Societat 13/04/2021

La corba de contagis no es dispara però Argimon alerta que les UCI ja estan massa plenes

Salut espera que se superin els 11.500 positius aquesta setmana

2 min
Vianants passejant per la Rambla de Barcelona en una imatge d'arxiu

BarcelonaNo hi ha hagut una explosió de contagis després de Setmana Santa i, fins i tot, la xifra de tests d'antígens en persones amb símptomes s'ha estabilitzat respecte a les dues setmanes anteriors. Amb tot, els hospitals ja estan massa plens i un pas en fals pot capgirar la tendència epidemiològica i ofegar els centres sanitaris. El diagnòstic que ha fet el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, aquest dimarts ha sigut clar: el pendent de la corba epidemiològica segueix amunt tot i que de forma suau i sense arribar als nivells de la segona i la tercera onada, però la població no pot abaixar la guàrdia. Aquesta setmana, per exemple, Catalunya podria superar els 11.500 positius amb 1.700 contagis diaris de mitjana.

Des de Salut Pública alerten, però, que l'estat de les unitats de cures intensives (UCI) és el factor més preocupant: els ingressos a les àrees de crítics superen actualment el 20% respecte al total de persones hospitalitzades, mentre que fa unes setmanes representaven el 15% del total d’ingressats. “Els hospitals no acaben de fer net i per buidar-los caldrien moltes setmanes de restriccions dures”, ha explicat Argimon. 

El secretari ha recordat que els hospitals mai no acaben de buidar-se entre les diferents onades i ha alertat, per primer cop, que cada vegada agafa més força la hipòtesi que els efectes de la variant britànica poden ser més "greus". “I cada vegada que comencem una onada, la situació als hospitals es tensiona més i més”, ha admès. 

Argimon ha admès que els contagis no els preocupen tant perquè no han observat “una explosió de casos”. Tot i que el fet que els indicadors actuals no hagin augmentat descontroladament podria semblar “una bona notícia”, sabent que fa deu dies es va celebrar Setmana Santa i "durant els festius sempre ens comportem diferent", Argimon ha recordat que les dades continuaran sent poc fiables durant uns dies més fins que es recuperi l’estabilitat estadística.

Si durant uns dies l’infradiagnòstic va fer caure en picat la corba de contagis, ara l’augment sobtat de positius a causa de la recuperació dels diagnòstics també dispararà alguns indicadors. Per exemple, la taxa de contagi, o Rt, que mesura la velocitat de propagació del virus, i que en aquests moments frega l’1,2. “Els propers dies veurem com se’ns dispara la Rt fins a l’1,4 o l’1,5 i això no significarà que per cada cent contagis se n'estiguin produint 140 o 150 més”, ha avisat Argimon, que ha explicat que en realitat es mantindrà entorn de l’1,15 i l’1,2.

stats