Societat 17/07/2020

Els jutges avalen les restriccions a Barcelona i l'àrea metropolitana però no a tot el Segrià i la Noguera

El de Lleida rebutja l'aplicació en alguns municipis i també decideix limitar l'aforament al 50% als comerços

Pau Esparch / Laia Vicens
4 min
Diverses persones passejant aquest dijous per la Rambla de Barcelona

BarcelonaEls dos jutjats de guàrdia que havien de ratificar les restriccions que el Govern ha demanat aplicar a Barcelona, l'àrea metropolitana, el Segrià i la Noguera pels contagis de covid-19 han avalat les mesures, però el de Lleida no ho ha fet en tots els casos. El jutge de Barcelona ha acceptat totes les peticions de la Generalitat per a la capital catalana i 12 municipis més de l'àrea metropolitana, on les restriccions entraran en vigor aquest dissabte a les 9 del matí. En canvi, el jutge de Lleida ha rebutjat aplicar les mesures en alguns municipis del Segrià i la Noguera perquè considera que no tenen prou incidència de contagis de coronavirus. També ha decidit limitar l'aforament al 50% als comerços i a les empreses de serveis del Segrià i la Noguera per igualar-ho als bars i restaurants, que a l'interior dels locals només poden tenir la meitat dels clients permesos.

Els municipis que queden fora de les restriccions al Segrià són Massalcoreig, Gimenells, Sarroca de Lleida, Artesa de Lleida i Benavent de Segrià. A la Noguera tampoc s'apliquen a Artesa de Segre, els seus nuclis agregats, Alòs de Balaguer, Foradada, Vilanova de Meià, Ponts, Sanaüja, Cabanabona, Oliola, Vilanova de l'Aguda i Baronia de Rialb. A la resta de poblacions del Segrià i la Noguera entren en vigor les mesures, com també a Barcelona, Viladecans, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Boi de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Just Desvern, Esplugues, l'Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Badalona. Al marge d'això continuen actives les restriccions a Lleida ciutat, Alcarràs, Aitona, la Granja d'Escarp, Seròs, Soses i Torres de Segre, on des de dimecres es fa un confinament restrictiu.

El Govern demana no sortir de casa a Barcelona i 12 municipis de l'àrea metropolitana, el Segrià i la Noguera

A partir d'aquest dissabte, als tretze municipis barcelonins i als del Segrià i la Noguera afectats queden prohibides les trobades de més de deu persones, que era l'única mesura del Govern a la qual s'han oposat les fiscalies de Barcelona i Lleida. Els representants del ministeri públic han argumentat que és una mesura "desproporcionada", que "no està justificada adequadament" i que "no s'ajusta a la doctrina constitucional". Però el jutge de Barcelona ha dit que "discrepa respectuosament" amb la Fiscalia i que no es vulnera el dret de reunió, sinó que "es limita" amb "raonabilitat i prudència per evitar un nombre més alt de contagis". Per tant, s'ha sumat a la posició del jutge de Lleida, que és el mateix que dimecres ja havia avalat posar un límit d'un màxim de deu persones en les trobades perquè són un "focus de contagi". En canvi, un altre jutge de Barcelona va tombar dimecres aquesta mesura a l'Hospitalet perquè considerava que "afecta directament" l'article dels drets fonamentals i llibertats de la Constitució. Una decisió que la Generalitat va anunciar que recorreria, però fonts de Presidència consultades per l'ARA admeten que encara no s'ha fet.

Mesures acceptades

Segons el jutge de Barcelona que ha ratificat les restriccions a Barcelona i l'àrea metropolitana, les prohibicions entraran en vigor aquest dissabte al matí i duraran 15 dies, però es podrien prorrogar si fos necessari. És el mateix termini que ha establert el jutge de Lleida, que no ha concretat quan es comencen a aplicar, tot i que les mesures ja poden ser efectives un cop es publiquin al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). Als municipis en què s'han acceptat les restriccions es prohibeix l'obertura al públic d'equipaments culturals, com teatres i cinemes; d'establiments d'oci nocturn, com sales de festa i discoteques; d'establiments lúdics, com parcs d'atraccions i parcs recreatius infantils en recintes tancats, i també d'establiments esportius, com gimnasos. El jutge de Barcelona ha vist justificat limitar al 50% l'aforament a l'interior dels locals d'hoteleria i restauració, però el de Lleida ha fet un pas més i ha demanat estendre-ho també als comerços minoristes i a les empreses de serveis per "proporcionalitat".

El de Barcelona ha considerat que són unes mesures "extraordinàries i temporals" que s'han de prendre per raons "estrictament sanitàries, de salut pública i epidemiològiques". Ha apel·lat a "l'interès general de la col·lectivitat, especialment la treballadora i consumidora", i ha assegurat que el risc de transmissió comunitària s'incrementaria si no s'apliquen les restriccions anunciades pel Govern. També ha avalat les recomanacions de la Generalitat, com la de demanar a la gent que no surti de casa, perquè "salvaguarda l'interès públic, comú i general" i protegeix "la no transmissió o proliferació del virus a municipis limítrofs".

Per la seva banda, el jutge de Lleida ha exclòs diverses poblacions del Segrià i la Noguera perquè ha valorat que són localitats en què la incidència de contagis de covid-19 és "baixa malgrat els nombrosos tests PCR" fets i que les mesures poden ser menys restrictives. Tot i això, ha demanat que "siguin recomanacions, limitacions o obligacions, fins i tot les que no es ratifiquen, el seny i la prudència aconsellen respectar les mesures i adequar l'activitat personal per ajudar a controlar el risc de contagis i la pandèmia".

stats