Societat 13/11/2020

L'examen del MIR del 2021 comptarà amb 321 places més i serà el 27 de març

Sánchez explica que així es podran incorporar més metges abans a la sanitat pública

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Els metges interns residents (MIR) protesten, aquest dilluns, a les portes del departament de Salut per millorar les seves condicions laborals i formatives.

MadridEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest divendres una mesura reivindicada des de fa temps pel sector sanitari: l'increment de les places de metges interins residents (MIR). És a dir, que més metges tinguin la possibilitat de superar els exàmens d'especialització i engruixir així les plantilles públiques. Des de Pamplona, en el marc de la gira per anunciar el pla de recuperació, ha assegurat que s'incrementaran fins a arribar a un total de 10.001 les places MIR, infermeria i farmàcia, una xifra que suposa un 3,2% més respecte a aquest 2020, segons les dades detallades pel president espanyol. A banda, s'avançaran els exàmens al 27 de març del 2021 perquè així els nous MIR puguin incorporar-se amb antelació al sistema públic de salut. De tota manera, l'examen serà igualment posterior al d'aquest any, que va celebrar-se el 25 de gener. Però sobre la taula hi havia la possibilitat de passar-lo al març per la pandèmia.

Aquest 2020 es van convocar un total de 9.680 places, 7.615 de medicina, 276 de farmàcia, 1.495 d'infermeria, 189 de psicologia i les restants d'altres especialitats com química, biologia i física, segons recull el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) del 15 de maig, en què es van convocar oficialment les places públiques. Això significa que a efectes pràctics hi haurà 321 noves places tant per a metges com per a la resta de personal especialitzat. Segons ha detallat el ministeri de Sanitat en una nota de premsa, es tracta d'un increment "històric" de places. Ara bé, no es tracta en cap cas de l'augment més elevant. En l'última convocatòria, la d'aquest 2020, es va passar de 8.402 places el 2019 a 9.680, és a dir, va suposar un increment del 13,2%.

Dos mesos de retard

A banda de les places, la data de l'examen suposa una tranquil·litat per a molts estudiants del MIR, ja que per la pandèmia no estava clar si s'acabaria ajornant l'examen al maig, fet que hauria suposat que la residència de primer any comencés més tard del setembre, com sol ser habitual. L'any passat va celebrar-se el 25 de gener, però fa dos mesos que ja hauria hagut de sortir la convocatòria al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i creixia la inquietud entre els estudiants. Després de l'anunci de Sánchez, ara caldrà esperar igualment a la convocatòria perquè quedi clar on s'ubica la nova relació de places. Si bé el 2020 se'n van incrementar 1.278, 812 van ser per a especialitzacions en medicina i la resta van ser per a la resta de camps.

El ministeri de Sanitat ha guardat silenci tot aquest temps, mentre els actuals residents han protagonitzat diferents protestes i vagues, especialment a Catalunya, per millorar la situació laboral. Les plantilles dels grans hospitals es nodreixen cada any del repartiment de MIR, amb llargues hores de guàrdia entre la seva especialitat i urgències. En un context de pandèmia han estat uns efectius clau. Amb lemes com "La nostra vocació no justifica l'explotació" o "No som mà d'obra barata", centenars de residents a Catalunya van plantar-se a finals de setembre per aconseguir millores laborals. L'acord va arribar gairebé un mes després: un millor sou i el blindatge dels descansos.

stats