Crim masclista a Porqueres: s'entrega després de matar la parella

El detingut, que es va entregar a la policia ahir a la nit, ha confessat que la va apunyalar diverses vegades

4 min
Els efectius dels Mossos durant una actuació a Badalona ACN

Barcelona / PorqueresCrim masclista a Porqueres, al Pla de l'Estany, a la vora de Banyoles. Un home es va presentar ahir cap a les deu de la nit a la comissaria de Banyoles per confessar que havia matat la seva parella, Alla, de 48 anys i originària de Letònia. La policia va localitzar el cos de la víctima amb senyals de violència a casa seva, a Porqueres, i efectius del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) en van certificar la mort. L'home, de nacionalitat espanyola i de 45 anys, ha quedat detingut acusat del crim.

Davant la comitiva judicial, l'arrestat ha admès que aquest dimecres va assassinar la seva parella. Segons ha relatat, cap a quarts de dotze del migdia van començar a discutir perquè ella li va retreure que no tingués feina i que estigués enganxat a les drogues. Segons informa l'ACN, llavors l'home va agafar un ganivet de la cuina, la va apunyalar per l'esquena i, quan la dona va caure, li va clavar diverses ganivetades més. Després va marxar del domicili unes hores, fins que va anar a la comissaria per entregar-se.

El detingut té antecedents penals per diferents delictes relacionats amb furts i drogues, però no per violència amb la parella, segons han informat fonts amb accés a dades relacionades amb el cas.

L'Alla era una dona coneguda i estimada al municipi: feia més d’una dècada que hi vivia i els veïns en destaquen la simpatia. “Era molt treballadora, sempre anava amunt i avall, saludava tothom, molts la coneixíem”, recorden l’Angi i la Dolors, del bar Minairons, a prop del domicili de la parella i on durant tot el matí no s’ha parlat de res més. Havia treballat en una gasolinera del poble i, per tant, molts veïns hi havien tingut tracte. “Era entranyable, alegre, moltes vegades ens portava coques que havia fet ella, ens sap un greu impressionant”, diu amb la veu entretallada la propietària de la gasolinera, Dolors Ponce. Assegura que li havia preguntat moltes vegades si ell la tractava bé: “Ara veig que em mentia, però ella sempre deia que sí, que no patís”. 

La víctima també havia treballat en altres empreses i comerços de la zona, i havia muntat una empresa de neteja. “Parlava un català perfecte”, destaquen els seus coneguts. Cap dels consultats l'havia sentit mai discutir amb la parella, però tots parlen molt malament del detingut: el defineixen com algú que no era de fiar i que tenia problemes amb les drogues.

Tres dies de dol

Des de l'Ajuntament, l'alcalde, Francesc Castañer, ha condemnat els fets i ha decretat tres dies de dol. Castañer ha informat que la dona no havia sol·licitat ajuda al Servei d'Informació i Atenció a les Dones del consell comarcal, però que sí que, des dels serveis socials, s'estava atenent la parella "per temes econòmics".

L'alcalde també ha recalcat la importància de denunciar qualsevol agressió o violència masclista per evitar que torni a passar un crim com el de Porqueres. "Si no lluitem tots contra aquestes conductes, demà i els dies que vindran continuarem patint", ha lamentat. Aquesta tarda, a les 19 h davant de la biblioteca Carles Fontseré, l'Ajuntament ha convocat un minut de silenci per condemnar els fets i donar suport als familiars i amics de l'Alla.

Agents de la divisió d’investigació criminal de la regió policial de Girona dels Mossos d'Esquadra s’han fet càrrec de la investigació per aclarir les circumstàncies de la mort. El jutjat d’instrucció 1 de Girona, en funcions de guàrdia, ha dut a terme l’aixecament del cadàver i ha tancat les diligències a les cinc de la matinada, segons ha informat el TSJC.

Cinquena víctima per violència masclista

La de Porqueres és la cinquena víctima mortal per violència masclista a Catalunya aquest any, segons el recompte del departament d'Interior, i el sisè feminicidi, segons l’Institut Català de les Dones (ICD). A mitjans del mes de maig hi va haver dos assassinats masclistes en menys de 24 hores: dos homes van matar la parella i es van suïcidar a Creixell i a Corbera de Llobregat.

Només tres setmanes abans, la policia havia detingut un home de 37 anys per haver matat la parella calant-li foc a la Bisbal del Penedès. La dona, de 50 anys, va morir per les cremades a l'Hospital de la Vall d'Hebron. A l'abril, els Mossos també van detenir un home de 40 anys per haver assassinat l'exparella (de 34 anys) a l'interior del pis de la dona, a Manresa, on els agents van trobar-ne el cos sense vida. El presumpte autor es va intentar suïcidar. Pel que fa al primer feminicidi d'aquest any a Catalunya, va ser al gener, quan un home de 48 anys va matar la seva mare, de 94, a casa seva a Badia del Vallès.

"Prioritat absoluta"

La consellera de Feminismes i Igualtat, Tània Verge, ha condemnat en nom del Govern l'assassinat de Porqueres i ha dit que la lluita contra la violència masclista serà una "prioritat absoluta". En declaracions a la Cadena SER, ha defensat que s'hi vol plantar cara des de tots els departaments. "La lluita contra la violència masclista està en mans de tots, cal que les dones puguin confiar per explicar-ho", ha apuntat, i ha defensat que el testimoni de Rocío Carrasco ha sigut útil perquè moltes dones identifiquin aquestes conductes i que es tracta d'un "problema públic de primer ordre, un problema polític".

stats