Societat 16/11/2015

Macrooperació contra una màfia que forçava un centenar de dones a prostituir-se

La policia fa escorcolls a Barcelona, Badalona, l'Hospitalet i diverses poblacions del Vallès en una operació per tornar a desmantellar la Supreme Eiye Confraternity

Enric Borràs
5 min
Els Mossos s'enduen un detingut d'un dels edificis que s'estan escorcollant durant la macrooperació contra la màfia nigeriana de prostitució / PERE VIRGILI

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han escorcollat aquest matí una vintena d'immobles –19 pisos i un local– a Barcelona, Badalona, l'Hospitalet, Sabadell, Terrassa, Sant Quirze del Vallès i Sant Boi de Llobregat, entre altres poblacions, en una macrooperació contra una màfia nigeriana de prostitució forçada, segons ha pogut saber l'ARA. Els Mossos han arrestat quinze homes i sis dones però en busquen tretze més. Tots serien responsables de més o menys nivell a la màfia que, segons calculen, forçava un centenar de dones a prostituir-se.

Amb l'operació, els Mossos volen tornar a desmantellar la secció a Catalunya de la Supreme Eiye Confraternity, una organització criminal internacional que la policia catalana ja havia colpejat el 2011 i dues vegades el 2012. El principal lloc on aquest grup forçava les dones a vendre el seu cos és la Rambla de Barcelona, però també ho feien en altres zones. De moment els agents han localitzat 20 víctimes, una cinquena part de les que calculen que explotava la màfia.

La policia preveu que entre els detinguts hi hagi alguns dirigents internacionals del grup mafiós. Els busquen pels delictes de tràfic i comerç d'éssers humans, extorsió, coaccions i amenaces. La investigació, sota secret de sumari i coordinada pel jutjat d'instrucció número 4 de l'Hospitalet, es va posar en marxa fa un any i mig i continua oberta; s'espera que encara es facin més detencions.

Un dels punts que s'ha despertat amb aquest macrooperatiu policial és el barri de la Salut de Badalona, on s'ha fet un dels escorcolls, en un quart pis al carrer Richard Strauss. Dos furgons han arribat discretament a les 08.15 h i han entrat a un quart pis amb prou silenci perquè alguns veïns ni tan sols sentissin els cops de l'ariet amb què han rebentat la porta. D'altres sí que s'han despertat de cop, espantats, i al cap de poca estona han sortit al carrer preguntant si tot allò tenia res a veure amb els atemptats de París.

D'aquest edifici del carrer Richard Strauss, del barri de la Salut, a Badalona, la policia n'ha tret poc abans de les deu del matí tres dones: tres possibles víctimes de la màfia que vivien al pis escorcollat. Se les han endut per prendre'ls declaració i després les han tornat al pis. Els Mossos s'han passat més de tres hores escorcollant l'habitatge a consciència –fins i tot les maletes que els habitants de l'immoble guardaven al balcó–, i cap a les 11.30 h se n'han endut el primer detingut, un home. Més tard s'han emportat arrestades dues dones més.

L'última operació dels Mossos contra aquesta màfia nigeriana es va fer el novembre del 2012, però després d'una quinzena de detencions, la unitat de crim organitzat ja temia que Eiye es tornaria a recuperar en qüestió de mesos, perquè Barcelona i Catalunya són un "port d'entrada" des de l'Àfrica per a tot Europa. A més, el grup, implantat arreu del món, té la capacitat de recuperar-se des d'altres països. L'operació d'avui confirma que, efectivament, va ser capaç de regenerar-se.

La Supreme Eiye Confraternity es va crear imitant les fraternitats de les universitats dels Estats Units. Va néixer a principis dels noranta a Benin City, segons els Mossos d'Esquadra, i des d'allà es va escampar per la resta de Nigèria i es va transformar en una "organització criminal molt violenta" enfrontada amb altres grups semblants. Més tard es va anar estenent per altres països i ara actua de manera coordinada com una organització criminal internacional. A Catalunya la policia en té documentada la presència, com a mínim, des de l'any 2007.

Justament aquests dies s'està jutjant l'últim cop policial contra Eiye. Cinc homes i cinc dones s'enfronten des de dimarts de la setmana passada a un judici que els pot condemnar a entre cinc anys i mig i 23 anys de presó i a fins a 700.000 euros d'indemnitzacions pels delictes de pertinença i direcció d'organització criminal, tràfic i comerç d'éssers humans, explotació a través de la prostitució i falsedat en documents oficials.

El grup contacta "amb dones joves, vulnerables, sense recursos i sense capacitat o oportunitats de desenvolupament personal". Les enganyen. Segons l'escrit d'acusació de la Fiscalia per al judici que es fa aquests dies, els oferixen una feina legal i remunerada a Espanya –netejant pisos, per exemple– si es comprometen a pagar entre 30.000 i 50.000 euros, però en realitat les forcen a prostituir-se i es queden el que guanyen. Com que les dones no tenen capacitat per pagar el preu que la màfia els reclama per al viatge, s'endeuten.

Quan arriben a destí –o a vegades abans que s'acabi el viatge– els diuen que no hi ha cap feina legal i que per tornar el deute hauran de vendre's el cos. I el viatge sovint no és un camí fàcil. En una altra transcripció d'una trucada que consta al sumari del cas de l'anterior operació dels Mossos queda clara la duresa del trajecte, sovint travessant deserts a peu i la Mediterrània en pastera: "Ella explica els malsons que van viure quan creuaven el desert cap al Marroc i com la gent es bevia l'orina i es menjava els seus excrements per no morir".

La policia ha localitzat fins a 20 víctimes de la xarxa, però n'hi ha un centenar. Les dones s'han prostituït a la força per zones de Barcelona com la Rambla, el Raval i el Camp Nou, a més de clubs en diferents ciutat de Catalunya com Lleida i Tarragona. La testimoni que va servir als Mossos per començar l'operació de fa tres anys es prostituïa a la vora del Camp Nou. L'havien captat quan tenia uns vint anys i va rebre cops d'una desena de persones i tota mena d'amenaces, segons va declarar. Un grup de motoristes fins i tot es va presentar a la casa de la seva família per amenaçar-la. La investigació va començar fa un any i mig.

"Li deien que li arrencarien les dents i li tallarien el coll"Una de les amenaces més efectives de la màfia és a través del vudú, que perviu amb molta força a la zona d'origen de les víctimes, però els membres d'Eiye no se n'estalvien altres de molt més explícites. La testimoni que va permetre començar el cas que es jutja aquests dies va explicar que l'havien amenaçat d'arrencar-li les dents, tallar-li el coll i fins i tot esquarterar-la. Tot, per aconseguir continuar quedant-se tot el que guanyava prostituint-se, excepte el poc que els costava mantenir-la.

En aquella operació els Mossos van acreditar que el grup havia captat i explotat una seixantena de víctimes, però estaven convençuts que la xifra podia ser molt superior. Els diners que guanyaven –uns 30 euros per servei, a Barcelona– els recaptaven altres dones, que sovint havien començat com elles i els feien arribar a la resta de la piràmide de la màfia. Els Mossos van detectar enviaments de més de 100.000 euros a països de l'Àfrica, Europa i Amèrica: Nigèria, Líbia, Gàmbia, el Marroc, França, el Regne Unit, Bèlgica, Luxemburg, els Països Baixos, Suïssa, el Canadà...

stats