Societat 21/04/2021

Els dos acusats del crim de Baró de Viver, culpables d’assassinat

Tots els membres del jurat consideren que volien matar la víctima

2 min
Els dos acusats aquest matí durant el judici a l'Audiència de Barcelona.

BarcelonaEl jurat popular per l’assassinat d’Eduard Colmena, l’Edu, al barri de Baró de Viver de Barcelona no ha tingut dubtes. Els nou membres, sis dones i tres homes, han arribat a un acord unànime un dia després d’haver-se tancat per debatre les preguntes que havien de respondre. El seu veredicte és clar: els acusats, el Pedro i l'Olga, són culpables per assassinat del crim que va atemorir el barri. Consideren que tots dos volien matar la víctima, que ho van fer sense que l’Edu es pogués defensar i que ella portava la pistola amb la qual ell va disparar els trets. La jutge que ha presidit el jurat haurà de redactar la sentència i recollir aquest veredicte amb una pena. La Fiscalia i l’acusació particular –que representa la família del mort– volen que siguin condemnats a 27 anys de presó cadascun.

El jurat havia de dir si els dos acusats havien sigut autors del crim i si havia sigut un assassinat o un homicidi. En el judici, que ha durat més d’una setmana, han sentit la versió dels acusats i la d’uns testimonis protegits que van presenciar els fets. Els membres del jurat no s’han cregut la versió que van exposar el Pedro i l'Olga, que van negar que ella portés l’arma. La parella va relatar que la nit del 22 de desembre del 2018 van sortir a comprar i que abans d’arribar a la botiga la víctima va dirigir-se cap a ells. Segons els acusats, l’Edu portava una pistola en una mà i tres boles amb punxes lligades amb una corda a l’altra. El Pedro va admetre que li havia disparat “perquè marxés” i l'Olga va al·legar que a les dones d’ètnia gitana “no els deixen” agafar una pistola.

Els testimonis protegits van contradir aquesta versió i el jurat els ha donat credibilitat. Dos d’ells van assegurar que l'Olga va passar l’arma al Pedro i va dir-li que matés la víctima. Un altre, que no va veure l’escena directa, va explicar que l’acusat havia sortit corrent amb la pistola i havia reconegut que havia matat l’Edu. Els testimonis que van presenciar el crim van declarar en el judici des d’una altra sala, amb les veus distorsionades i les cares pixelades. Una situació molt poc habitual que van justificar per la por que tenien de parlar-ne a cara descoberta. Quan va començar el judici, la fiscal va valorar que els acusats havien comès els fets amb tants testimonis perquè “estaven segurs de la seva impunitat” en un barri on “hi havia una por latent de venjances”.

L’únic que els havia plantat cara

El dia abans del crim la víctima havia denunciat amenaces de mort als Mossos, però no va ser fins al cap d’un mes que la policia va detenir els acusats, que van fugir a Roquetas de Mar (Almeria). L’assassinat va trasbalsar els veïns, que recordaven que l’Edu havia sigut l’únic del barri que havia plantat cara a una família d’ètnia gitana conflictiva. La Fiscalia i l’acusació demanen que la condemna de l’Audiència de Barcelona sigui pels delictes d’assassinat amb traïdoria i tinença il·lícita d’armes.

stats