Salut
Societat 07/11/2019

Creen un additiu per a envasos alimentaris que elimina la listèria

El nou producte encapsula el producte susceptible de contaminar-se i aconsegueix destruir la població del bacteri en 24 hores

Ara
2 min
Segons els investigadors, la sal i les substàncies químiques que s'utilitzen per conservar la carn processada perjudiquen la salut / EFE / ANDY RAIN

BarcelonaUn equip científic espanyol ha desenvolupat el primer additiu per a envasos alimentaris que té la capacitat d'eliminar el bacteri que causa la listeriosi –la Listeria monocytogenes–, la malaltia infecciosa que durant els últims mesos ha provocat set morts i set avortaments, principalment pel brot a Andalusia, on l'empresa sevillana Magrudis va subministrar carn entatxonada infectada.

El nou additiu l'han creat l'empresa start-up Encapsulae i l'Institut de Ceràmica i Vidre del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). Les proves que s'han fet "in vitro" han demostrat que l'additiu pot reduir de manera "dràstica" la població de bacteris: en 24 hores s'aconsegueix reduir de les 100.000 unitats formadores de colònia a zero. Això és especialment important perquè la dosi amb capacitat d'infectar és la que és superior a 100.000 unitats per porció ingerida, segons el CSIC.

L'empresa andalusa Magrudis va desfermar una crisi sanitària que es va saldar amb 193 intoxicacions, tres morts i set avortaments i que ha posat el focus mediàtic al control i a la seguretat alimentària. El professor José Francisco Fernández Lozano, de l'Institut de Ceràmica i Vidre del CSIC, ha explicat que l'encapsulament del nou additiu en l'envàs plàstic genera una superfície de contacte que impedeix el creixement dels bacteris. Segons l'investigador, un "simple" envàs augmenta la seguretat alimentària i prevé les greus infeccions causades per la listèria.

L'additiu està aprovat per fer-se servir en envasos de plàstic i, de fet, ja està disponible per al seu ús comercial. "La capacitat de producció actual [d'Encapsulae] permet subministrar el nou producte per a més de 50 milions d'envasos", expliquen des de la start-up.

La listeriosi té molt poca morbiditat (se'n detecten pocs casos), però una alta mortalitat associada que se situa al voltant del 30%. En el cas de grups vulnerables, com gent gran, fetus o persones amb el sistema immunitari afeblit, aquest risc es dispara fins al 70%. El bacteri de la listèria és molt resistent a diverses condicions com l'acidesa i les baixes temperatures i, a més, té capacitat per créixer i colonitzar a temperatures de refrigeració entre els 2 i els 4 graus centígrads. La seva resistència –assenyalen des del CSIC– fa que estigui àmpliament distribuïda al medi agrari, al subsol, a les plantes, a la matèria fecal, a les aigües residuals i a l'aigua.

El consum d'aliments contaminats –eminentment productes fets a partir de carn que estan a punt per consumir, salsitxes cuites, patés, peixos fumats, llet crua i amanides– són la principal via de transmissió per a l'ésser humà.

stats