Societat 09/04/2020

El Homrani: "No estàvem preparats per a aquesta situació i la resta de departaments tampoc"

El conseller compareix telemàticament al Parlament per la gestió de les residències de gent gran

Natàlia Vila
4 min

BarcelonaEl màxim responsable de les residències era, fins ahir dimecres, el conseller Chakir El Homrani. Ahir al migdia, però, el Govern va anunciar un cop de timó i va posar Salut al capdavant de la gestió dels geriàtrics apartant El Homrani. Aquest dimecres el conseller, que ha acumulat un gran nombre de crítiques del sector i dins del mateix Govern per la seva gestió, ha comparegut telemàticament al Parlament per defensar les actuacions del seu departament.

D'ençà que ha començat la crisi del coronavirus, un total de 1.178 usuaris dels equipaments per a gent gran han perdut la vida per aquesta infecció, dels quals 55 han mort les últimes hores. A les residències també han crescut de manera notable els ingressats greus per covid-19, perquè han passat de 448 a 737 hospitalitzats.

Durant la seva compareixença, el conseller El Homrani ha admès que "la situació és molt complexa". "A Afers Socials i a Treball no estàvem preparats per a aquesta situació. I parlo d'aquests dos departaments perquè són els que em pertoquen però podria parlar per tots els camps de l'administració", ha dit el conseller, que ha enviat "una abraçada" a tots els dirigents polítics i als professionals que treballen a primera línia.

El conseller, a més, ha tret pit pel que fa el canvi en la gestió de les residències: "La decisió l’he presa jo, conseller d’Afers Socials. Jo ho he proposat a Salut, per garantir l’atenció a les persones", ha assegurat. Aquest dimecres, però, poc abans que l'anunci es fes públic, fonts governaments asseguraven que el "malestar" era evident i que van ser el president Torra i el vicepresident Aragonès els que van prendre la decisió davant el "desbordament" del departament d'El Homrani.

"Tots anem canviant, i ens anem adaptant a mesura que passen els dies, sobre la marxa, per millorar", ha explicat El Homrani, que ha assegurat que el de les residències és l'àmbit al qual han dedicat "més esforços". El titular d'aquest departament ha explicat que ja van fer "una primera reunió molt avançada amb la patronal el dia 6 de març"; "El 12 vam restringir algunes visites; i vam demanar dades a totes les residències".

El conseller també ha advertit que, un cop passi la crisi, caldrà revisar el model. "El sistema no té sentit si no som capaços de donar resposta a les crisis –ha dit El Homrani–. Tocarà fer una revisió del sistema: tots volem que les residències siguin llars, que no siguin hospitals, però el covid-19 ha evidenciat que cal revisar el model residencial d’aquest país", ha sentenciat el conseller.

Falta de material i degoteig de brots als centres

Pel que fa a les crítiques sobre la falta de material, el titular de les residències ha tirat pilotes fora: "Fer una central de compres conjunta per a tot l’Estat va ser un error i ens va fer perdre 10 dies essencials", ha etzibat. El conseller ha explicat que, tot i així, el seu departament va decidir fer compres des de Catalunya: "Vaig enviar cartes a Madrid per explicar que ens posàvem a fer compres nosaltres perquè no teníem equips de protecció". Fins ara, ha detallat, el departament ha invertit 7,6 milions d’euros en equips de protecció.

"Cada any moren més de 10.000 persones en residències, perquè estan al final de la vida, perquè tenen de mitjana 84 anys i l’entrada del covid-19 accelera aquest procés. No es pot estigmatitzar el sector de manera tan bèstia", ha dit el conseller en referència a les 1.178 persones mortes que es van comptabilitzar fins ahir dimecres, tot i que ha tornat a recordar que les dades "no són del tot fiables" perquè no són fruit dels registres civils, sinó que les recullen a partir de la informació que faciliten les residències.

Les xifres de víctimes mortals en aquests centres són altes però, segons el conseller del ram, "aquesta és la realitat que es viu a tot arreu amb les persones més grans de 70 anys i encara més en les residències on la mitjana d'edat se situa als 84 anys amb patologies prèvies".

"També hem mobilitzat recursos per esponjar el sistema", ha explicat El Homrani en relació als espais nous destinats a traslladar avis. "Ahir vam revisar 75 espais més, però només 12 complien els requisits", ha admès.

"Sí, la situació és molt complexa: és deixar-hi la pell, fer més del necessari i ser conscients que la situació és molt complexa i que cal una visió més global", s’ha justificat el conseller del ram.

L'oposició critica la "manca de lideratge"

Al seu torn de paraula, els partits de l'oposició han reconegut l'excepcionalitat de la situació però, tot i això, li han recriminat al conseller El Homrani una "manca de lideratge" i una "mala" gestió del seu departament. La diputada de Cs Noemí de la Calle ha criticat durament la direcció de la conselleria amb les residències. Una anàlisi semblant a la que ha fet Marta Ribas de Catalunya En Comú - Podem: "El seu departament ha anat tard i malament", ha sentenciat Ribas. A més, De la Calle ha insistit que el Govern hauria de "renunciar" al projecte de pressupostos perquè "no donen resposta a la crisi actual". L'executiu preveu aprovar els comptes la setmana que ve al Parlament.

Per la seva banda, Josep Maria Forné (JxCat) ha demanat que els ajuts de l'Estat per als autònoms siguin "compatibles" amb els de la Generalitat, i Marta Vilalta (ERC) ha opinat que és en moments "crítics" com l'actual quan es constata la necessitat que Catalunya sigui independent.

Des del partit socialista, els diputats Raúl Moreno i Pol Gibert han dit que cal un "conseller fort" al capdavant del departament, a més de ser "conscients" de la "magnitud del repte" que hi ha sobre la taula, amb la crisi sanitària. "Caldrà abordar la situació amb coordinació amb ajuntaments, l'Estat, amb Europa i tots els actors implicats", han conclòs.

El parlamentari Vidal Aragonès (CUP) ha dit que té la sensació que algunes gestions de grans empreses en residències tenien l'objectiu de "fer un pols" al departament, en comptes de resoldre els problemes. Finalment, el diputat del PPC Santi Rodríguez ha opinat que el departament d'El Homrani ha quedat "desbordat" per la crisi sanitària, "sobretot amb les residències".

stats