Dos crims masclistes en 24 hores a Catalunya: maten la parella i se suïciden

A Creixell els Mossos troben els cossos en habitacions separades i a Corbera de Llobregat el fill dona l'alerta

4 min
Exterior del bloc de pisos on han trobat els cadàvers de la dona i l'home.

CreixellLa plaga de la violència masclista ha deixat dues dones assassinades en menys de 24 hores a Catalunya. Els dos casos s'han conegut amb poques hores de diferència: el primer es va descobrir dilluns a la nit en un pis de Creixell, on van trobar els cadàvers en habitacions separades. El segon ha passat aquesta tarda en una casa de Corbera de Llobregat, on el fill de la dona ha localitzat el cos sense vida de la seva mare i ha alertat la policia, que també ha trobat el cadàver de l'home. La principal hipòtesi és que els dos agressors han seguit el mateix patró per cometre els crims: que han matat la seva parella i després s'han suïcidat. Aquesta fatídica coincidència ha provocat que en només un dia s'hagi duplicat el nombre de dones assassinades aquest any a Catalunya per la seva parella o exparella, que ha passat de dues a quatre víctimes.

La primera investigació que van obrir els Mossos d'Esquadra va ser pel cas de Creixell, al Tarragonès. El fill de la víctima, resident a l'estranger, i unes amigues de la dona es van inquietar perquè no podien contactar-hi des de feia dies. Al final van avisar la Policia Local, que aquest dilluns a les nou del vespre es va desplaçar al pis, situat en un edifici del carrer Adrià de Creixell, a la urbanització El Rincón del César. És una zona de segones residències deshabitada fora de la temporada turística i gairebé no hi havia veïns al bloc. Va caldre l'ajuda dels bombers per accedir al domicili, i un cop dins van trobar els cossos. Al pis, segons fonts pròximes al cas, hi havia unes espelmes enceses –els bombers les van apagar– i també un encens aromàtic que encara fumejava.

En principi tot estava en ordre dins l'habitatge familiar, però cridava l'atenció que les dues habitacions separades on hi havia els cadàvers estaven molt ben tancades, amb les portes i les finestres segellades amb precinte. Els cossos estaven damunt de dos llits i tapats amb mantes. La dona tenia 52 anys i l'home 56 anys. Els Mossos ara estan pendents dels resultats de les autòpsies. La de la dona haurà d'aclarir la causa de les ferides mortals que tenia a la zona del pit, que d'entrada semblen de bala i d'arma blanca. Pel que fa a l'home, els forenses hauran de determinar si es va suïcidar d'un tret al cap.

No se sap del cert quant de temps duia la dona sense vida al domicili de Creixell, malgrat que tot apunta que feia més que estava morta que no l'home, per l'estat del cos. De fet, l'autòpsia també ha de servir per confirmar si les morts van ser simultànies o amb dies de diferència, i quantes hores van passar abans que la policia entrés al pis. La parella no era coneguda al municipi i tampoc consta que hi estigués empadronada. Mai havien provocat cap queixa, segons fonts municipals. El cas, que està sota secret de sumari, ja s'investiga com un crim masclista i l'ha assumit el jutjat de violència contra la dona del Vendrell.

Un crim descobert pel fill

Un altre jutjat de violència contra la dona, en aquest cas de Sant Feliu de Llobregat, durà la investigació pel crim de Corbera. Quan el fill de la dona, menor d'edat, ha arribat a la casa familiar al voltant de les tres de la tarda, ha descobert el cadàver de la seva mare amb ferides d'arma blanca. Però no ha sigut fins que ha arribat la policia que, en una altra zona de l'habitatge, els agents han trobat també el cos sense vida de l'home, que s'hauria penjat després d'apunyalar la víctima. La dona tenia 42 anys i l'home 50 anys i no constaven antecedents judicials de violència entre la parella, segons el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Aquest assassinat també està sota secret de sumari i ha passat poques hores després que hagués transcendit el crim masclista de Creixell.

A aquest tràgic balanç de les últimes 24 hores a Catalunya també s'hi ha de sumar un tercer assassinat masclista a l'Estat, perquè la Guàrdia Civil va trobar dilluns al domicili del poble mallorquí de sa Pobla els cadàvers d'una dona embarassada de 28 anys i el seu fill de set anys. L'agressor, que havia mantingut una relació sentimental amb la dona i ja l'havia maltractada, es va lliurar a la policia i va quedar detingut com a presumpte autor del doble crim.

Tant l'Ajuntament de Creixell com el de Corbera han decretat tres dies de dol i han convocat un minut de silenci. A Creixell una trentena de persones s'han concentrat aquest dimarts al vespre per rebutjar l'assassinat masclista. El Govern també ha condemnat els dos feminicidis i farà un minut de silenci aquest dimecres al migdia en senyal de repulsa pels assassinats de totes dues dones a mans presumptament de les seves parelles.

Els assassinats de Creixell i Corbera de Llobregat són, respectivament, el tercer i quart crim masclista d'aquest any a Catalunya, segons el departament d'Interior, i el quart i cinquè feminicidi, segons el recompte de l’Institut Català de les Dones (ICD). Fa tres setmanes els Mossos van detenir un home de 37 anys per haver matat la parella calant-li foc a la Bisbal del Penedès. La dona, de 50 anys, va morir per les cremades a l'Hospital de la Vall d'Hebron. A l'abril els Mossos també van detenir un home de 40 anys per haver assassinat l'exparella (de 34 anys) a l'interior del pis de la dona, a Manresa, on els agents van trobar-ne el cos sense vida. El presumpte autor es va intentar suïcidar. Pel que fa al primer feminicidi d'aquest any a Catalunya, va ser al gener, quan un home de 48 anys va matar la seva mare, de 94, a casa seva a Badia del Vallès. El van arrestar.

Comptant els casos de Creixell, Corbera i sa Pobla, a Espanya dotze dones han sigut assassinades aquest any per la parella o l'exparella, i també dos fills menors. Almenys quatre menors més han quedat orfes, dos dels quals són els fills de la víctima de Manresa i un el de la víctima de Corbera.

stats