Societat 17/04/2020

La Generalitat vol que els menors puguin sortir al carrer d'aquí 10 dies

Serien sortides puntuals i controlades i el pla l'haurà d'autoritzar el govern espanyol

Ara
3 min
Nens jugant en un parc de Barcelona / JORDI ROVIRALTA

BarcelonaLa Generalitat de Catalunya treballa perquè tots els menors d'edat puguin sortir al carrer en un període màxim de 8 o 10 dies. Segons aquest pla, que preparen els departaments d'Afers Socials i Famílies, Interior i Salut, tots els infants podrien fer sortides puntuals i controlades sempre que la corba de contagis i morts es mantingui a la baixa i no hi hagi rebrots. La mesura està previst que es debati en la reunió del Procicat d'aquest dissabte, tal com ha avançat RAC1 i ha pogut confirmar l'ARA, i serviria per donar resposta a una de les demandes més reiterades durant aquests dies de confinament.

En la roda de premsa del Govern per informar de les novetats del coronavirus, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d'Interior, Miquel Buch, han explicat que la idea és que a finals de la setmana vinent, si no s'ha produït cap rebrot del covid-19, els nens ja puguin trepitjar el carrer. De 0 a 3 anys podrien sortir sense mascareta perquè no es recomana i de 6 a 12 anys amb mascareta domèstica que estigui ajustada a la cara dels infants. Tampoc caldrien guants, encara que s'haurien de complir les mesures higièniques i la distància de seguretat.

Vergés ha avançat que es faria compatible que un adult es fes càrrec de més d'un nen i que la supervisió no seria la mateixa per a un adolescent menor, d'entre 12 i 18 anys. A l'espera que es defineixi el pla, Buch ha afegit que la sortida seria per franges horàries i limitada en el temps. Com que l'estat d'alarma ha centralitzat les competències, el conseller d'Interior ha admès que la proposta de la Generalitat s'hauria de "discutir i debatre" amb el govern espanyol, que l'hauria d'autoritzar.

Com que l'Estat haurà de validar el pla perquè es pugui aplicar, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha admès en roda de premsa que el govern espanyol té molts escenaris sobre la taula i que algunes de les idees que es posen sobre el paper són molt "boniques" però que s'ha de veure fins a quin punt es poden executar. En aquest sentit, ha insistit que totes les mesures de desescalada s'han d'aplicar de manera coordinada a tot l'Estat.

Peticions del síndic i Colau

Fins ara, el síndic de greuges, Rafael Ribó, ja havia instat a trobar com reajustar de manera "prudent" les mesures dictades per autoritzar, per exemple, alguna mena d'activitat a l'aire lliure o d'exercici físic a infants i adolescents. Aquests últims dies qui més ha insistit en la necessitat de pactar mesures per als infants durant el confinament ha sigut l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que en un escrit al seu compte de Facebook ha demanat que no es deixi passar més temps per "alliberar" els infants i que fa dies que insisteix que, quan la situació remeti, els primers que han de poder sortir són els menors.

El cap d'epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, també s'ha referit al pla que prepara el Govern i ha considerat "prudent" que es treballi en diferents escenaris com el de permetre aquestes sortides. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha explicat que la situació és "d'estabilització" i que es manté una tendència "que es comença a fer monòtona". En tot cas, però, ha apuntat que caldrà que els nens portin mascaretes infantils i que se segueixin totes les mesures d'higiene. "El millor que podrien fer és posar-se d'acord tots, no crec que sigui tan difícil, i pactar determinades mesures", ha remarcat.

D'altra banda, l'Associació Espanyola de Pediatria, que també proposa que els nens puguin sortir al carrer acompanyats d'un adult i "respectant l'aïllament social”, ha anunciat que farà arribar un informe redactat per experts al ministeri de Sanitat en què es planteja que el desescalament dels nens sigui prioritari. La presidenta de l'entitat, María José Mellado, ha explicat a SER Catalunya que la proposta passa perquè els menors puguin sortir de casa "d'una manera organitzada", amb mascareta en el cas dels més grans i sense anar a "llocs de risc".

stats