Societat 15/08/2017

Controls de seguretat sense aglomeracions el segon dia de vaga total de treballadors al Prat

La directora de l'aeroport atribueix la "normalitat" a la presència de la Guàrdia Civil i a un seguiment parcial de la protesta, i assegura que els vigilants cobren més de 900 euros

Acn
2 min
La terminal 1 de l'aeroport del Prat / ACN

BarcelonaEs confirma, en el segon dia de vaga total i indefinida del personal d'Eulen als controls de seguretat de l'aeroport del Prat, que la Guàrdia Civil ha aconseguit desactivar-ne els efectes. Aquest dimarts no s'han registrat encara aglomeracions ni cues destacables de passatgers a l'entrada dels controls.

La directora de l'aeroport de Barcelona-El Prat, Sonia Corrochano, ha confirmat que la situació a la infraestructura és de "normalitat" des d'aquest dilluns, degut a la "supervisió" que fa la Guàrdia Civil als controls, i també al fet que només el 40% de la plantilla que pot fer vaga la secunda. "Ara les cues són d'entre 10 i 20 minuts. Són temps absolutament normals i no cal arribar-hi [als controls] amb més temps", ha precisat.

Per això, ha demanat en una entrevista a 'El matí' de Catalunya Ràdio que els passatgers acudeixin a l'aeroport quan la companyia els permeti facturar l'equipatge. Finalment, ha negat que els vigilants de seguretat d'Eulen cobrin 900 euros i ha explicat que no els consten baixes derivades de la "pressió" per la presència policial. En aquest sentit, Corrochano ha afirmat que els 900 euros són només el salari base que fixa el conveni del sector, al qual s'han de sumar complements per transport o perillositat, entre d'altres, cosa que eleva els sous fins als 1.200 o 1.300 euros.

La directora de l'aeroport defensa Aena

Corrochano ha defensat la posició d'Aena en el conflicte i ha precisat que es tracta d'un problema entre l'empresa Eulen i els seus treballadors per un servei. "No ens correspon decidir en quines condicions", ha dit. Amb tot, ha afirmat que han fet "el que toca per llei" però ha reconegut que podien haver anat "més ràpid" en la resolució del conflicte.

La directora de la infraestructura aèria ha circumscrit l'actuació de la Guàrdia Civil a un "reforç de l'activitat que ja fa habitualment". "És el cos que té la competència de seguretat en un lloc estratègic i garanteix que la feina s'està fent en un temps normal", ha afirmat. En aquest sentit, quantifica en 20 minuts el temps normal d'espera en els controls de seguretat, una xifra "dins els estàndards" però que encara no és "l'habitual". En ser preguntada sobre la possibilitat que els treballadors d'Eulen demanin baixes col·lectives per la pressió de la Guàrdia Civil, Corrochano ha assegurat que no en tenen constància i que el volum en aquest moment és el "normal".

Aquest 15 d’agost, festiu, sortiran des d’aquest aeroport fins a 474 vols i es calcula que hi passaran al voltant de 87.900 passatgers.

L'aeroport de València amenaça amb aturades

El sindicat UGT convocarà vaga de vigilants de seguretat a l'aeroport de València si el govern del PP "no aborda una solució global" per a la problemàtica dels contractes de seguretat en el territori nacional, segons han informat els seus portaveus a través d'un comunicat aquest dimarts. "El conflicte del Prat és la punta de l'iceberg, i s'anirà estenent si el PP segueix tirant pilotes fora en comptes d'abordar la problemàtica real de la seguretat privada en el seu conjunt", diu el comunicat. El sindicat denuncia que la contractació de serveis de seguretat privada es licita "fomentant la precarietat laboral" dels vigilants i amb "un clar incompliment d'estàndards suficients de qualitat".

stats