Els hospitals temen una pressió a les UCI com la de la primera onada

Reclamen endurir les restriccions perquè la vacunació no arriba a temps de frenar la quarta onada

5 min
Cua, al un punt de vacunacio contra la covid19, de la facultat de Geografia i Historia, a Barcelona

A l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, com a tots els centres sanitaris del país, han treballat a ple rendiment durant les vacances de Setmana Santa. En aquest cas, també en xarxa amb altres serveis assistencials per començar a derivar pacients en previsió d'un auge dels ingressos per coronavirus que pot portar al límit els serveis de medicina intensiva. "Estem preocupats perquè es preveu, com a mínim, un escenari similar al de la tercera onada i tot fa pensar que tindrem un increment d’ingressos a l'UCI que tensionarà la resta d’activitat prioritària", explica la cap d’urgències del Sant Pau, Mireia Puig. De fet, la majoria de professionals sanitaris consultats per l'ARA ja donen per fet que a partir de la setmana que ve caldrà començar a desprogramar, altre cop, l'activitat hospitalària no covid. I per evitar-ho, subratllen, cal contenir com més aviat millor l'avenç del virus. A falta d'una bona taxa de cobertura vacunal entre la població més vulnerable, tots ells afirmen que l'única eina a l'abast continua sent l'enduriment de les restriccions.

A partir dels 600 ingressats a les UCI "es posa en perill el sistema sanitari perquè vol dir que ja tens la meitat de les unitats ocupades amb pacients covid i has d’aturar altres intervencions que també requereixen llits de crítics", alerta la cap de medicina preventiva i epidemiologia de la Vall d'Hebron, Magda Campins. Prendre altre cop la decisió d'ajornar i reprogramar cirurgies i consultes externes seria molt perjudicial per a la salut de la població. "Tots els hospitals ja estem molt carregats i hi ha moltes altres malalties a atendre. Ens preocupa tot això perquè seria un perjudici enorme i catastròfic arribar a una situació similar a la de la primera onada", corrobora Josep Maria Mòdol, director mèdic de l’Hospital Germans Trias i Pujol.

Mòdol anticipa que les pròximes setmanes es pot arribar al pic assolit a la tercera onada "tot i estar en ple creixement" de la quarta onada. Tot plegat, coincideixen els sanitaris, sense saber encara quins són els efectes de la mobilitat de la Setmana Santa, de manera que si es tradueix en un augment de contagis, com és previsible, es podrien superar els 700 pacients ingressats a les UCI, com augura Jesús Caballero, president de la Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica (Socmic) i cap del servei de medicina intensiva de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida.

Als hospitals encara els esperen entre dues i quatre setmanes d'augment de la pressió hospitalària. És més, no es descarta que s'arribi a igualar el nombre d'ingressos a l'UCI de la primera onada, quan hi va haver 1.300 llits ocupats, 900 dels quals per malalts de covid. A diferència de la primera i la segona onada, però, ara el sistema sanitari està més preparat, hi ha més opcions de tractaments i més mesures de protecció. "Però una possibilitat que es planteja és que aquesta quarta onada tingui el mateix impacte [en nombre d'ingressos a l'UCI] que la primera o, si ho vols dir d’una altra manera, tingui més impacte que la segona i la tercera", argumenta el cap del servei de medicina preventiva i epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla.

El 70% de la població pot infectar-se

No obstant això, l’impacte real d’aquesta quarta onada –o repunt de la tercera, segons Trilla– "vindrà modulat per les mesures de restricció que es prenguin", sosté Clara Prats, investigadora del grup Biocomsc, que creu que el confinament comarcal serà insuficient per controlar l'avenç de la pandèmia. A grans trets, el 70% de la població "és encara susceptible d’infectar-se perquè no han sigut vacunats ni han passat la malaltia i la variant britànica, que és ràpida i agressiva, encara té camp per recórrer", apunta Trilla.

Els caps de servei d'hospitals consultats per l'ARA consideren que l'única manera de frenar la quarta onada és endurint les restriccions, ja que els efectes de la vacunació no arriben a temps per contenir-la. L'efecte de la vacunació sí que es nota en la mortalitat –molts dels més grans de 80 anys ja han estat vacunats amb la primera dosi i pràcticament tots els usuaris de residències estan protegits–, i una mica en l’hospitalització convencional. De moment, però, les vacunes no estan frenant els ingressos a les UCI. "La vacunació és insuficient a les franges d’edat que entren a l'UCI. Aquesta onada no l’aturarem amb la vacunació, ja la tenim aquí i l’única manera és incrementar el nivell de les restriccions", opina Mòdol, de l’Hospital Germans Trias i Pujol, que considera que calen "mesures més agressives" i demana un "últim esforç" abans d’assolir la immunitat de grup.

"Una acceleració en els ingressos a l'UCI ja és un mal indicador per prendre decisions, significa que anem tard: els contagis ja s’han produït 10 o 15 dies abans i continuaran pujant els ingressos com a mínim 15 dies més", alerta Jesús Caballero, que recorda que els beneficis del confinament comarcal no es veuran fins d’aquí deu o quinze dies més. Ell també és partidari d’endurir les mesures per donar temps a vacunar els col·lectius més vulnerables, els més grans de 65 anys, i aposta per restriccions "més curtes i més severes" per tallar la transmissió comunitària. "Les decisions del Procicat són doloroses per l’impacte econòmic i social, però hi ha vides en perill. Com a intensivista, enduriria encara més les mesures. Però per ara s’ha decidit mantenir la flexibilització de les restriccions i que el sistema sanitari vagi aguantant", diu.

L'efecte de la Setmana Santa

També està per veure els efectes de la mobilitat de la Setmana Santa. Les dades actuals de contagis no són fiables, ja que per l'efecte de les vacances s'han fet menys diagnòstics: la gent no ha acudit als centres hospitalaris o d'atenció primària tot i tenir símptomes llevat que fossin quadres greus. Més enllà de les imatges de cues a les carreteres i les platges plenes, el que preocupa les autoritats sanitàries i els professionals sanitaris és el que no es va veure: el que passava dins de les cases i en entorns tancats. Si s’han barrejat bombolles i s’han relaxat les mesures de protecció, diuen, la variant britànica haurà tingut una finestra d’oportunitat per generar brots més grans i un increment dels ingressos a les unitats de crítics.

"Neguem la realitat una vegada rere l’altra", lamenta José Luis Lopera, cap de l'UCI del Consorci Hospitalari de Vic. "Va passar a la primera onada amb la Xina i Itàlia, quan es demanava prendre decisions draconianes i no es va fer cas. Després ha passat amb el Regne Unit: a Londres un de cada vint ciutadans es contagiava amb la variant britànica però es va veure aquest col·lapse assistencial com si això no pogués arribar-nos. Així que vam començar a relaxar mesures van créixer els contagis i ara se'ns dispararà la corba. Ja es veia venir", conclou l'intensivista.

stats