Societat 11/05/2021

“Tinc dues cites per vacunar-me del covid, què faig?”

Els centres especials no poden subministrar les vacunes descongelades perquè usuaris no anul·len l'hora, per la falta d'un canal únic de comunicació

Ara
2 min
Dues persones rebent la vacuna a l’espai que s’ha muntat en un pavelló de la Fira de Barcelona per a la vacunació massiva.

Barcelona“I ara què faig amb les dues cites que tinc per vacunar-me del covid? La pregunta se l'ha fet la Cristina, que el mateix dia que es va obrir el termini per vacunar els de 55 a 59 anys, li va faltar temps per demanar hora a través de la pàgina web del departament de Salut per aquesta campanya. Li van donar cita per l'11 de maig, a les 11.15 hores a la Facultat de Geografia i Història de la UB, un dels vacunòdroms habilitats ara que s’ha accelerat el ritme d’administració de dosis. La sorpresa és que diumenge a la Cristina li va arribar un SMS, suposadament del seu CAP –el de Vallcarca, a Barcelona–, que li donava cita també per demà a les 12 h i fins i tot el missatge li explicita que li injectaran la Pfizer i que la segona dosi l'hi posaran l’1 de juny. “Em vaig pensar que era una estafa però al meu ambulatori m’han confirmat que és un SMS vàlid”, explica aquesta barcelonina, que preferia la vacunació al seu centre de salut de referència i a qui de seguida li va venir el dubte de què passaria amb la dosi que tenia reservada amb el seu nom a la facultat del Raval.

“He passat nervis però finalment al CAP m’han dit que truqués al 061 per anul·lar-la”. I així ho ha fet, diu. De fet, des d’aquest telèfon mèdic expliquen que són molts els ciutadans que s’hi adrecen per resoldre dubtes. Des de la primària, una cap d'administració d'un centre subratlla que el problema potser rau en el fet que els ambulatoris no tenen accés a l’agenda dels vacunòdroms i des d’aquestes instal·lacions temporals tampoc no tenen manera d’entrar al llistat de primària, així que els dos circuits funcionen en paral·lel i, sense informació, el ciutadà es troba al mig.

Però no tothom té aquesta consciència. Els centres d’atenció primària i els vacunòdroms han de descongelar les vacunes, sempre en funció de la llista d’inscrits o contactats prèviament. Ara bé, des de la Fira de Cornellà, una de les primeres grans instal·lacions destinada a agilitzar el procés de vacunació, lamenten com l’últim cap de setmana un centenar de persones de més de 70 i de la franja entre 55 i 59 anys no es van presentar a la cita i, en conseqüència, les vacunes van quedar sense administrar.

stats