HABITATGE
Societat 12/02/2013

El PP vota finalment a favor del tràmit parlamentari de la ILP de la dació en pagament

La proposta ha rebut 333 vots a favor i una abstenció al Congrés dels Diputats

Joan Faus
3 min
Ada Colau somriu durant el debat al Congrés / EFE

MadridCanvi rotund d'opinió del PP. El portaveu dels populars al Congrés de Diputats, Alfonso Alonso, ha anunciat aquest dimarts que el seu partit finalment votarà a favor de la iniciativa legislativa popular (ILP) sobre desnonaments, que compta amb 1.402.854 signatures. Finalment, la ILP ha rebut 333 vots a favor i 1 abstenció de les 334 persones que hi havia a la cambra en el moment de la votació.

D'aquesta forma, la ILP podrà ser debatuda a la cambra i comptarà amb el vot a favor de totes les formacions. En una breu compareixença davants dels mitjans de comunicació al Congrés, Alonso ha advocat per "agilitzar al màxim" els terminis de la tramitació i ha dit que "es donen les circumstàncies perquè els que han treballat quatre anys vegin recompensat el seu esforç".

Teodoro García Egea, diputat del PP per Múrcia, ha estat l'encarregat de defensar la posició dels populars, no sense haver d'aguantar sonors somriures per part de l'oposició d'esquerres. "Tots els grups volem ser partícips de la mobilització ciutadana", ha apuntat el diputat, que no ha deixat passar l'oportunitat per carregar contra el PSOE per no haver adoptat la dació en pagament mentre els socialistes governaven Espanya. García Egea s'ha vantat que el PP, per primera vegada, ha acceptat la dació en pagament. "I això quedarà en la història", ha tret pit.

Debat al Congrés

El debat ha començat amb el PSOE acusant el PP de no tenir "voluntat política" per afrontar la dació en pagament i ha recordat que "portem quatre morts en quatre dies". La diputada socialista encarregada de defensar la posició del seu grup ha defensat que cal anar "més enllà" en la legislació hipotecària i ha demanat retardar els desnonaments. "Siguin patriotes i pensin en els ciutadans espanyols, senyors del PP", ha conclòs el PSOE.

Pere Macias, portaveu adjunt de CiU, ha avançat el vot a favor per "respecte" al nombre de signatures i pels ciutadans afectats per les hipoteques.

Joan Coscubiela, d'ICV, ha volgut agrair la feina feta als responsables de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i s'ha queixat del "sotmetiment" dels responsables del govern espanyol a la política dels bancs.

Joan Tardà, diputat d'ERC, amb una intervenció dura marca de la casa, s'ha preguntat si el PP farà monuments al "desnonat anònim". "Fa anys que lluitem sense ambigüitats per l'habitatge digne", ha insistit Tardà.

Rafael Larreina, diputat d'Amaiur, ha censurat que es "doni l'esquena" a la ciutadania i ha considerat que la dació en pagament és una "necessitat social" urgent. "Avui és un dia trist per a la democràcia", ha considerat Larreina.

Pedro María Azpiazu, diputat del PNB, ha considerat "pertinent" tramitar la dació en pagament.

Uxue Barkos, de Nafarroa Bai, ha començat la seva intervenció recordant els quatre morts dels últims dies a causa dels desnonaments. "La majoria d'aquesta cambra donarà l'esquena a la voluntat de més d'un milió de persones", ha assegurat Barkos. El representant de la Unión del Pueblo Navarro (UPN) s'ha mostrat "molt preocupat" pel problema dels desnonaments. Des de Foro Asturias es donarà suport al text però s'hi introduiran esmenes.

Joan Baldoví, de la coalició Compromís, ha volgut recordar que "cal servir els diners o a les persones", i ell s'ha mostrat partidari de la segona opció. "Avui estaré al costat de les persones que em van demanar que així fos", ha insistit Baldoví, que diu que sortirà del Congrés "amb el cap ben alt". "Guanyareu la votació, però perdreu com a persones", ha conclòs Baldoví. Coalición Canaria (CC) també ha votat a favor de la ILP.

Pressió davant el Congrés

Els impulsors de la ILP, que han recollit prop d'un milió i mig de firmes, han intensificat la pressió en les últimes hores per guanyar la votació amb concentracions davant el Congrés i les seus del PP.

La portaveu de la plataforma, Ada Colau, ha denunciat una situació de "falta de democràcia" si el Congrés rebutja la seva ILP sobre desnonaments. "Seria inconcebible que no s'admeti a tràmit, és a dir, que no s'accepti debatre aquest gran esforç de la ciutadania. Si el Congrés no accepta debatre d'això tenim un problema de democràcia", ha assenyalat Colau a la porta del Congrés.

stats