Pandèmia
Societat 13/04/2020

Així serà el dispositiu de repartiment de mascaretes pel primer dia feiner a Catalunya

Es preveuen reforços al transport públic i controls als accessos per garantir la distància mínima de seguretat

G.g.g. / N.j. / L.v.
6 min
Un paquet de mascaretes per protegir-se del virus.

BarcelonaDemà dimarts serà el primer dia feiner després de Setmana Santa a Catalunya. Amb la decisió del govern espanyol d'aixecar el confinament total de la població, que és l'administració que centralitza les competències de seguretat i sanitat des de la declaració de l'estat d'alarma, s'espera que demà es reprengui l'activitat laboral de sectors no essencials, especialment de la indústria i la construcció. Es calcula que prop d'un milió de catalans tornaran al seu lloc de treball de forma presencial i, segons defensen les autoritats, ara l'objectiu prioritari és protegir la població per evitar que el desconfinament parcial desencadeni un repunt de contagis de covid-19.

Es repartiran mascaretes en 100 punts del país

En llocs "estratègics" dels municipis amb més de 30.000 habitants

Després d'un cap de setmana marcat per la incertesa sobre la protecció dels treballadors no essencials que es reincorporen a la feina, la conselleria d'Interior ha donat a conèixer aquest dilluns alguns detalls del dispositiu de repartiment de mascaretes. Equips de voluntaris de Protecció Civil i la Creu Roja repartiran les 1.714.000 mascaretes enviades pel govern espanyol en un centenar de punts "estratègics" dels municipis que tenen més de 30.000 habitants –és a dir, les grans ciutats–.

Si bé la recomanació estatal aniria dirigida a abastir les poblacions amb més de 50.000 habitants, el Govern sosté que ha ampliat el criteri i inclou els municipis on es preveu un repunt en la mobilitat. En part, perquè concentren diverses línies de transport, com és el cas de Barcelona ciutat -on es repartiran mig milió de mascaretes- o les comarques del Vallès Occidental i el Maresme, o perquè hi ha un alt nombre d'empreses o indústries que tornaran a estar en funcionament.

Les mascaretes es començaran a distribuir dimarts entre dos quarts de set del matí i les 12 del migdia entre els usuaris de metro, trens, Ferrocarrils i autobusos. Un equip d'entre quatre i sis voluntaris proporcionarà una única mascareta entre els usuaris que hagin validat el seu bitllet i que hagin de tornar al seu lloc de treball presencial, sempre respectant les distàncies de seguretat i les recomanacions higièniques. "Si no es reparteixen totes, dimecres se'n farà un nou repartiment", ha dit el coordinador de la Creu Roja a Catalunya, Enric Morist.

Un dels interrogants que planaven en l'aire era si el Govern podria evitar la picaresca que algú pugui agafar-ne dues o més unitats a través de l'elaboració d'un registre. Però la subdirectora general de Coordinació i Gestió d’Emergències, Imma Solé, ha dissipat la incògnita i ha admès que no s'identificaran els usuaris quan es faci l'entrega del material per "evitar cues i aglomeracions de persones". "Aniríem en contra del que busquem", ha subratllat. La directora de Protecció Civil, Isabel Ferrer, ha reconegut que aquesta situació pot afavorir que una persona aconsegueixi més d'una mascareta: "És possible, però esperem que no passi. No tenim manera de controlar-ho".

Tot i que el dispositiu de repartiment actuarà en més d'un centenar de punts calents, el Govern ha subratllat la voluntat de fer una distribució "justa i equitativa" arreu del territori perquè no només se'n beneficiïn les grans ciutats com Barcelona. Això significa que no hi haurà mascaretes a totes les estacions de metro, sinó a les que hi ha més afluència de gent i confluència de línies.

Inicialment, el pla s'implementarà entre sis demarcacions. A Girona, es donaran a Figueres, Girona ciutat i Blanes; a Tarragona, es repartiran entre els treballadors del Vendrell, Reus, Cambrils i Tarragona ciutat. A les Terres de l'Ebre i a Lleida es concentrarà el repartiment a Tortosa i a Lleida ciutat, en aquest últim cas només a través de la xarxa d'autobusos. Pel que fa a la Catalunya Central i Barcelona, es destinaran mascaretes a Badalona, Barcelona, Barberà del Vallès, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cornellà, Gavà, Granollers, L'Hospitalet de Llobregat, Igualada, Manresa, Mataró, Mollet, Montcada i Reixac, Rubí, El Prat de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Viladecans, Sabadell, Sant Adrià del Besòs, Sant Boi de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Joan Despí, Terrassa, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Vic, Terrassa, Vilanova i la Geltrú , Vilafranca del Penedès. Solé ha insistit que es tracta d'un llistat provisional subjecte a revisions i canvis.

Metro i bus amplien l'oferta

Es reforça el transport públic per evitar aglomeracions

El Govern ha anunciat que l'oferta de transports públics creixerà per afrontar el previsible augment de la demanda i per garantir que la circulació de combois asseguri la distància mínima d'un metre i mig entre passatgers. A Barcelona hi circularan entre el 40% i el 65% dels combois, amb previsió de créixer fins al 75% en les hores punta i en el cas de les línies més concorregudes.

També ho ha explicat la regidora de Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona, Rosa Alarcón, que ha assenyalat que els autobusos funcionaran al 45% del servei habitual. "Posant més capacitat i oferta a disposició dels passatgers volem evitar les acumulacions als vagons", ha dit Alarcón, que ha recordat que el servei es reforça més que el 27 de març, l'últim dia laborable abans del confinament total.

