Salut activa l'hospital annex de Bellvitge el dia que se superen els 3.000 ingressats per covid

La "gran majoria" de vacunes que ha arribat aquesta setmana es destinaran a administrar segones dosis

4 min
Professionals del personal sanitari de les UCI de l'Hospital de Bellvitge per a pacients covid, treballant

El mateix dia en què Catalunya ha superat els 3.000 ingressats per covid-19, ha entrat en funcionament el nou annex de l'Hospital de Bellvitge per donar resposta a la pandèmia i la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat en una roda de premsa aquest matí que al llarg de febrer entraran en funcionament els hospitals satèl·lit del Germans Trias i Pujol, la Vall d'Hebron i l'Arnau de Vilanova, i al març el del Broggi. Concretament, Salut ha informat que hi ha 3.038 ingressats a planta, 80 més que diumenge. A més, Vergés va recordar que les UCI estan a més del 70% d’ocupació, és a dir, hi ha 1.044 llits ocupats –684 són per covid– dels més de 1.500 que hi ha disponibles en total. Així, la consellera de Salut ha justificat que durant els últims dies s'hagi hagut de de desprogramar entre el 10 i 15% de l'activitat ordinària dels hospitals.

La pressió hospitalària va en augment tot i que els indicadors epidemiològics apuntin una petita millora, ja que, tot i que es consolidi el descens de la corba, els hospitals viuen l'epidèmia amb diferit, amb gairebé tres setmanes de retard. És a dir, fins a mitjans de febrer, no disminuirà el nombre d'ingressos. En aquest sentit, Vergés ha tornat a remarcar que vindran "setmanes complicades".

El risc de rebrot entre el 8 i el 14 de gener era de 793, mentre que en l'últim interval ha baixat fins a 592, i la velocitat de contagi, per bé que en les últimes 24 hores ha pujat una dècima, fins a 0,93, continua per sota del valor de la setmana anterior, 1,33. Pel que fa als casos confirmats per PCR o tests d'antígens, en el període del 15 al 21 de gener n'hi va haver 23.645, una xifra inferior a l'interval anterior, en què se'n van declarar 27.950. Això situa la taxa de confirmats en 305,98 per cada 100.000 habitants, per sota del període anterior (361,69). Durant l'última setmana analitzada s'han fet 271.037 proves PCR i 103.857 tests d'antígens, un 7,08% dels quals han donat positiu, per sota de l'interval anterior, un 9,50%.

Les vacunes que arribin es destinaran a administrar segones dosis

Vergés ha dit que la "gran majoria" de les 57.000 vacunes de Pfizer que han arribat aquesta setmana a Catalunya es destinaran a administrar segones dosis a residències de gent gran i, si en sobren, s'aprofitarà per vacunar el treballadors sanitaris que no van ser vacunats quan Salut va anar a administrar la primera dosis als seus centres. La consellera de Salut també ha explicat ha explicat que haurien d'haver arribat 59.000 dosis i que finalment han estat 57.000, tot i que amb el canvi de treure sis i no cinc dosis, s'arribaria a 69.000.

D'altra banda, ha explicat que també han d'arribar 8.500 dosis de la vacuna de Moderna durant la setmana, però que no tenen confirmació de quin dia serà.

Vergés es compara amb Madrid i treu pit

Vergés ha comparat la seva gestió amb la de la Comunitat de Madrid i ha remarcat que Salut fa 374.000 proves PCR i d'antígens a la setmana, mentre que la capital espanyola en fa 140.000 i Andalusia 180.000. "Fem més d'un milió de proves al mes", ha subratllat la consellera de Salut. I ha afegit que el Govern descarta, de moment, endurir les mesures perquè "s'ha demostrat que funcionen" i ja són "les més restrictives de l'Estat".

També s'ha comparat amb l'administració encapçalada per Isabel Díaz Ayuso quan ha repetit que els hospitals satèl·lit com el de Bellvitge no són com l'Hospital Isabel Zendal de Madrid. Tot i que ha evitat respondre si es contractarien nous sanitaris per a aquests centres, Vergés ha destacat que no eren hospitals nous, sinó que serviran de suport a hospitals que ja han anat comptant amb augments de plantilla al llarg de la pandèmia. "No es tracta de desvestir un sant per vestir-ne un altre", ha dit.

També ha aprofitat el càrrec de consellera i la roda de premsa informativa sobre el covid i les restriccions de mobilitat per retreure al ministre de Sanitat, Salvador Illa, que deixi el càrrec en plena pandèmia (i amb les eleccions a l'horitzó) per centrar-se en la campanya dels comicis del 14 de febrer.

Més incompliments de les restriccions

Els Mossos d'Esquadra han detectat un augment en l'incompliment de les restriccions per fer front a la covid-19 aquest cap de setmana, especialment durant la nit de dissabte a diumenge. Concretament, en aquest període es va aixecar 400 actes més que els mateixos dies de la setmana anterior. El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha admès que hi ha hagut un repunt però ha remarcat que "en un país de 7,5 milions la majoria està complint les mesures".

Sàmper ha informat en la roda de premsa que des del principi del toc de queda i del confinament s'han registrat 103.701 denúncies administratives i s'han identificat 169.633 persones. Pel que fa al trànsit, el nombre de cotxes que van sortir divendres de Barcelona va disminuir un 1% respecte a la setmana anterior i un 19% respecte a la setmana prèvia al confinament municipal.

Interior contracte 61 treballadors més per tramitar multes abans no prescriguin al maig

D'altra banda, Sàmper ha informat que la seva conselleria ha contractat 61 treballadors (31 advocats i 28 administratius) per tramitar les primeres multes que es van posar per saltar-se les restriccions del covid abans que prescriguin al maig. Interior diu que ja ha començat a tramitar més del 50% de les multes de les 170.000 que van registrar. Salut, al seu torn, ja va contractar 163 administratius i 130 advocats per tramitar les denúncies, però la conselleria de Vergés no vol fer públic el percentatge de multes que ha tramitat.

stats