SOCIETAT
Societat 15/04/2013

Un home admet davant un jurat popular haver estrangulat i asfixiat la seva mare, que anava en cadira de rodes

Durant el primer dia de judici ha explicat que no tenia cap motiu per matar-la, però que anava begut i estava nerviós

Efe
3 min

TarragonaUn home acusat de matar la seva mare, que anava en cadira de rodes, ha admès aquest dilluns davant el jutge que la va estrangular amb les mans i després la va asfixiar amb un coixí perquè havien discutit, estava nerviós i havia begut dues "litrones", malgrat no tenir cap motiu per fer-ho.

La Fiscalia sol·licita 19 anys de presó per a Pedro M.G., de 51 anys i veí de Tarragona, per matar la seva mare, de 82, al domicili de tots dos, al barri tarragoní de Campclar, el 5 d'abril del 2012.

L'acusat ha assenyalat en la seva declaració davant el jurat popular de l'Audiència de Tarragona que vivia sol amb la seva mare des de 1994, impedida després de patir un accident, de manera que no podia sortir de casa i es desplaçava amb un caminador pel domicili. El seu germà se'n va desentendre i només la seva germana venia a donar-li un cop de mà.

Pedro M.G. ha dit que tenia una relació "molt bona i amb respecte" amb la seva mare, malgrat que discutien "per problemes econòmics", i ha explicat que el dia dels fets va arribar "molt nerviós" perquè havia discutit amb un company que, en el seu primer dia de feina, li va dir "borratxo i perdut".

Ha admès que bevia unes quatre cerveses i vi al dia, però ha negat prendre drogues i ha apuntat que no té "problemes psiquiàtrics ni psicològics". "No penso anar al metge", ha assegurat, negant que fos alcohòlic, malgrat que "molta gent" li deia.

"Vaig arribar de treballar i la meva mare em va dir borratxo i perdut. Estava molt nerviós. Em vaig beure dues litrones, la vaig portar al llit, la vaig estrangular amb les mans i la vaig asfixiar amb el coixí", ha narrat l'acusat, que, hora i mitja després va telefonar la seva germana i li va dir que la seva mare havia mort; la germana li va preguntar "què li has fet?".

"No veig cap excusa per fer el que vaig fer i me'n penedeixo. Em sento culpable", ha afegit.

De la seva banda, la germana, Carmen, ha reconegut que el seu germà bevia i es posava agressiu, l'ha definit com "una mica curt" i ha postil·lat que la relació entre la mare i Pedro sempre havia estat igual: "S'estimaven molt, però sempre es barallaven".

"Es porta bé amb tothom. Al barri tothom el vol. Anava de la feina al bar i després a casa", ha explicat Carmen, que ha admès que era Pedro qui cuidava la seva mare, que ella s'encarregava dels metges perquè "no li veia capacitat", que l'edat mental de Pedro no es correspon amb la física i que en arribar al domicili de la seva mare Pedro estava "tranquil".

La Fiscalia considera Pedro M.G. autor d'un delicte d'assassinat en concórrer les circumstàncies de parentiu i traïdoria i, a més de la pena de presó, demana el pagament d'una indemnització de més de 9.000 euros al seu germà -un altre fill de la víctima-. La defensa ha admès els fets però veu circumstàncies atenuants perquè se li rebaixi la pena.

Segons el relat dels fets de la Fiscalia, cap a les 20.30 hores del 5 d'abril de l'any passat l'acusat va arribar al domicili familiar després de la seva jornada laboral.

Durant el transcurs d'una discussió amb la seva mare, el processat la va agafar pels braços amb molta força amb les dues mans, la va estrangular i fins i tot li va causar la fractura de deu costelles, i l'anciana va morir com a conseqüència d'aquesta agressions.

La causa final de la mort va ser l'asfíxia amb compressió cérvico-toràcica, cosa que la va conduir a una parada cardiorespiratòria.

L'acusat es troba a la presó preventiva, comunicada i sense fiança, des del 7 d'abril de l'any passat i encara que té dos germans, només un, el germà, reclama pels perjudicis que poguessin derivar-se'n.

stats