Societat 16/06/2020

Menys de 80 pacients ingressats a l'UCI per coronavirus a Catalunya

Es registren 79 positius i 12 morts nous en el còmput global

Nuria García
2 min
Una professional sanitària pren mostres per diagnosticar un possible cas de Covid-19

BarcelonaEl nombre de persones ingressades en una UCI a Catalunya per coronavirus ha baixat de 80 per primer cop des de l'inici de la pandèmia. Així, actualment n'hi ha 79, tres menys que ahir. Des de l'inici de la crisi sanitària han passat per la unitat de cures intensives dels hospitals catalans 4.116 persones i s’han comptabilitzat un total de 39.086 altes hospitalàries de persones diagnosticades amb covid-19. En les últimes 24 hores, 34 persones han rebut l'alta.

Pel que fa al nombre de morts per coronavirus, ha augmentat aquest dimarts en 12 i la xifra total arriba a 12.469 defuncions amb covid-19 o com a casos sospitosos registrats per les funeràries des del començament de la pandèmia. D'aquestes persones, 6.805 han mort en un centre hospitalari o sociosanitari, 4.085 en una residència i 790 al domicili. Els casos restants són no classificables per falta d’informació.

29 defuncions en els últims set dies

Per saber com està actualment la situació a Catalunya, en els últims set dies (des del dimarts 9 de juny fins al dilluns 15) s'han notificat, segons les dades del departament de Salut, 29 defuncions per coronavirus, a més de 529 contagiats nous.

I és que, com passa des de fa alguns dies, les dades de l'actualització no corresponen només a les notificacions de persones mortes en les últimes 24 hores, sinó que també hi ha comptabilitzats casos dels últims dies que fins ara no s'havien inclòs al recompte. Aquest dimarts, Salut ha notificat 12 morts més vinculades al coronavirus, però només dues correspon a les últimes 24 hores. Així doncs, per data de defunció, deu morts notificades aquest dimarts correspondrien a dies anteriors. Fonts de la conselleria recorden que hi pot haver retards en les notificacions i que hi podria haver víctimes atribuïbles a les últimes 24 hores que encara no s'han notificat.

Així, pel que fa als contagis, la xifra s'enfila fins a 69.753 casos positius, una dada que suposa un increment de 79 casos en el còmput total català, si bé només s'han registrat vuit positius en les últimes 24 hores. La variació entre l'increment total (+79 casos) i que només vuit corresponguin a les últimes 24 hores s'explica perquè el departament de Salut també aporta una retrospectiva dels casos que, malgrat que poden ser notificats recentment atès que es fan més proves, tests i estudis, es poden correspondre amb contagis de ja fa dies, i per això els distribueixen al llarg de la sèrie en el dia que pertocaria a aquests contagis.

De la xifra total de 69.753 contagiats confirmats, 63.641 s'han pogut acreditar mitjançant una PCR positiva o han sigut confirmats epidemiològicament (que vol dir que, malgrat que no han passat una PCR, sí que tenen un diagnòstic compatible amb el covid-19, se'ls ha fet una radiografia i s'ha acreditat que han estat en contacte amb un altre positiu). Els detectats amb aquests mètodes són els que es poden distribuir majoritàriament al llarg de la sèrie per dies, però Salut també continua detectant casos mitjançant tests d'anticossos o proves Elisa (assaig d'immunoabsorció lligat a enzims), que acrediten que s'ha passat la malaltia però és difícil saber quan va ser el contagi, sobretot en els casos asimptomàtics.

Pel que fa a les residències de gent gran, 14.827 persones han estat confirmades com a positives de coronavirus. Finalment, fins a aquest dimarts 1.118 professionals de residències estan aïllats per sospita o confirmació de ser positius de coronavirus.

stats