El Govern deixa córrer el toc de queda a partir de divendres

L'executiu demana al TSJC que validi la pròrroga de les altres mesures, com la limitació de les reunions a un màxim de deu persones

3 min
Una Rambla pràcticament buida en la primera nit del toc de queda.

BarcelonaAquest divendres a mitjanit s'acabarà el toc de queda als 19 municipis catalans on encara era vigent. Després de diversos intents de mantenir el confinament nocturn per frenar la cinquena onada del covid, i de dues negatives del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el Procicat s’ha rendit. El tribunal havia argumentat reiteradament que la millora epidemiològica feia “innecessari” endurir la restricció nocturna de la llibertat de moviments, un dret fonamental protegit per la Constitució. Finalment, divendres el Govern demanarà l’aval judicial per prorrogar durant set dies les restriccions d’aforament i la limitació de grups, però no demanarà cap pròrroga per al toc de queda entre la una i les sis de la matinada a les poblacions on encara és vigent –Alcarràs, Amposta, Arenys de Munt, Badia del Vallès, Balaguer, Banyoles, Calafell, Celrà, Cervelló, Gelida, Manlleu, Martorell, Montblanc, Móra d’Ebre, Palafolls, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Sarrià de Ter i Torroella de Montgrí.

La renúncia ha sorprès, ja que el Govern havia sortit en defensa del toc de queda com una eina “per protegir la població”, i fins i tot el president Pere Aragonès havia carregat contra el TSJC dient que el seu executiu no podia “assumir les responsabilitats del TSJC” amb la decisió de tombar l'ampliació de la mesura. En l'últim intent, el Govern va intentar que el confinament nocturn s'apliqués a 62 municipis de com a mínim 20.000 habitants amb una incidència acumulada durant set dies (IA7) superior a 125 casos de covid per cada 100.000 habitants. El president havia apuntat que buscaria “alternatives” al confinament nocturn, però finalment l’alternativa ha sigut tirar la tovallola, conscient, segurament, que una altra proposta tenia tots els números de tornar a acabar tombada, sobretot ara que l’evolució de la transmissió està millorant.

Millora progressiva

La pandèmia frena, però ho fa molt lentament i les dades encara estan lluny d'una situació desitjable. De fet, amb les xifres actuals, dels 19 municipis que estan sota toc de queda el de Salt és l’únic que podria mantenir-s'hi, perquè hi ha una IA7 de 439. La resta ja estan per sota del llindar dels 250 casos per 100.000 habitants, el topall mínim que ha admès fins ara el TSJC. La mitjana catalana és de 119, després que en els últims 14 dies hagi disminuït 40 punts –100 respecte de fa un mes–. El buidatge dels hospitals és més progressiu i continuen sota una gran pressió assistencial: han hagut d’anul·lar les visites i l'activitat quirúrgica no urgent per dedicar-se a l’atenció al coronavirus. Als centres catalans hi ha 1.363 pacients covid a planta i 456 a les UCI, lluny del centenar i escaig que hi havia tot just a principis de juliol. Una altra dada que constata la millora és la reducció de l'índex de positivitat de les proves diagnòstiques, que, tot i baixar setmana rere setmana, encara és de 6,90%. Continua sent un percentatge alt, ja que el mínim per donar per controlada la infecció és del 5%.

Així, a les 00.00 hores d’aquest divendres s'acabarà la pròrroga i, després de set setmanes de tocs de queda selectius –en funció de les dades epidemiològiques–, Catalunya quedarà lliure del confinament nocturn. A tot l’Estat hi ha 11 comunitats que apliquen altres mesures per evitar els confinaments.

En una nota de premsa, el Govern ha explicat que en la reunió setmanal del Procicat s’ha aprovat demanar al TSJC que autoritzi l’allargament de la limitació a un màxim de deu persones en les reunions socials i familiars, tant en espais públics com privats, sempre que no siguin convivents. També es demanarà mantenir el 70% d’aforament màxim en actes i cerimònies civils i religioses. La Generalitat confia que la justícia doni l'aval necessari per mantenir les mesures per evitar les grans aglomeracions, sobretot entre la població més jove, entre la qual encara hi ha molts no vacunats, ara que queda poc per començar el curs escolar.

stats