Test d'antígens obligatori per visitar les residències, també per als vacunats

Salut confia que s'estabilitzin els nous casos positius a finals d'aquesta setmana però els ingressos a hospitals i UCIs continuaran a l'alça

5 min
Personal sanitari fent tests d'antígens

Barcelona / MadridLes residències tornen a blindar-se arran de l’esclat de nous contagis i endureixen els protocols de visites. A partir de demà, els familiars que hi entrin per visitar o anar buscar un usuari hauran de presentar un resultat negatiu amb test d’antígens (TAR), independentment del seu estat de vacunació. Fins ara només s’exigia una prova diagnòstica ràpida als visitants sense les dues dosis de vacuna, però ara el requisit s’estén a tothom, tinguin la pauta de vacunació completa o no. A més, es redueix de tres a dos el nombre de visitants que poden estar alhora amb un resident a l’interior del centre.

Els tests es trobaran a les residències i els departaments de Salut i Drets Socials n'assumiran el cost. En un principi el subdirector general de Coordinació de Salut Pública, Xavier Llaberia, havia explicat en roda de premsa que cada família l'hauria de pagar de la seva butxaca anant a “laboratoris privats o farmàcies autoritzades”, però amb posterioritat Salut va sortir a desmentir-lo.

L’enèsima actualització del protocol sanitari a les residències també afecta els treballadors, a qui a partir d’ara s'exigirà un TAR setmanal als que estan vacunats, mentre que els que no ho estan o ho estan a mitges hauran de fer-se tres proves diagnòstiques setmanals. De la mateixa manera, també hi haurà tests per als professionals externs, com perruquers, podòlegs, voluntaris o metges que fan visites puntuals, sigui quin sigui el seu estat vacunal. Per a les noves contractacions s'administra Janssen, d'una sola dosi, per accelerar el nivell d'immunitat i facilitar la cobertura de les baixes i les vacances.

Només el 3% de residències descontrolades

L’objectiu és detectar els asimptomàtics i trencar les cadenes de transmissió que ja han provocat que el virus torni a córrer pels geriàtrics. El 15 de juliol, de les 1.028 residències, el 14% tenien a ratlla el virus: 885 sense cap positiu i 112 amb casos, però controlats. Només el 3% (31) estaven catalogades amb el color vermell, cosa que vol dir que hi havia un brot actiu descontrolat. 

L’obligatorietat dels TAR serà un inconvenient més, vaticina Vicente Botella, president de la patronal Upimir, que veu “una idea impossible” que hi hagi prou personal per estar al cas dels resultats de la prova. En aquest sentit, admet que el protocol pot complicar molt les visites al cap de setmana o en horaris on no hi ha el personal sanitari –bàsicament infermeres– i qüestiona “qui ha de controlar i interpretar els resultats” i què pot passar si hi ha un positiu i se li ha de barrar l’accés a la residència. “Qui ha fet el protocol es nota que no coneix les residències”, conclou el responsable.

Per als familiars, el reforç dels controls als treballadors és una bona notícia, tot i que arriba “tard”, perquè suposa afegir un plus a la seguretat dels residents, però retreuen que un altre cop “es posi el focus en les famílies”, assenyala María José Carcelén, de la Coordinadora 5+1, per a qui no té sentit que als familiars se’ls sotmeti a un TAR cada cop que tinguin contacte amb el resident, mentre que la vigilància és més laxa amb els treballadors (d’un a tres setmanals, en funció de si estan vacunats o no), malgrat que “són els que hi mantenen un contacte més estret” perquè són els encarregats de la seva neteja personal i d’atendre’ls per als àpats o a l'hora d'anar a dormir, mentre que els familiars han de mantenir la distància i anar amb mascareta.

Carcelén retreu a Salut que opti per la solució “més fàcil”, tallar el contacte de familiars i residents, als quals es nega “un altre cop” una vida normalitzada i es vulneren els seus drets fonamentals sense passar per l’aval del TSJC com sí que es fa quan es plantegen mesures per restringir els moviments i el dret a reunió de la població general. En aquest sentit, la Coordinadora 5+1 estudia si porta a la Fiscalia les noves restriccions pel que fa al nombre de visitants.

