Societat 23/09/2020

El pregó de Tortell Poltrona que indigna Valls i Ciutadans

El pallasso ha inaugurat la Mercè fent una crida a ser radical contra la crisi mediambiental i social

Natàlia Vila
4 min
L'alcaldessa Colau i el pallasso Tortell Poltrona, pregoner d'aquest any, a l'entrada de l'acte al Saló de Cent.

BarcelonaAtípic, amb música, amb humor i ple de crítica social i política. Així ha sigut el pregó que ha fet Jaume Mateu Búllich, més conegut pel seu nom artístic com a pallasso Tortell Poltrona, per inaugurar les Festes de la Mercè d’aquest any, fortament marcades pel coronavirus. "El meu pregó serà escudella catalana, perquè tothom m’ha dit el que he de dir", ha reconegut Poltrona, que, finalment, i en un gir de guió, ha començat llegint una carta de Jordi Cuixart des de la presó de Lledoners. A la missiva, el president d’Òmnium Cultural repassava amb Poltrona les desigualtats i les contradiccions que porta implícita la nova normalitat. "Flipes, no? Una carta del Cuixart", ha insistit Poltrona, que tot seguit ha fet entrar un grup de música –amb Joan Garriga a la guitarra– que l’ha acompanyat durant la lectura del pregó amb estones d’actuació musical.

"Els pallassos no tenim ni rei, ni president. Suposo que soc aquí perquè vaig fer un text molt bèstia al Grec", ha recordat Poltrona, fent referència a la crítica que va fer sobre la gestió de la pandèmia. "Com hem arribat fins aquí? Teníem senyals que les coses no van bé: una illa sencera de plàstic, focs a Austràlia, Califòrnia, l’Amazones. Què hem de fer? Els nostres models de producció són una arma de destrucció massiva de la biodiversitat!", ha exclamat Poltrona. "Però no ens creiem res fins que no ens toca, i ara ens ha tocat. Ara tocaria reaccionar no? Doncs no, tenim por, volem seguretat", ha dit el pallasso.

Poltrona ha seguit amb una lectura d’una carta dirigida a la seva mare, que també es diu Mercè, en la qual ha repassat, amb un punt de vista molt particular i amb humor, com van ser els mesos de confinament. Poltrona ha repartit crítiques velades per a tothom: "I el Parlament? Doncs la majoria de vegades li hauríem de dir Discutidor con mala leche, perquè allà no es posa d’acord ningú", ha dit Poltrona, mirant al president de la cambra, Roger Torrent.

Un pregó amb humor i rumba catalana fortament marcat per la denúncia social i política. Tortell Poltrona tampoc s’ha oblidat de donar les gràcies a tothom que ha donat suport a la cultura, ni de "maleir els que no ho han fet". "Vull encoratjar-vos a ser radicals contra la crisi mediambiental i social", ha dit directament als càrrecs electes que estaven presents a l’acte.

Valls i Ciutadans, ofesos

El discurs-espectacle de Poltrona, però, no ha agradat a tothom. El regidor i president del grup municipal Barcelona pel Canvi, Manuel Valls, fins i tot ha abandonat el Saló de Cent quan Poltrona ha assegurat que "l'estat de dret està tort" i que "els que rebutgen la llengua i la cultura són, com a mínim, uns inadaptats". Valls, a més, ha fet aquest tuit:

Des del grup municipal de Ciutadans, Luz Guilarte també ha coincidit que el pregó no anava dirigit a tots els barcelonins.

Ja des de la seva entrada al Saló de Cent, Poltrona ha deixat clar que el seu no seria un pregó políticament correcte. El pallasso s'ha saltat tots els protocols i ha saludat a crits i amb reverències els pocs assistents que han pogut presenciar-ho en directe.

Abans que ell, durant la presentació de l'acte, l'alcaldessa Colau ha insistit que Barcelona no vol renunciar a la cultura, tampoc aquest any "atípic i tan difícil". Colau també ha fet referència en el seu discurs institucional a les persones més desfavorides que pateixen els efectes de la pandèmia arreu del món, amb una menció especial a l'equip d'Open Arms, que continua salvant vides al mar, i als milers d'immigrants que continuen reclosos en camps com el de Mória.

"Hem sentit amor i reconeixement pels nostres serveis essencials, amor entre els veïns i veïnes que s'han autoorganitzat per ajudar, als hospitals, tot per ajudar a tirar endavant la ciutat", ha reconegut Colau. "Vivim una situació nova per a tots –ha dit l'alcaldessa–, i mentre hi convivim no ens podem aturar, hem de seguir i mantenir l'activitat cultural, les escoles, els serveis i hem de pensar en els grans reptes de futur", ha continuat. "El futur ha de ser diferent, perquè la normalitat de la desigualtat no era raonable", ha dit Colau, en referència a la precarietat, els desnonaments i la crisi climàtica.

Un inici atípic

Al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, aquesta tarda, hi havia una altra assistència molt atípica, la dels dos Gegants de la Ciutat i l'Àliga, que han tancat el pregó de Tortell Poltrona amb un ball tradicional dins del mateix Saló.

Per motius sanitaris, el pregó només l'han pogut seguir de manera presencial des del Saló de Cent un total de 72 persones, que s'han assegut amb la deguda distància de seguretat i amb mascaretes. Tampoc hi havia pantalles a la plaça Sant Jaume, com altres anys, per seguir-lo des del carrer.

Així, Tortell Poltrona ha donat el tret de sortida a una Mercè atípica que es reinventa i s’allunya del concepte de festa major amb l’objectiu de mantenir i reforçar els seus valors col·lectius i simbòlics i promoure l’escenari de proximitat, en el marc d’una celebració sanitàriament segura, descentralitzada i amb una aposta clara pel talent local.

stats