Pandèmia
Societat 11/08/2020

Salut fa 7.000 PCR als cribratges massius del Vallès i detecta 160 asimptomàtics

Argimon diu que Catalunya ha aconseguit estabilitzar la corba però avisa que el risc de rebrot "encara és alt"

Gemma Garrido Granger
4 min
Un home fent-se una prova PCR a la carpa instal·lada a Terrassa aquest cap de setmana.

Santa Coloma de GramenetEl departament de Salut ha realitzat un total de 7.013 PCR en els cribratges massius de Granollers, Sabadell, Terrassa i Ripollet, cosa que suposa una xifra una mica inferior a la prevista inicialment (9.000). En aquests municipis del Vallès, diversos equips sanitaris han fet proves en carpes instal·lades davant els centres d'atenció primària entre el 31 de juliol i el 8 d'agost, tot i que també ho han fet mitjançant l'estratègia de recollida de mostres porta a porta en els barris amb més incidència. Segons dades facilitades per Salut, s'han detectat 164 contagis asimptomàtics (l'1,6%), és a dir, persones que tenien la infecció però no símptomes i eren potencials transmissors del virus. Bona part d'aquests casos (72) s'han identificat a Granollers, on el 10% de les PCR fetes han sigut d'asimptomàtics.

Sabadell és el municipi on s'han fet més PCR en aquesta iniciativa de detecció local (3.099), si bé només l'1,8% de les persones que hi han participat han donat positiu, és a dir, un total de 57 persones. On més ha crescut la taxa de positivitat és a Granollers, on se n'han fet 1.053 i s'han obtingut 108 positius (el 10,2%). "La majoria dels positius estaven molt lligats a un territori i un brot molt concret", ha explicat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.

A Terrassa s'han fet 1.173 proves en total, de les quals només 11 van constatar una infecció activa, mentre que a Ripollet, on s'han fet 1.688 PCR –329 de les quals amb el sistema del porta a porta en els barris que registraven un repunt més acusat dels casos–, només s'han detectat 26 contagis. "El més important d'haver fet aquests tests és que hem pogut detectar malalts asimptomàtics als quals hem pogut recomanar l'aïllament per tallar les cadenes de transmissió", ha valorat Argimon. I ha afegit: "El fet de fer PCRs sense prendre cap decisió després, com ara demanar a les persones que facin quarantena, no serveix per a res".

Malgrat que Argimon creu que aquest tipus de cribratge és més efectiu que les carpes perquè es van a buscar els casos, admet que només és possible fer-ho allà on els brots estan circumscrits en uns barris concrets. A més, ha afirmat que no totes les persones contactades accedeixen fer-se la prova: un total de 45 persones de les 193 contactades a Ripollet o bé s'han negat a fer-se-la o no hi eren a casa quan es posar en marxa la iniciativa. Pel que fa als que es van negar, el secretari ha demanat la col·laboració dels ajuntaments i del món local per "persuadir" i ajudar aquestes persones, ja que sovint tenen feines i habitatges precaris, no poden fer la quarantena o no poden deixar de treballar perquè no poden tenir la baixa laboral o rebre cap tipus de subsidi o, directament, perquè banalitzen la infecció.

La xifra de proves realitzades des del 31 de juliol s'eleva fins a les 8.275 si se sumen els cribratges massius que s'estan fent ara a Santa Coloma de Gramenet i Vilafranca del Penedès i al realitzat a Torregrossa (Pla d'Urgell). En aquest poble lleidatà s'han fet 153 proves i fins a un 3,5% de les PCR han revelat casos actius de covid-19. Segons fonts locals, la majoria s'haurien contagiat en dos comerços i una empresa d'aquest poble de 2.300 habitants i, a partir d'aquests, s'haurien generat diversos brots familiars.

Pel que fa als cribratges a Vilafranca del Penedès i Santa Coloma de Gramenet, que han començat aquesta setmana, Argimon ha detallat que fins ara s'han fet 694 i 415 proves, respectivament. Els laboratoris encara no han obtingut els resultats i Salut no detalla cap taxa de positivitat aproximada. "Santa Coloma té una transmissió una mica més comunitària, tot i que no tan gran com la de Ripollet, i Vilafranca té una situació epidemiològica similar a la de Sabadell i Terrassa i, per tant, no hi ha una localització concreta dels brots", ha resolt la màxima autoritat en Salut Pública.

"Cal passar de l'estabilització a la reducció"

Argimon ha comparegut aquest dimarts acompanyat del coordinador de la unitat de seguiment del covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, per analitzar la situació epidemiològica de Catalunya en una de les seves dues rodes de premsa setmanals. Tots dos experts han insistit en recomanar l'aïllament domiciliari a les persones positives –o que estan a l'espera de rebre una resposta– durant deu dies. "Els positius seran entrevistats pels gestors covid-19 per establir la xarxa de contactes estrets i els hi farem una PCR", ha explicat Argimon, que ha anunciat un canvi de protocol en l'actuació davant dels casos de coronavirus a Catalunya.

La tendència epidemiològica al país "s'ha estabilitzat clarament", si bé el secretari de Salut Pública ha matisat que ara el més important és que, tant a nivell col·lectiu com individual, el Govern i la població persegueixin un únic objectiu: abaixar les taxes d'infecció. "Cal que la corba sigui descendent i per això és absolutament necessària l'autoresponsabilització de tothom".

Les últimes tres setmanes –del 18 de juliol al 7 d'agost– s'ha viscut un cert descens de la incidència del virus i ara, ha subratllat, cal que aquesta baixada sigui generalitzada en totes les regions sanitàries. "Hem de passar de l'estabilització a la reducció de contagis: el risc de rebrot encara és alt", ha afirmat Argimon. Segons les últimes dades publicades per Salut, la taxa de contagis se situa entorn dels 71 casos per cada 100.000 habitants, amb una velocitat de contagi del 0,93, és a dir, de cada cas se'n genera menys d'un cas nou.

stats