Centres tancats

Malgrat que el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha insistit que el règim de visites es manté i les residències no les prohibir o restringir visites, a les xarxes socials són habituals les denúncies de centres tancats per l’aparició d’un brot entre els treballadors. Des d’Upimir, Botella explica que desaconsella els centres associats a permetre sortides a l’exterior o a entrar a les habitacions particulars.

Les residències van ser durant les dues primeres onades els grans focus del covid i, segons dades oficials, hi han mort 8.812 residents, el 40% dels 22.325 morts que s'ha cobrat la pandèmia. L'arribada de la vacunació va suposar un alleugeriment en les restriccions a l'interior per als residents, que van poder tornar a fer activitats, sortides a l'exterior i rebre visites amb precaució, però les famílies organitzades han denunciat públicament i reiteradament que la gent gran es manté tancada i sense llibertat de moviments, malgrat que s'ha acabat l'estat d'alarma i la població general, amb una taxa de vacunació menor, gaudeix de més llibertat. Segons les dades actualitzades de Salut, gairebé el 98% dels residents tenen la pauta de vacunació completa, mentre que el percentatge baixa al 89% en el cas de les plantilles.

Previsions d'estabilització de casos

En la mateixa roda de premsa, Llaberia ha confiat que a finals d'aquesta setmana els casos nous diagnosticats "s'estabilitzin" com a efecte de les noves restriccions aplicades (tancament d'oci nocturn i toc de queda, entre d'altres), però matisa que la traducció d'aquesta frenada no es notarà als hospitals fins d'aquí unes setmanes seguint el patró habitual del covid. Així, s'espera que en els pròxims dies els malalts covid ocupin fins a 2.000 llits de planta i a finals de mes les UCI poden arribar als 400 o 500 pacients crítics. Avui hi ha als llits de planta dels hospitals 1.683 pacients per coronavirus, cosa que representa un 18% del total d'ingressos, i 307 a les UCI, un 42% del total i al voltant del 30% de la capacitat de les places per a crítics. Llaberia ha afirmat que s'està frenant la transmissió entre els grups de 15 a 29 anys i de 30 a 39 anys.

En aquesta cinquena onada s'ha reduït l'edat dels malalts ingressats a les UCI i avui la mitjana d'edat se situa en 53,2 anys. Majoritàriament són persones que no estan vacunades o que tenen la primera dosi, i un de cada cinc són menors de 40 anys. Pel que fa als hospitalitzats en planta, la mitjana d'edat se situa en 55,2 anys i una quarta part encara no han fet els 40.

Les dades epidemiològiques apunten a un lleuger alentiment de la velocitat de propagació (Rt), que ha passat de gairebé fregar el 2 la setmana passada a situar-se en 1,13, molt a prop de l'1, que és el límit per considerar que l'epidèmia es comença a controlar. Per contra, l'índex de mortalitat ha empitjorat amb aquesta nova onada de la variant delta, i si fa 15 dies hi havia menys de deu defuncions, la setmana anterior se'n van registrar 25.

El ministeri de Sanitat ha reconegut "preocupació" davant l'escalada de casos en "tots els grups d'edat", malgrat que el gruix de contagis (75%) es dona entre la població de menys de 40 anys. María José Sierra, del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, ha apuntat que "estem en un moment complicat amb una circulació del virus important". La incidència acumulada els darrers 14 dies a tot l'Estat ja arriba als 600 casos per cada 100.000 i també han crescut les hospitalitzacions. L'última setmana hi ha hagut un augment del 65% d'ingressos hospitalaris, mentre que a les UCI han crescut un 45%. En aquest sentit, Sierra ha reconegut que esperen que les hospitalitzacions creixin els pròxims dies.

Denúncies pel toc de queda

En les tres primeres nits de toc de queda, les policies locals i els Mossos d'Esquadra han imposat 700 denúncies: al voltant de 400 persones perquè circulaven pel carrer a partir de la 1 de la matinada a peu o en cotxe, 130 per la mascareta i unes quantes més per estar en grups de més de 10 o per locals que incomplien els horaris de tancament.

stats