La nova colada de lava amplia la zona afectada pel volcà de La Palma

Els pescadors pateixen per com afectarà a la seva activitat la caiguda del magma al mar

ARA
3 min
Vista satèl·lit de la llengua de lava del volcà Cumbre Vieja

BarcelonaEl Cumbre Vieja continua la seva activitat i ha tornat a augmentar la intensitat de l'erupció. Des de la matinada, a més, hi ha una nova colada que es va originar la nit passada a la zona del con secundari i que discorre en aquests moments cap al mar, de manera paral·lela a la principal. Segons ha explicat a Radio Canaria el director de l'àrea de vigilància volcànica de l'Institut Vulcanològic de les Canàries (Involcan), Lucca D'Auria, aquesta nova colada no és gaire gran però està arribant a zones que abans no s'havien vist afectades per la lava. No és clar tampoc si acabarà arribant al mar.

La que ja hi ha arribat està provocant gasos pel xoc entre les temperatures del magma i el mar, però no han provocat afectacions en la qualitat de l'aire. Tot i així, els científics del Pla d'Emergències Volcàniques de les Canàries van demanar ahir a la població que extremi la precaució a partir d'avui, quan s'espera un canvi de la direcció del vent. Des de diumenge hi ha quatre nuclis, amb uns 600 residents, que estan confinats per prevenció, als quals s'aconsella resguardar-se als interiors dels edificis i protegir-se dels gasos, tot i que ara per ara no s'han detectat toxicitats.

Al municipi de Tazacorte, on desemboca el riu de lava que va arribar al mar dimarts a la nit, s'han mesurat puntualment valors alts de diòxid de sofre que superen les normatives sobre qualitat de l'aire i hi fa pudor com d'ous podrits, una situació que es pot estendre demà a altres punts pròxims.

La destrucció avança al ritme del riu de lava, que s'ha tornat molt més fluida quan l'erupció ha canviat a un tipus més semblant als volcans de Hawaii, i en l'última actualització ja són més de 386 les hectàrees que han quedat sota el magma, incloses les que s'han format a l'ample delta. En els dotze dies que fa que el volcà va entrar en erupció, les edificacions afectades pugen a 981, de les quals 855 s'han destruït totalment, de la mateixa manera que ho han fet 27,4 quilòmetres de carreteres. Això obliga els veïns de les zones sota l'àrea d'influència a haver de vorejar l'illa per anar a pobles pròxims. A més, en l'última actualització del sistema de satèl·lits europeu de monitoratge terrestre Copernicus, la cendra s'escampa per una superfície de 1.753 hectàrees.

La península que ha format la lava del volcà de La Palma.

La lava ha generat ja una fajana, la plataforma en forma de delta de 500 metres d'amplada que ha format la lava al caure al mar, de mig quilòmetre d'ample, i s'està a l'espera de conèixer l'impacte biològic a la zona un cop finalitzi l'erupció. El magma ha caigut en una àrea pròxima a la reserva marítima de Fuencaliente, hàbitat de flora i fauna.

Com ja va passar amb les plantacions de plataners que envoltaven el cràter del volcà i que han quedat tapades, l'impacte a l'oceà està provocant que els pescadors que feinejaven en aigües de La Palma hagin vist afectada la seva activitat. El president de la Federació Regional de Confraries, David Pavón, diu que la "situació és catastròfica" a l'oest de l'illa, perquè molts dels pescadors també han perdut casa seva. És el cas del patró major de la confraria de Tazacorte, que va ser un dels primers que es van quedar "sense res" perquè el volcà li va sepultar les propietats.

Els pescadors hauran d'estar a port almenys fins que no s'aturi l'erupció, i encara no saben si un cop el volcà se silenciï el medi marí serà capaç de recuperar-se de la destrucció inicial. La lava ha fet canviar l'acidesa de les aigües, que també contenen més sofre volcànic, i fa que el mar sigui aquests dies d'un color blau turquesa intens.

"El pescador fa temps que està parat per un conjunt de coses, i així seguirà força temps. La flota està parada, i n'hi ha per estona", diu, a part que molts "no tenen el cap" per sortir a pescar, ja que "no tenen ni casa on anar a canviar-se de roba".

stats