Societat 13/04/2020

El nombre de morts a l'Estat per covid-19 torna a baixar: se n'han registrat 517 en les últimes hores

Diumenge s'havia produït un repunt que trencava amb la tendència a la baixa

Laia Forès
2 min
Policies municipals de Madrid reparteixen mascaretes al metro

MadridUn total de 517 persones han mort en les últimes hores per coronavirus a l'Estat, segons les dades que ha publicat aquest dilluns el ministeri de Sanitat. Són un centenar menys de víctimes de les registrades aquest diumenge, quan es va produir un repunt que trencava amb la tendència a la baixa dels últims dies, i s'acosta molt a les xifres registrades fa gairebé 3 setmanes. De fet, l'augment és d'un 3%, el percentatge més baix des de l'inici de la pandèmia. Tot i això, els dilluns s'acostumen a fer públiques xifres més baixes per l'efecte del cap de setmana: hi ha comunitats autònomes que els dissabtes i diumenges no envien totes les dades al ministeri de Sanitat i ho fan els dilluns. Per tant, fins dimarts, el ministeri que dirigeix Salvador Illa no ofereix totes les xifres del cap de setmana.

"Tot i que avui és dilluns i cal que passin dies per consolidar aquestes dades, se segueix confirmant la tendència descendent", ha assegurat la directora adjunta del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències del ministeri de Sanitat, María José Sierra, durant la roda de premsa posterior a la reunió del comitè tècnic del coronavirus del govern espanyol. Segons Sierra, el nombre de persones en estat greu ingressades als serveis d'UCI només ha augmentat un 2%. Sanitat, però, no ofereix la dada total de persones a les UCI per la disparitat de dades que ofereixen les comunitats autònomes. Mentre algunes ofereixen la dada acumulada des de l'inici de la crisi sanitària, altres només faciliten el nombre de persones que actualment estan ingressades en una unitat de cures intensives.

En total el nombre de morts des de l'inici de la pandèmia és de 17.489. La xifra de persones contagiades també baixa respecte a diumenge, amb 3.477 nous casos confirmats, davant els 4.176 d'ahir. Pel que fa a les persones curades, s'eleven a 64.727, més d'un terç dels contagis registrats oficialment (38%). La tendència a la baixa de la pandèmia s'observa especialment a Madrid, comunitat autònoma amb un nombre més elevat d'afectats pel covid-19: el nombre de morts diaris està en continu descens i les persones que estan ingressades actualment a l'UCI disminueixen o augmenten molt lleugerament dia a dia.

Augmenta la mobilitat al transport públic

En aquest primer dilluns de tornada a la feina dels treballadors de sectors no essencials de les comunitats autònomes on avui és dia feiner, la mobilitat al transport públic de ciutats com Madrid ha augmentat respecte a la setmana passada, quan estava decretada l'aturada de l'activitat no essencial, però ha sigut inferior a la primera setmana de l'estat d'alarma. Segons les dades del ministeri de Transports, Rodalies de Madrid ha registrat aquest matí abans de les 9 h més de 13.000 usuaris, davant els 8.800 de dilluns passat. En canvi, el dilluns 16 de març, just després de decretar-se l'estat d'alarma, hi va haver més de 21.000 usuaris.

stats