Societat 23/04/2020

Passejades d'una hora un cop al dia, a 1 km de casa i sense trepitjar el parc: així podran sortir els nens

Un adult, que també pot ser un dels germans grans, podrà acompanyar fins a un màxim de tres menors

Mariona Ferrer I Fornells / Mireia Esteve
3 min
Una família saltant a la corda, ahir al carrer Aragó de Barcelona, tallat als cotxes i obert als vianants.

Madrid / BarcelonaDesprés de dos dies de polèmica, el govern espanyol finalment ha detallat com podran sortir els nens i nenes de menys de 14 anys a partir d'aquest diumenge, 26 d'abril. Espanya posarà així punt i final al confinament de la infància més dur de tot Europa, que haurà reclòs a 8,3 milions de menors, 6,8 milions dels quals amb menys de 14 anys, durant més de 40 dies. La Moncloa ha descartat finalment la proposta de franges horàries per edat que havia presentat la Generalitat, tot i que el Govern insisteix en respectar la mesura per evitar aglomeracions. L'horari permès de sortida serà de nou del matí a nou del vespre, però els menors podran estar-se un màxim d'una hora al dia al carrer, i intentant evitar les hores punta. Els haurà d'acompanyar un sol adult responsable que convisqui amb ells i que no se'n separi en cap moment. Pel que fa als adolescents fins a 18 anys, se'ls permetrà sortir sols a fer les activitats permeses, com anar a comprar al supermercat o a la farmàcia, sempre que un adult ho avali.

Com podran ser les passejades d'una hora?

Els menors podran sortir a un màxim d'un quilòmetre de distància de casa seva i hauran d'evitar en tot moment els parcs infantils. És a dir, no podran tocar gronxadors ni instal·lacions esportives, ni estar en contacte amb altres nens que no siguin del seu nucli familiar. El vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, ha explicat en una roda de premsa telemàtica convocada amb només una hora d'antelació que els nens podran córrer, saltar, fer exercici i portar joguines com pilotes, patinets i bicicletes, però hauran de limitar-se a anar per la vorera i no tocar mobiliari urbà per evitar contagis. Pel que fa els més petits, està permès l'ús de cotxets. L'objectiu és que en tot moment es mantingui la distància de seguretat "ideal" de dos metres, o mínim d'un metre, i que els nens només estiguin en contacte directe amb el seu acompanyant o possibles germans del mateix nucli familiar.

Què passa a les zones rurals i en zones comunitàries?

En els casos d'entorns rurals, també es podrà anar al bosc a gaudir de la naturalesa tot i que no s'ha especificat si en aquest cas la distància ha de ser d'un quilòmetre de distància de casa. Pel que fa a les comunitats de veïns o patis d'urbanitzacions, Iglesias ha detallat que dependrà del criteri de la comunitat, però ha recordat que els nens no poden tocar els jocs i mobiliari d'espais comuns com els parcs infantils. Ara bé, cap nen amb febre o amb símptomes de covid-19 podrà sortir al carrer, així com tampoc els que hagin estat en contacte amb una persona positiva i estiguin en quarantena.

Les mesures detallades es publicaran dissabte al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) a través d'una ordre del ministeri de Sanitat, però el govern espanyol també publicarà una guia més didàctica perquè els nens es puguin informar directament. Està previst que demà divendres es torni a reunir el consell de ministres per aprovar la pròrroga de l'estat d'alarma fins al 9 de maig. La pròrroga només inclou la polèmica mesura que només deixava sortir els menors de 14 anys acompanyats d'un adult per fer les activitats essencials. Una mesura que, de fet, ja està inclosa en el decret d'estat d'alarma des del 18 de març.

Caldrà sortir amb mascareta?

No serà obligatori que els nens facin servir mascareta, però sí que serà recomanable si entren en zones amb afluència de gent. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, que ha acompanyat Iglesias en la roda de premsa, ha recordat que és molt important que totes les famílies compleixin les recomanacions d'higiene i que actuïn amb "màxima prudència". A més de guardar idealment dos metres de distància amb qualsevol altra persona al carrer, serà imprescindible rentar-se les mans abans de sortir de casa i just arribar-hi, així com mantenir la higiene en espais públics i privats. "Quan no es puguin complir aquestes condicions, afegim la recomanació de fer servir la mascareta, però el seu ús no eximeix de la resta de condicions d'higiene", ha emfatitzat Illa.

Com es controlarà que es compleixin els horaris i límits de temps?

Iglesias no ha especificat si caldrà demostrar d'alguna manera el temps que s'està al carrer ni si caldrà portar el DNI. El que ha fet és apel·lar a la responsabilitat de tothom. Segons el seu parer, la principal raó perquè funcioni bé el confinament no és per la "precisió del BOE" ni la "coordinació de les forces de seguretat", sinó per "l'enorme sentit cívic de la ciutadania". Ha dit que estava "impressionat" per "l'autodisciplina de la gent" malgrat les excepcions. "Perquè funcionin les passejades no dependrà del grau d'estrictes que siguem, sinó que la gent entengui que la norma és per salvar vides. No tinc dubtes que s'imposarà el sentit comú de la gent".

Iglesias demana perdó per la gestió de l'anunci

La sortida dels nens a partir de diumenge s'ha acabat convertint en un bumerang per al govern espanyol. El que havia de ser una bona notícia ha acabat passant factura a la gestió de l'executiu per problemes en la comunicació de les mesures. L'oposició va censurar ahir dimecres el president espanyol al Congrés acusant-lo contínuament d'estar improvisant. El vicepresident segon de l'executiu i líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, ha acabat agafant les regnes de l'assumpte després de deixar clar dimarts que estaven totalment en contra de no permetre les passejades als infants. Dirigint-se especialment a les criatures, sent conscient que compareixia a una hora –les onze del matí– en què podien seguir-lo per televisió, Iglesias els ha demanat "disculpes".

"Al govern no hem sigut tan clars com hauria calia sobre com sortiríeu a partir de diumenge a fer passejades amb la família", ha admès. "Sé que el confinament no és fàcil [...], per això us vull donar les gràcies i que entengueu que quan s'han de prendre decisions difícils podem fer les coses molt malament. Per això demanem perdó", ha prosseguit, reclamant que els aplaudiments de diumenge a les vuit del vespre siguin sobretot per als menors, perquè "s'ho mereixen" per l'esforç que estan fent en el confinament.

Preguntat sobre si la resta del govern espanyol hauria de fer més "autocrítica", Iglesias ha dit que el que la gent espera és "humilitat" i ha recordat: "Són unes circumstàncies molt difícils".

stats