Societat 01/03/2019

Corbacho no es podrà votar a si mateix el 26 de maig perquè està empadronat al Vendrell

Després de fitxar per Valls es traslladarà a Barcelona, però el cens electoral ja s'ha tancat

Marc Toro
3 min
Celestino Corbacho i Manuel Valls, aquest matí en roda de premsa

BarcelonaL'exministre socialista Celestino Corbacho s'incorporarà com a número tres de la candidatura de Manuel Valls a les eleccions municipals a Barcelona, tal com va anunciar aquest dijous, però el 26-M no podrà votar l'ex primer ministre francès (ni, per tant, a si mateix) perquè està empadronat al Vendrell (Baix Penedès) i el cens electoral a la ciutat es va tancar el 30 de gener.

El també exalcalde de l'Hospitalet de Llobregat, instal·lat des del 2016 al barri marítim de Coma-ruga, confirmava aquest dimecres a l'ARA que la seva intenció era traslladar-se a Barcelona i que ja hi buscava pis, i admetia que probablement no podria exercir el seu dret de vot a la capital catalana. Els terminis establerts per als comicis del 26 de maig ho confirmen: "Les llistes de la gent que pot votar es van tancar 30 de gener passat", expliquen des de l'Ajuntament.

Corbacho no tindrà cap problema de terminis, en canvi, per incorporar-se a la llista de Valls, perquè la llei no obliga que els candidats hagin d'estar empadronats al municipi al qual es presenten –per això no estan prohibides les llistes fantasma–. L'exministre, que es defineix fent broma com una persona "nòmada", recorda que va néixer a Valverde de Leganés (Badajoz) i que ha viscut a Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Madrid i el Vendrell, entre més llocs.

El veterà polític, que va deixar el PSC el gener de l'any passat, explica que Valls ha valorat en el seu perfil que els dos venen del món socialdemòcrata, que ha tingut responsabilitats de gestió en diversos nivells i, sobretot, que té un coneixement del món metropolità més enllà de Barcelona. "Veig Barcelona perduda. Li falta iniciativa i mirar més enllà de la ciutat amb un relat metropolità", explica Corbacho.

Si esdevé regidor, el número 3 de Valls té com a objectiu aconseguir tancar, de la mà de la resta de municipis metropolitans, un nou pla director urbanístic. I pel què fa als temes que afecten directament a Barcelona, i tot i que no hi viu fa anys, té clares quines han de ser les prioritats: resoldre el problema dels preus de l'habitatge, adaptar la ciutat a la nova economia productiva i millorar la mobilitat. Assegura, amb tot, que Valls li ha promès assumir aquestes prioritats.

"No soc als antípodes de Cs"

Davant la seva integració en un candidatura a la qual dona suport Cs, Corbacho destaca que és una "transversal" amb "diferents sensibilitats i organitzacions" -si han sumat tant Lliures com UPyD-, i assegura que si com a condició per anar amb Valls l'haguessin fet afiliar-se a un partit hauria rebutjat l'oferta. "Això no vol dir que, si un partit dona suport a la plataforma, lògicament no estaré lluny del seu compromís, però no estaré subjecte a una disciplina", diu també en conversa amb l'ARA. En una línia semblant s'ha expressat aquest divendres en una entrevista a la Ser: "Si em pregunten si soc als antípodes de Cs diré que no".

Al ser preguntat per les crítiques que Albert Rivera li llançava el 2010, quan el va anomenar "llast" i el partit taronja el va acusar de ser el "ministre de l'atur", Corbacho ha assenyalat que es queda amb els elogis que el líder del partit li fa ara: "En política es diuen moltes coses i ahir en va dir una altra. Ens quedarem amb l'última", ha dit. Després de la seva presentació aquest dijous com a nou membre de la candidatura vinculada a la formació taronja, Rivera va tuitejar: "És un honor sumar a Celestino Corbacho al nostre gran projecte de futur. Un home que ha rebutjat el pacte amb els separatistes i ha defensat la Constitució a Catalunya".

Pel què fa a la qüestió catalana, Corbacho explica en aquest mitjà que comparteix amb Valls "visió europeista". Conscient que durant la campanya el tema nacional serà ben present, deixa clar que ell és molt "respectuós" amb totes les idees, però afegeix que "tota pressió encaminada a fraccionar territoris està en contra de l'Europa en la que crec". Així mateix, l'exministre ha assegurat a la SER que no està incòmode amb el pacte de Cs amb Vox a Andalusia, recordant que Valls ha sigut "clar i rotund" dient que "no serà alcalde mai si necessita el suport d'un partit com Vox". "Hi estic totalment d'acord", ha conclòs.

stats