Societat 06/01/2021

Cribatge massiu amb automostres a les escoles després de la represa de les classes

Gonzàlez-Cambray concreta que les PCR es faran entre l'11 i el 29 de gener

Ara
2 min
Pla general d'un professor de l'IES Joanot Martorell parlant amb diversos alumnes de segon de batxillerat en una aula del centre, en una imatge d'arxiu

BarcelonaCribatge massiu amb PCRs entre els 170.000 docents de 5.130 centres educatius mitjançant automostres que després es remetran al laboratori entre l'11 i el 29 de gener. Educació ja havia anunciat que es farien PCRs als centres educatius, però ara Josep Gonzàlez-Cambray, director general de Centres Públics, ha concretat en una entrevista a Catalunya Ràdio que no començaran abans de la represa de les classes tal com havia demanat el col·lectiu Tornem a les Escoles.

Gonzàlez-Cambray ha detallat que és un projecte que s'està desenvolupant amb el departament de Salut i que s'iniciarà a partir de dilluns, coincidint amb la tornada a les escoles dels professors i alumnes. Abans, ha dit, els docents hauran rebut formació de com agafar-se la mostra a través d'un frotis nasal. L'objectiu dels cribatges és detectar possibles casos de positius asimptomàtics i tallar la cadena de transmissió del virus.

En la primera setmana, les proves es faran en el 45% dels centres, seguit del 35% durant la segona setmana i el 20% en la tercera. D'aquesta manera, també es busca que aquestes proves es facin de manera esglaonada, començant pels municipis grans, i cobrir les places dels positius amb professors substituts.

Segons Gonzàlez-Cambray, és una mesura addicional per fer les escoles "encara més segures" i aquesta setmana ja es començarà a enviar tota la informació als centres, conjuntament amb el departament de Salut. "Màxima prudència, però dilluns les escoles obriran. La setmana que ve arribaran kits de PCR als centres per als professors", ha explicat.

Per ara la represa es manté el dilluns 11, tot i que una vintena d'experts en epidemiologia i estadística, entre altres branques, han demanat un "tancament temporal dels centres docents", des de l'educació primària fins a la universitària, per "evitar nous contagis i contribuir a la reducció de la incidència del covid-19".

Al seu torn, el sindicat USTEC-STEs també ha demanat aquest dimecres endarrerir la presencialitat i reprendre les classes telemàticament. Un dels seus representants, David Caño, ha proposat adoptar l'exemple del Regne Unit o l'Aragó amb l'objectiu que el retorn a les aules es pugui fer amb garanties de seguretat sanitària, segons ha manifestat en una entrevista a Catalunya Ràdio. El representant sindical ha posat en dubte, d'altra banda, que els kits de PCR perquè els professors es puguin agafar mostres estiguin disponibles a partir de dilluns.

stats