Societat 16/04/2020

1.307 ingressats a l'UCI per coronavirus, la xifra més baixa des de l'inici de la crisi

Salut avisa que està trobant molts positius en persones sense símptomes en residències

M.o.
4 min
La consellera de Salut, Alba Vergés, reunida amb professionals del Clínic

BarcelonaLa consellera de Salut, Alba Vergés, celebra que el nou recompte de dades sobre el coronavirus, que creua informació com les morts registrades a les funeràries o els casos sospitosos que ha detectat l'aplicació Stop Covid-19, permet tenir una radiografia molt més acurada de l'evolució de la pandèmia a Catalunya de la que es tenia fins ara, quan només es compatibilitzaven els morts en centres sanitaris. La consellera ha assegurat, amb tot, que no canviaran les dades que s'envien al recompte oficial que fa al ministeri de Salut, tot i que ahir dimecres sí que va comunicar al ministre Salvador Illa que a partir d'ara Catalunya disposaria d'informació més precisa. "Hem pogut obtenir moltes dades que altres països no obtenen", ha celebrat en una entrevista a Catalunya Ràdio, en la qual també ha remarcat que avui l'ocupació de llits d'UCI per atendre pacients de coronavirus és la més baixa des que va començar la crisi sanitària (1.307 persones) i que les ampliacions que han fet als hospitals han donat "marge" per atendre la situació. L'objectiu, ha dit, serà anar recuperant l'activitat que els centres havien ajornat i que, en alguns casos, "ja no es pot demorar més".

La consellera, però, dona per fet que hi haurà "rebrots"i que per tant s'haurà de vigilar sempre que els casos es mantinguin per sota de la capacitat assistencial de donar-hi resposta, com ha remarcat a TV3, on ha qualificat de "risc innecessari" la precipitació en el desconfinament: "Ens preocupa la precipitació amb mesures de desconfinament abans d'hora".

Pel que fa a la situació a les residències, on segons l'últim recompte han mort 1.810 persones per covid-19, la consellera ha apuntat que han detectat en 604 dels 1.073 centres totals com a mínim un cas positiu, però que ara que s'estan fent proves PCR la xifra creixerà. Ha avisat, en aquest sentit, que s'estan trobant molts casos de coronavirus en persones sense símptomes. La prioritat, ha remarcat, serà actuar en les 604 residències on ja se sap que hi ha alguna afectació i després arribar a les que no en tenen cap cas, perquè puguin continuar protegides.

Ara s'estan fent unes 4.000 proves al dia i es prioritzen les persones amb símptomes greus, els sanitaris i també les persones dels àmbits de les residències. Però, segons la consellera, la clau no és tant fer-ne moltes sinó saber "gestionar bé els resultats" i prendre les decisions adequades.

Vergés ha destacat positivament que la fotografia que dibuixa el nou recompte amb 94.832 casos entre els confirmats i els sospitosos s'acosta més a la xifra d'afectació que s'estimava des del Govern: "Ja dèiem que la primària feia seguiment d'unes 100.000 persones i això lliga molt més amb les dades que tenim ara". Sobre les 62 persones que s'estima que haurien mort a casa seva, ha admès que hi pot haver casos de gent d'altres patologies i que en el context actual han vist agreujada la seva situació. I ha assegurat que s'aniran "polint" aspectes com aclarir les circumstàncies de les 914 defuncions que, per ara, no s'han pogut classificar.

Desconfinament, en estudi

Pel que fa a les compres de material sanitari, ha defensat que s'ha mantingut l'autonomia dels centres per continuar-les fent als seus proveïdors habituals, però ha afegit que les arribades extraordinàries s'han volgut gestionar de manera integrada des d'una central. Ara, diu, el mercat és "salvatge" perquè la majoria dels països tenen les mateixes necessitats. També ha admès que el Govern manté obert el debat sobre com, de cara al desconfinament, es pot disposar de les màximes dades de l'estat de salut de la població sense afectar els drets i les llibertats. "Hi hem de posar component ètic, però alguna cosa farem", ha dit sobre la possibilitat de crear un carnet amb la informació sanitària.

Vergés també ha reaccionat a la investigació oberta per un jutjat de Martorell per la no habilitació d'un hospital de campanya a Sant Andreu de la Barca defensant la gestió del Govern i assegurant que han col·laborat amb tots els ajuntaments i les diferents administracions: "El virus no entén de fronteres ni d'ideologies, el que demanem és bona coordinació". La consellera ha considerat "increïble" que es judicialitzi la qüestió i ha defensat que no ha tingut "cap problema" amb la participació de la Unitat Militar d'Emergències de l'exèrcit espanyol en aquest context.

stats