El govern municipal, però, ha demanat a la població que minimitzi la mobilitat en el transport públic, i ha recomanat que, en cas que sigui imprescindible anar a la feina, s'hi vagi a peu o en bicicleta en la mesura del possible. De fet, no es descarta treure espai als vehicles i ampliar voreres per als vianants.

Controls als accessos

Agents de policia intentaran organitzar l'afluència al transport

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha insistit que el Govern no està d'acord amb el retorn a la normalitat decretat pel govern espanyol però ha afirmat que es buscaran "les mil i una maneres per evitar la propagació del virus". Per exemple, intentant controlar els accessos al transport col·lectiu. Al decret de mesures aprovat pel consell executiu hi havia la proposta d'impulsar una regulació dels accessos per limitar a un terç la capacitat d'ocupació màxima del transport públic. Uns controls que es farien a l'exterior de les estacions en el cas del metro, Ferrocarrils i Rodalies.

"Els cossos de seguretat vetllaran perquè es compleixin les distàncies de seguretat i es compleixi la normativa", ha afirmat Buch. Amb tot, el conseller ha reconegut que serà una tasca "difícil" que dependrà, en gran mesura, de la col·laboració ciutadana.

A més de la necessitat que els passatgers es cobreixin la boca i el nas amb una mascareta i que es distribueixin a tota la longitud del vehicle per respectar les distàncies de seguretat (almenys un metre i mig), el Govern recomana evitar fer servir el transport públic en hores punta i optar per escales mecàniques en comptes d'ascensors. A més, apel·la els ciutadans a no seure just davant d'una altra persona i recorda que els conductors d'autobusos ja no venen bitllets a bord.

Flexibilitat al lloc de treball

El Govern recomana als empresaris que garanteixin la seguretat de la plantilla

Més enllà de demanar als empresaris que no obrin els seus negocis si no poden garantir la distància de seguretat entre els treballadors, ahir la Generalitat va publicar un document de recomanacions pactat amb patronals i sindicats, que es podria resumir en una demanda de vigilància i flexibilitat. El Govern aconsella als empresaris que siguin laxes a l'hora d'organitzar els equips (analitzant primer quins són els serveis essencials) i els torns. També se'ls recomana que extremin al màxim les precaucions i les atencions, tant pel que fa a la neteja i la desinfecció com al control de la temperatura dels treballadors. La llista d'àmbits on s'hauria de tenir compte és àmplia: espais comuns (menjadors, office), vestuaris, ventilació, ascensors, cubells, aparells per fitxar...

Allau de crítiques a Sánchez

Actuació "improvisada"

El Govern ha qualificat l'actuació estatal de "completament improvisada", ja que, segons ha denunciat la responsable de Protecció Civil, Isabel Ferrer, fa dies que es reclama a l'Estat el procediment de distribució de les mascaretes. "Hem treballat contra rellotge. En 48 hores hem hagut de muntar un dispositiu per a tot el país". Amb aquestes declaracions, ha fet seves les paraules que dissabte ja va pronunciar el conseller d'Interior, Miquel Buch, quan va lamentar que les decisions preses per l'administració de l'Estat siguin "fruit de la improvisació" i generin "incertesa".

Ferrer ha explicat que el repartiment de mascaretes es prioritzarà entre aquelles persones "que no tinguin cap altra alternativa que agafar el transport públic" per anar a la feina. "No ens confonguem: no es farà un repartiment de mascaretes per a tothom. L'Estat les ha enviat exclusivament per als que han de fer servir el transport públic irremeiablement", ha matisat.

L'executiu de Pedro Sánchez va dictar la mesura de repartiment de mascaretes coincidint amb l'aixecament de l'enduriment de les restriccions durant la cinquena setmana de l'estat d'alarma, però va deixar en mans de les delegacions del govern la responsabilitat de la distribució sense especificar els criteris per entregar-les o els punts de la xarxa de transport on es podran trobar.

A diferència de Catalunya, on aquest dilluns és festiu, una part dels treballadors d'activitats no essencials ja han tornat a l'activitat ordinària a la resta de l'Estat. A Madrid, per exemple, s'ha registrat prop d'un 40% més d'afluència al metro respecte a altres dies feiners quan el decret de confinament total estava en vigor. A la capital espanyola, la policia municipal ja reparteix mascaretes en diversos punts d'accés del transport públic.

L'Ajuntament avisa que gairebé el 100% de les obres han d'estar aturades

L'Ajuntament de Barcelona ha advertit que gairebé el 100% de les obres a Barcelona haurien de continuar aturades tot i l'aixecament del confinament dur. La tinent d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, ha demanat al Govern i a l'Estat i també a les empreses privades que aturin totes les feines.

A Barcelona ara hi ha 172 obres municipals que "estan i seguiran estant aturades" i que només en dos casos s'intervindrà per motius de seguretat (al Port de Barcelona i a la plaça de les Glòries per evitar inundacions).

Pel que fa les obres privades, Sanz ha dit que dels 13.000 expedients oberts, el 85% són obres menors i la majoria no es poden fer perquè no es pot garantir que es respecti la distància necessària entre persones i obres. "Serem molt estrictes amb aquest compliment", ha dit. Sobre el 15% restant -unes 2.000 en total-, Sanz ha dit que només es poden reactivar-se si no hi ha "cap contacte amb el veïnat", una condició molt difícil de complir. Per això, l'Ajuntament considera que el 90 o 93% de les obres privades no podran reprendre's aqust dimarts.

stats