Les residències tornen a permetre les sortides de la gent gran a partir de dissabte

Salut publica un nou protocol que relaxa les mesures restrictives

Marta Rodríguez Carrea
2 min
Una treballadora espera per pujar la cadira de rodes d'una usuària de residènica

La gent gran i les persones discapacitades que viuen en residències, estiguin vacunats o no, podran sortir a l'exterior dels centres per passejar o fer nit en les visites a la casa familiar a partir d'aquest dissabte. El permís suposa un alleugeriment de les restriccions imposades fa un mes pel departament de Salut, durament criticades pels familiars, que han insistit en demanar que es relaxessin les mesures, sobretot un cop la majoria dels residents ja han rebut la segona dosi de la vacuna contra el covid.

El canvi es permetrà només a les residència que estiguin qualificades de verdes, és a dir, les que no tenen cap cas actiu de coronavirus, o de taronges, quan el brot està controlat, però no en les que tenen casos sense control (vermelles). La consellera ha justificat aquesta "flexibilització" per la millora dels indicadors epidemiològics en les últimes setmanes i sobretot dins de les residències, on el 75% dels usuaris i el 60% del personal ja estan immunitzats amb la segona dosi de la vacuna.

A partir d'ara, les visites que rebin els residents no hauran de sotmetre's a cap prova ràpida de cribatge i, sempre en referència a centre verds i taronges, els usuaris podran continuar rebent la visita de tres persones alhora com a mínim un cop per setmana, sempre amb les mesures de seguretat i distància contra el coronavirus. Pel que fa a les sortides, els residents tenen permís per fer un passeig d'unes hores però també per dormir al domicili familiar, i quan tornin a la residència tampoc caldrà que es facin un test d'antígens, tret que presentin algun símptoma compatible amb el covid. Això sí, no podran reintegrar-se amb el seu grup de convivència fins que no se'ls hagin desinfectat les sabates o la cadira de rodes, rentat les mans i canviat la roba.

De la mateixa manera, Salut recomana que els treballadors de les residències passin cada quinze dies proves d'automostra nasal, en coordinació amb els serveis d'atenció primària, si l'EPG (índex de creixement potencial del virus) comarcal o municipal (en municipis de més de 30.000 habitants) és superior a 300 o mensual si és inferior a 300.

Per a les famílies, el protocol és un "avenç", però el relaxament es queda curt de les seves expectatives, assenyala María José Carcelén, de la Coordinadora 5+1, que aposta perquè es permeti a les visites el contacte físic amb el resident amb protecció total –guants, mascareta i bata–, sobretot en el cas dels que pateixen alguna demència o deteriorament cognitiu. A més, des de l'entitat es reclama que Salut posi en funcionament "un canal de resposta ràpida" per poder denunciar les residències que incompleixen els protocols i blinden l'entrada de visites.

Per la seva banda, ACRA, la gran patronal del sector, qualifica el relaxament de mesures com un pas important que aporta certa "esperança". La seva presidenta, Cinta Pascual, adverteix que els tests ràpids d'antígens aportaven "tranquil·litat" a la direcció però confia que m'hi hagi prou amb l'alta cobertura de la vacuna a les residències per deixar el coronavirus a la porta. "A les residències ara estem millor que a la comunitat", afirma.

Els sous dels treballadors de residències públiques s'apujaran un 12% en dos anys.

Les grans patronals i els sindicats han pactat el primer conveni català sobre l’atenció a la gent gran, que suposarà un augment salarial del 12% fins al 2023 en els centres públics i concertats, amb almenys el 60% de places públiques, i sempre que la Generalitat apugi les tarifes un 10%. Es tracta d’un “pas de gegant” i d’un “acord històric”, han dit en un comunicat conjunt els signants. Els signants són l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), la Unió Catalana d’Hospitals (La Unió) i el Consorci Associació Patronal Sanitària i Social (CAPSS), d'una banda, i els sindicats CCOO i UGT, de l'altra.

Han arribat a un acord per tancar la negociació d’un conveni col·lectiu sobre l’atenció a la gent gran a Catalunya, exceptuant els espais de negociació col·lectiva ja existents. Les organitzacions empresarials i les organitzacions sindicals han acordat, per tant, l’aprovació d’un escenari econòmic per als pròxims tres anys (2021-2023) amb un increment salarial del 12% al col·lectiu de professionals del sector i segons un escenari d’augment de tarifes de residència i centres de dia del 10%.

De l'acord s'han desmarcat ACAD i altres petites patronals en el sector (Pimec, UPIMIR, ACES i la Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya), que denuncien que deixa fora el 70% dels treballadors de les residències, que estan ocupats en centres de titularitat privada o concertats amb menys del 60% d'ofertes a preu públic.

stats