Societat 28/02/2015

La crescuda del riu Ebre obliga a desallotjar desenes de persones a l'Aragó

La confederació del riu veu la situació "preocupant", equiparable a la viscuda l'any 2003

Agències
2 min
Treballs a Pradilla (Saragossa) per contenir la crescuda del riu Ebre / Javier Belber EFE

BarcelonaLa crescuda que està vivint el riu Ebre al seu pas per La Rioja, Navarra i l'Aragó ha obligat a desallotjar desenes de persones en les últimes hores per motius de prevenció, tot i que la situació està controlada i s'espera que els diversos dics de contenció que s'han aixecat en diferents punts del curs fluvial serveixin per contenir les aigües.

A Navarra s'han tallat diverses carreteres i s'han desallotjat una quinzena de persones a Buñuel i cinc més a Tudela. En el cas de Saragossa també s'ha decretat el desallotjaments dels 950 habitants de Boquiñeni i els 600 de Pradilla, on el riu baixa amb una alçada de 8 metres d'altura, aproximadament. El matí d'aquest dissabte també s'ha procedit a traslladar una trentena de persones a Alfajarín.

Les pluges i el desglaç que s'està produint en la part alta del riu fa preveure que aquesta situació d'emergència encara duri uns dies i, de fet, Protecció Civil de la Generalitat manté en prealerta el pla Inuncat. Per poder assumir les noves aportacions, els embassament de la part baixa del riu estan desembassant aigua de forma controlada: uns 1.600 metres cúbics per segon a Mequinensa, i 1.550 a Riba-roja i Flix.

Aquests cabals ja han produït algunes afectacions a l'entorn del riu a Catalunya, sobretot a les zones habitualment inundables al llarg del seu recorregut, per exemple a Móra d'Ebre, Aldover i Amposta. Es preveu que a final del cap de setmana i durant una gran part de la setmana que ve aquests cabals puguin augmentar.

El president de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), Xavier de Pedro, ha explicat durant una visita a Pradilla que confia que els dics aguantin davant d'una situació que és "preocupant a la zona aragonesa de la conca". També ha calculat que els efectes siguin similars als que ja es van viure l'any 2003. La crescuda ha fet que el riu marqués uns 2.500 metres cúbics per segon al seu pas per Castejón.

stats