Internacional 17/04/2020

Molts països europeus permeten sortir els nens de casa de forma esporàdica

Dinamarca i Suècia mantenen obertes les escoles i molts altres els permeten sortir a prendre l'aire

Cristina Mas
2 min
Familia confinada a Madrid

BarcelonaMolts països europeus permeten que els nens puguin sortir de casa esporàdicament amb alguna mesura d'excepció al confinament, i en alguns d'ells, com Dinamarca i Suècia, encara mantenen fins i tot les escoles obertes. A Itàlia, el país més colpejat per la pandèmia a Europa en nombre de morts, el govern va aprovar fa dues setmanes que els nens poguessin sortir de casa puntualment a prendre l'aire, assumint la crida de psicòlegs i pediàtres, però va haver de fer marxa enrere de la mesura el mateix dia per la polèmica generada. Aquest és el panorama sobre el confinament dels infants en diferents països de la Unió Europea.

 • Itàlia: els menors de 18 anys no poden sortir a passejar (tot i que el ministeri de l'Interior ho havia anunciat, el govern Conte va fer poc després marxa enrere), però poden acompanyar un adult quan surt per un dels tres supòsits previstos (una emergència, fer la compra o anar al metge). A la Llombardia, la regió més afectada, no poden sortir en cap cas.
 • Regne Unit: tothom pot sortir al carrer un cop al dia, durant una hora i mitja, per fer exercici.
 • França: per sortir al carrer cal tenir un document oficial que argumenti el motiu de la sortida. Els pares han de signar el document als fills. El govern preveu reobrir gradualment escoles i instituts a partir de l'11 de maig.
 • Dinamarca: va reobrir dimecres les escoles de primària i les escoles bressol. És el primer país europeu que ha recuperat l'activitat escolar.
 • Suècia: les escoles de primària continuen funcionant amb mesures de distanciament social. Les de secundària i les universitats encara no tenen data de tornar a l'activitat.
 • Noruega: té previst reobrir les escoles bressol dilluns i les de primària una setmana més tard.
 • Alemanya: es farà un retorn progressiu a l'escola a partir del 4 de maig, prioritzant els alumnes que hagin de superar exàmens. S'estan preparant noves normatives sobre les hores de pati i el transport escolar. Les famílies que conviuen a la mateixa casa poden sortir juntes al carrer, mantenint una distància mínima d'1,5 metres i es permet l'exercici a l'aire lliure.
 • Bèlgica: els nens i nenes sempre han pogut estar al carrer i als parcs. A més, des de dimecres les famílies amb criatures menors de 5 anys i persones dependents o amb mobilitat reduïda poden moure's amb cotxe per sortir a parcs o boscos. El govern recomana sortir a passejar o fer esport respectant la distància de seguretat.
 • Països Baixos: en el marc de l'estratègia del que el govern de Mark Rutte anomena "confinament intel·ligent", les escoles ofereixen serveis mínims i atenen els fills dels treballadors dels serveis essencials. La població pot sortir a passejar, córrer o a comprar sense restriccions.
 • Portugal: es pot sortir amb les criatures a fer una volta o a córrer. Tothom pot sortir al carrer a fer esport.
 • Grècia: les criatures poden sortir de casa per fer exercici, anar al supermercat o visitar els avis. Els pares han d'omplir un formulari o enviar un missatge de text en què consta l'adreça, l'hora que han sortit de casa i el motiu del desplaçament. No hi ha una limitació de temps concreta, però les autoritats demanen que el temps de fer exercici sigui "breu".
 • Bòsnia i Polònia: permeten sortir als menors de 18 anys si van acompanyats d'un adult.
stats