La canalla reconquereix aquest divendres els parcs infantils a Barcelona

Les àrees de joc i sorrals poden reobrir sempre que es mantinguin distàncies i mesures sanitàries

Després de 97 dies, els infants recuperaran aquest divendres els seus espais de joc. Cauran, per fi, els precintes de tobogans, gronxadors i sorrals perquè els més petits de la ciutat celebrin també l'inici de la nova normalitat i recuperin els seus espais de socialització per excel·lència: els parcs tal com els han conegut sempre, sense zones prohibides. Però, com tot, amb algun matís. L'Ajuntament de Barcelona, d'acord amb les  recomanacions de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, ha demanat l'ús de mascaretes a adults i nens de més de sis anys quan no es pugui garantir la distància de seguretat, cosa difícil quan es fa cua en un tobogan, i confia que tothom es renti les mans –amb aigua i sabó o amb gel– abans i després d'entrar a jugar. També es fa una crida a evitar aglomeracions i s'aconsella  netejar les joguines que els nens portin al parc. Seguiran el mateix patró la resta de municipis –Badalona ja ha començat a desprecintar i desinfectar aquests espais–, gràcies a les mesures sanitàries més flexibles que permet la fase 3 del desconfinament.

Rebel·lió als parcs infantils

El divendres 19 de juny, el dia que es tanca un curs escolar més que atípic, serà també el dia que la canalla tornarà a tenir els seus espais de joc. Una reivindicació que algunes famílies, veient imatges com les de les platges plenes i la gent asseguda als bancs a dos metres dels gronxadors, havien convertit ja en un acte de rebel·lia:  aquesta setmana molts parcs de Barcelona han vist retirat el precinte i per les xarxes han corregut crides a la desobediència.

El govern d'Ada Colau reiterava, fins ara, que des que el govern espanyol havia dictat el tancament de les zones infantils no havien rebut cap més consigna sobre el tema. Els parcs no entraven en cap de les fases de desconfinament previstes. El consistori ha mantingut reunions aquests dies amb l'Agència de Salut Pública i el Govern per desencallar la situació.

Aquest matí, coincidint amb l'entrada de Barcelona a la fase 3 de desescalada –i esperant ja la nova normalitat–, Colau ha tuitejat una "bona notícia" per als nens i nenes de la ciutat i ha dit que "per fi" els han autoritzat a reobrir els espais de joc. L'alcaldessa demana als infants que evitin aglomeracions i portin mascareta però, sobretot, que juguin i "s'ho passin bé". L'obertura dels parcs –escoles a banda– és el segon gran anunci de desconfinament enfocat als infants,  que el 26 d'abril van poder trepitjar el carrer per primer cop després de 45 dies tancats a casa.

El primer passeig dels nens: "Han fet els carrers més grans"

L'Ajuntament de Barcelona considera que les 888 àrees de joc que hi ha a la ciutat són espais saludables, que s'han desinfectat durant el confinament, i confia en la "corresponsabilitat" dels veïns per prendre les mesures higièniques necessàries. "Serà molt més efectiva aquesta mesura preventiva que no pas apostar per una lògica de desinfecció. Per tant, demanem que tothom extremi aquesta precaució", ha defensat el regidor de Transició Ecològica, Eloi Badia, en referència al rentat de mans. 

"Per exclusió"

La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha assegurat que la reobertura dels espais de joc és un dels temes que s'han compartit en la comissió mixta Ajuntament-Generalitat per abordar la desescalada, però que no estaven inclosos en cap dels decrets o fases. "Per exclusió, ara es poden tirar endavant", ha conclòs. Els precintes que tancaven tobogans i gronxadors ja s'han començat a retirar aquest dijous i es preveu que divendres, entre les vuit i les deu del matí, tots els espais ja estiguin completament oberts. A més de les zones de joc infantils, també obriran 38 àrees per a gent gran i 59 circuits de salut i cal·listènia.