'activa el protocol anticontaminació a l'àrea de Barcelona

La Generalitat limita la velocitat als accessos de Barcelona i insta les empreses a reduir les seves emissions davant l'elevada concentració de diòxid de nitrogen a l'àrea metropolitana

La Generalitat ha reactivat aquest dilluns el protocol per contaminació atmosfèrica, que, entre d'altres mesures, limita la velocitat als accessos de Barcelona i insta les empreses a reduir les seves emissions, davant l'elevada concentració de diòxid de nitrogen (NO2) a l'àrea metropolitana.

El protocol, que ja va estar actiu els passats dies 4 i 5 de desembre, s'ha tornat a reprendre "després de la pausa d'aquest llarg cap de setmana, en el qual les activitats i les emissions a l'àrea més afectada pels alts índexs de diòxid de nitrogen s'han reduït notablement", segons ha informat la Generalitat en un comunicat. El departament de Territori i Sostenibilitat reactivarà a partir de les 6.00 hores el protocol anticontaminació a disset municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona: Barcelona, Badalona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Molins de Rei, el Prat de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts i Viladecans.

La decisió està basada en "la previsió que les emissions generades per la mobilitat quotidiana en trànsit urbà, interurbà i activitat industrial augmentin, en ser dia laborable, i les condicions atmosfèriques continuïn sent desfavorables a la dispersió". Una circumstància que ja estava prevista per la direcció general de Qualitat Ambiental, després de la pausa en el protocol en els últims tres dies.

Pel que fa al Camp de Tarragona, la Generalitat avisarà l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) perquè s'evitin les maniobres no urgents que puguin empitjorar la qualitat de l'aire, i les puguin ajornar a dies posteriors.

L'activació d'episodis ambientals de contaminació és una mesura prevista dins el Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire, per complir els límits de contaminants exigits per la normativa comunitària. A més de reduir la velocitat a les vies ràpides de la conurbació barcelonina, el protocol també obliga a informar la població perquè utilitzi els transports públics si s'ha de desplaçar i a emetre consells generals a través del CECAT i de l'ATM (Autoritat del Transport Metropolità), i s'ha instat també companyies elèctriques i cimenteres a reduir les seves emissions.