Coronavirus
Societat 20/07/2021

Les residències demanen a Salut prioritzar la vacunació dels familiars dels seus professionals

L'alta incidència de la variant delta fa que els centres sociosanitaris tanquin visites o les restringeixin al màxim

4 min
Una residència de Barcelona, en una imatge d'arxiu

MartorellEl creixement exponencial dels contagis en les últimes setmanes està posant en alerta les residències, els centres sociosanitaris i els centres per a persones amb discapacitats, que volen blindar-se després que el virus s'acarnissés amb aquests equipaments a l'inici de la pandèmia. Les patronals de geriàtrics, sociosanitaris i centres per a persones amb discapacitats plantegen al departament de Salut que prioritzi la vacunació dels familiars directes dels treballadors, en el mateix tracte que va dispensar als sanitaris d’hospitals i l'atenció primària. L’alta transmissió de la variant delta està provocant contagis en els nuclis familiars, fins i tot a professionals amb la doble vacuna, i en cas d'un resultat positiu reben la baixa mèdica catorze dies. Per això, reclamen a Salut que aclareixi si aquests professionals amb una càrrega viral que “no contagia” poden continuar treballant perquè els metges tinguin una guia i no actuïn a discreció. Entre el sector hi ha màxima preocupació perquè les incapacitacions temporals s’incrementin i minvin encara més les plantilles, coincidint amb l’època de vacances estivals i una falta estructural de professionals, sobretot d’infermeres.  

Patronals i els nous equips de Salut i Drets Socials –els dos departaments amb competències en la dependència– han fet aquest dimarts una primera trobada per compartir inquietuds i informació sobre l’evolució de la pandèmia als centres. Cinta Pascual, presidenta de la gran patronal ACRA, lamenta que un altre cop aquests professionals hagin quedat “discriminats” respecte al d’hospitals i CAPs, tot i que s’encarreguen de “persones molt vulnerables”. 

A la reunió, alguna patronal de geriàtrics s’ha mostrat favorable al fet que Salut actualitzi el protocol per “tancar quinze dies els centres” i restringir les sortides a casos “excepcionals”, com la sortida de metges i poca cosa més, explica Vicente Botella, president de la patronal Upimir. Tot i que l’efecte de la vacuna és evident, amb les xifres de contagis i morts a la baixa, la delta està tornant a repuntar la incidència, i se sosté que amb les dues setmanes de portes tancades es podrien reduir riscos. Els departaments s’han mostrat reticents a la proposta de vetar els ingressos de residents que no estan vacunats per decisió pròpia o dels fills i sense contraindicacions mèdiques. En aquest punt no totes les patronals hi coincideixen, i n’hi ha que prefereixen “desaconsellar les sortides” dels residents.

Pel que fa als tests d’antígens que s’han de començar a fer a personal i familiars, fins i tot als vacunats, les residències han fet notar que no tots els centres n’han rebut avui dia i Salut s’ha compromès a agilitzar-ne els enviaments i a fer seguiment sobre els resultats de les proves ràpides si no hi ha sanitaris a les residències disponibles.

Marxa enrere a la desescalada

Quan encara no havien recuperat la normalitat plena, els hospitals sociosanitaris han tornat a fer marxa enrere en la timidíssima desescalada iniciada i molts prohibeixen les visites externes o, en cas que estiguin en un territori amb una incidència del covid baixa, permeten visitants sota estrictes mesures de seguretat. L'empitjorament de les dades epidemiològiques ha fet que els centres es blindin al nivell de la primera onada. A Jaume Cors, el canvi del règim de visites l'ha agafat amb la seva mare gairebé centenària en un centre del Baix Llobregat, on va ingressar per una fractura de fèmur fa uns mesos, complicada per un covid posterior quan estava a mitja pauta de la vacunació. "Encara és positiva perquè el seu cos no té prou força per produir anticossos, però fins ara la podia anar a veure amb mascareta i protecció perquè la càrrega viral és baixíssima", explica. Des d'aquesta setmana, però, el centre ha tancat i ni tan sols permet les sortida terapèutiques pels grans jardins exteriors.

"No hi ha visites, fins a nova ordre", responen a Lleida, Reus, Martorell, l'Hospitalet, Barcelona o Girona. A les residències geriàtriques, on s'aplica un nou protocol amb test d'antígens obligatoris per a familiars i treballadors independentment del seu estat immunològic, cada centre fa de més i de menys, atenent a les seves capacitats organitzatives i al criteri de la direcció de si el més convenient per als residents és mantenir un mínim règim de visites o directament tancar portes. "Això és inaguantable", es queixa Maria Clausó, amb una germana octogenària amb una demència avançada en una residència de l'Anoia. "Ella vacunada i jo vacunada, i ja no hi puc entrar. No es morirà de covid però sí de pena", lamenta.

Hi ha alguns centres sociosanitaris i geriàtrics que de moment intenten mantenir-se oberts i, tot i que amb molts condicionants, encara accepten visites o sortides. A Lleida, per exemple, demanen concertar hora i només accepten visites de familiars directes, mentre que en un centre del Vallès Oriental s'exigeix a les visites també un resultat negatiu del test d'antígens abans que es trobin amb un dels usuaris.

En un hospital de Ponent encara deixen pujar a les habitacions amb la restricció d'un únic visitant per pacient, però com que han constatat que és una pràctica habitual compartir amb altres familiars el passi que autoritza l'entrada, s'estan plantejant restringir el règim de visites per garantir la seguretat de la bombolla.

stats