Societat 04/12/2020

Salut preveu vacunar 450.000 ciutadans de covid en tres mesos

Quatre ultracongeladors a -70 graus conservaran una part de les primeres 900.000 dosis

Gemma Garrido Granger
4 min
Així emmagatzemarà el Banc de Sang i Teixits les vacunes del covid.

Santa Coloma de GramenetQuatre dels ultracongeladors del Banc de Sang i Teixits es destinaran a la reserva i conservació de centenars de milers de vacunes de covid-19 a 70 graus sota zero. L'empresa pública és l'espai més preparat a Catalunya per emmagatzemar una part de les 900.000 dosis inicials, segurament de la farmacèutica Pfizer, que es rebran el primer trimestre del 2021. Segons ha explicat aquest divendres la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, no totes les dosis que s'han d'administrar necessiten aquesta ultracongelació i, per tant, moltes de les vacunes que arribaran es repartiran immediatament, sense necessitat de reservar-les en aquestes grans cambres frigorífiques. De fet, només la de Pfizer requereix aquestes condicions de conservació.

Amb les primeres 900.000 vacunes que el Govern espera rebre al gener es podran començar a immunitzar unes 450.000 persones –màxim 470.000– entre residències, professionals sanitaris i persones amb discapacitat severa fins al març, segons el pla de vacunació del departament de Salut. "El sistema de salut està a punt per començar a vacunar quan arribin les primeres dosis al mes de gener", ha afirmat la consellera Alba Vergés. La titular de Salut ha subratllat que el Govern ha comprat deu milions de xeringues per proveir-se de cara a aquesta campanya de vacunació transversal que porten treballant des del mes de setembre. L'objectiu és prevenir la malaltia i disminuir la seva gravetat i mortalitat, així com reduir l'impacte assistencial i econòmic de la crisi sanitària.

Segons Cabezas, l'estratègia de vacunació –que prioritzarà la població més vulnerable– les dosis se subministraran directament a les residències i els centres d'atenció a persones amb discapacitat mitjançant equips mòbils, on professionals sanitaris les administraran. Pel que fa al personal sanitari, s'establiran punts de vacunació que permetin mantenir totes les mesures de seguretat. En aquest sentit, Vergés ha remarcat la gran experiència de Catalunya en les campanyes de vacunació massives, adduint que cada any se n'administren uns tres milions. En concret, ha subratllat que enguany la campanya de vacunació ja ha arribat a 1,4 milions de persones en només sis setmanes.

Les primeres vacunes que arribaran, a priori, serien les de les farmacèutiques Pfizer i Moderna (a principis de gener s'aprovaria), però també la d'Oxford-AstraZeneca, segons els acords de precompra condicionada de la Unió Europea per als estats membres. Totes tres encara estan en revisió, però Cabezas ha destacat la importància que tothom entengui que les que autoritzi l'Agència Europea de Medicaments i les que arribaran a Catalunya seran segures. "Més de 250 grups del món porten nou mesos desenvolupant candidates a vacunes, que van des de propostes més clàssiques a altres de més innovadores, com les que codifiquen la superfície de la proteïna del virus", ha explicat l'experta en Salut Pública.

"Hem d'aconseguir trencar les reticències de certs sectors que diuen que les vacunes no són fiables", ha defensat Vergés. Cabezas ha explicat que en cap cas les vacunes transmeten la malaltia i que, tot i que en un temps rècord, totes les candidates han passat cadascuna de les fases de seguretat, tant preclíniques com clíniques, i s'han provat en molts voluntaris, una part dels quals pertanyen a grups de risc, com malalts crònics o persones de més de 65 anys.

La població no escollirà

El fet que les farmacèutiques amb candidates molt avançades comencessin a produir vacunes de forma primerenca agilitzarà el procés de repartiment de dosis, sempre que les autoritats sanitàries ho revisin i hi donin llum verda. "Les dades que hem vist de les fitxes tècniques i dels documents aprovats al Regne Unit corroboren una eficàcia per sobre del 94% i això ens dona molta tranquil·litat", ha assegurat la subdirectora general de Promoció de la Salut. Cabezas ha apuntat que si bé el temps d'immunitat segueix sent una incògnita, els estudis estimen que les vacunes protegirien entre 16 i 18 mesos. Aquesta eficàcia, ha insistit Cabezas, posa les potencials vacunes del coronavirus al nivell de les de l'hepatitis A, el rotavirus o el xarampió, actualment les tres millors vacunes disponibles.

Tant la vacuna de Pfizer com la de Moderna, les dues primeres que s'aprovarien seguint el calendari europeu, segueixen una tecnologia d'ARN missatger i, en canvi, la d'Oxford és lleugerament diferent i fa servir un adenovirus (virus relacionat amb altres problemes respiratoris poc greus). "Si la d'Oxford passa el procés regulatori, es farà servir de manera similar a les altres dues, a criteri mèdic", ha afirmat Cabezas. Així, l'experta ha subratllat que totes seran força equivalents i ha descartat que la població pugui escollir quina vacuna es posa per reticències. "No es pot descartar per ara que calguin revacunacions", ha afegit.

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, confia que durant el primer trimestre de l'any es puguin vacunar mig milió de persones a Catalunya. Això no convertirà encara la vacuna en un "element disruptiu", ja que això passa quan s'arriba a immunitzar el 70% de població, però Ramentol ha apuntat que les autoritats sanitàries esperen que redueixi els contagis i, per tant, l'impacte de la pandèmia.

"Les vacunes són la llum al final del túnel, tot i que hem de ser conscients que encara estarem molts mesos convivint amb l'epidèmia", ha explicat Vergés. El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, que també ha participat en la compareixença des del Banc de Sang i Teixits, ha reconegut que "tothom està esgotat de les restriccions", però ha assegurat que ara per ara no hi ha alternativa, i molt menys amb el trencament de la bona tendència dels indicadors. "A la recta final no podem defallir ni relaxar-nos. Seria el pitjor moment per fer-ho. En poques setmanes començarem a emmagatzemar vacunes i a vacunar i en pocs mesos haurem protegit bona part de la població", ha afirmat.

stats