Societat 19/07/2012

La curació de la sida, una mica més a prop

L'IrsiCaixa participa en un projecte amb científics d'arreu del món que treballen en diverses línies d'investigació per eradicar la malaltia

Thaïs Gutiérrez
2 min
Javier Martínez-Picado i Bonaventura Clotet, aquest dijous / EFE

BarcelonaCientífics d'arreu del món, amb una important presència catalana, estan unint forces per eradicar la sida en una estratègia global que rep el nom de 'Towards an HIV Cure' i que s'ha presentat aquest dijous de forma simultània a Washington, París i Barcelona.

A la capital catalana, els encarregats de parlar del projecte han sigut Bonaventura Clotet, director de l'IrsiCaixa, i Javier Martínez-Picado, professor d'investigació Icrea d'IrsiCaixa, l'Institut de Recerca de la Sida impulsat per l'Obra Social de La Caixa i el departament de Salut. Els dos investigadors han explicat que aquesta estratègia conjunta per trobar una cura al VIH és fruit de dos anys de treball durant els quals un grup de 36 investigadors han desenvolupat un full de ruta per determinar els passos a seguir en la investigació i que han identificat set àrees prioritàries d'investigació bàsica.

"Tot just estem començant a caminar per la via de l'eradicació del VIH", ha dit Bonaventura Clotet, i ha destacat que la gran inversió que s'ha fet en els últims anys ha fet possible que actualment hi hagi arreu del món més de 20 fàrmacs per combatre el VIH que milloren la salut dels pacients, allarguen la vida i redueixen el risc de transmissió. Tot i això, Clotet ha dit que aquests tractaments "són molt cars i suposen alguns problemes per als pacients, com els efectes secundaris, i no són fàcils d'administrar a tots els països del món". És per això que Clotet deixa clar que ara l'objectiu és "eradicar la sida" i per això cal trobar una cura segura i assequible i que es pugui aplicar a gran escala.

Tractaments cars que no arriben a tot arreu

Javier Martínez-Picado ha explicat que s'estima que el cost de finançament contra l'epidèmia l'any 2015 se situarà entre 17 milions i 19 milions d'euros a l'any, i el 2031, entre 15 milions i 18 milions d'euros a l'any, fet que "és insostenible", segons aquest investigador. "El gran problema avui en dia és que no podem aplicar a gran escala els tractaments per a totes aquestes persones infectades", ha dit Martínez-Picado, "perquè són complexos i cars i no arriben a tots els països".

Per això cal trobar una cura "i ja tenim senyals d'optimisme", ha dit. Aquests es basen en el cas de Timothy Brown, un pacient amb el VIH a qui l'any 2007 es va fer un trasplantament de cèl·lules mare de medul·la òssia –perquè patia leucèmia– i que actualment es considera curat. El trasplantament va funcionar perquè al donant li faltava un gen que es considera "la porta d'entrada" del VIH a les cèl·lules i aquesta descoberta ha dut els científics a pensar en el possible ús de la teràpia gènica per curar el VIH. Però aquesta és només una de les línies d'investigació que s'estan desenvolupant. A l'IrsiCaixa estan treballant sobretot en la investigació sobre la intensificació de tractaments, sistemes d'immunoestimulació i en l'ús d'immunoteràpies per enfortir el sistema immunitari.

Martínez-Picado ha destacat que és la primera vegada que un grup de científics de primer nivell comparteixen tanta informació. "És una manera de fer ciència més oberta i més compartida", ha dit, i ha destacat que aquesta "és la resposta dels investigadors a la crisi i a un entorn desfavorable, ens hem unit per sumar forces".

stats