Les restriccions a Barcelona i ciutats metropolitanes es mantenen 15 dies més

Vergés i Colau fan una crida a la col·laboració ciutadana per fer front al covid-19

La consellera de Salut, Alba  Vergés , ha anunciat aquesta tarda que es prorrogaran quinze dies les restriccions a Barcelona i les poblacions de l'àrea metropolitana –que tenen unes mesures més endurides  respecte a  les genèriques de tot Catalunya–. El principal argument que ha utilitzat  Vergés  per justificar-ho és admetre que "la situació està estabilitzada", però "en uns nivells molt alts", i, per tant, seria "arriscat" relaxar les mesures restrictives a les poblacions de més risc. D'aquesta manera es mantindran unes restriccions que se centren sobretot en l'àmbit de l'hostaleria, en què es limita al 50% l'aforament de bars i restaurants tant a l'interior dels locals com a les terrasses, i s'elimina el consum a les barres. A més, les cerimònies com ara enterraments o casaments també queden limitades al 33% de l'aforament dels recintes.

Gairebé fa dos mesos que el departament de Salut va posar en marxa un enduriment de les mesures contra  el covid-19  a Barcelona i l'àrea metropolitana, i després de quatre  pròrrogues  i un relaxament de la seva intensitat –al principi els actes culturals i esportius estaven prohibits– seguiran almenys quinze dies més. De fet, les restriccions acabaven aquest dimarts i encara falta el  vistiplau  del  Procicat  perquè tirin endavant. "Cal ser molt  caut , fer les activitats imprescindibles i deixar les evitables per amés endavant", ha apuntat  Vergés , que ha afegit que s'ha d'evitar "al màxim generar cadenes de contactes".

Aquestes restriccions se sumen a les mesures ja vigents a tot Catalunya. Algunes d'aquestes són no fer reunions de més de deu persones, tant en l'àmbit privat com el públic, reduir la interacció social i sempre respectar les mesures de protecció individual i col·lectiva establertes, com l'ús de mascareta, rentar-se les mans i mantenir la distància física.

L'anunci de  Vergés  també arriba l'endemà que el  Procica t  aprovés el mateix conjunt de restriccions endurides per a Girona i Salt. Salut, a part de limitar l'aforament als restaurants i als actes culturals i esportius, entre d'altres, també va demanar a la ciutadania que es quedi a casa sempre que no sigui per a casos imprescindibles. A més, ha requerit que es redueixi al màxim la vida social amb l'objectiu de frenar el nombre de contagis que hi ha als dos municipis. Unes mesures que s'allargaran  15  dies amb la possibilitat de prorrogar-les.

Salut limita al 50% l'aforament dels restaurants i actes esportius i culturals de Girona i Salt

Unitat i col·laboració

Rebaixar la corba de contagis i tenir una situació prou calmada per reduir les restriccions passa, segons Vergés, per eliminar tota interacció social prescindible. Ho ha explicat acompanyada de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. De fet, Colau i  Vergés  han comparegut plegades per mostrar una imatge d'unitat; també, de col·laboració entre Govern i Ajuntament, per demanar el mateix a la ciutadana: col·laboració i unitat per fer front  al covid-19 . I el paper de la població  implica  assistir als  cribatges  quan els toca i respectar les mesures de seguretat emeses per les autoritats sanitàries.

En aquests termes s'han expressat Colau i  Vergés , que han fet una crida a la responsabilitat ciutadana i la col·laboració institucional: "La gent ha de venir als  cribatges , i no ha de tenir  cap  por", ha dit l'alcaldessa. Per la seva banda,  Vergés  ha remarcat la necessitat de "treballar conjuntament" entre institucions estatals i locals per fer "bones intervencions comunitàries".

No serà l'últim cribatge de Barcelona

La declaració conjunta de Colau i Vergés ha sigut des del Raval per valorar el primer dia de  cribatges  massius en aquest barri de Barcelona –una de les zones de la ciutat amb més casos de covid-19, que s'han elevat a 331 per cada 100.000 habitants i 164 positius confirmats–. Es tracta del tercer  cribatge  a Barcelona després del Besòs  i Torre Baró, però  tant  Colau com  Vergés  han remarcat que "no serà l'últim", ja que s'han detectat altres barris de la ciutat amb ràtios superiors a la mitjana. El quart  cribatge de Barcelona  també ha  començat  aquest matí al barri de la Trinitat.

L'objectiu de fer nous  cribatges  és tallar les cadenes de transmissió, un fet que tant la consellera com l'alcaldessa han trobat fonamental. Colau ha apuntat que el perfil de contagiat cada vegada és "més asimptomàtic" i "més jove", fet que explica  per què  els hospitals no estan col·lapsats. Aquesta situació, però, per a Colau també s'ha de frenar i per això cal "fer tants  cribatges  com calgui". "Animem tots els veïns i veïnes a participar  en les  PCR massives pel bé de tota la comunitat", ha afegit en aquest sentit  Vergés .