Societat 03/06/2016

El jurat declara culpable d'homicidi l'home que va matar el fillol d'un capellà a Blanes

La fiscal demana que s'obri una investigació contra el mossèn per tràfic de drogues

Acn
3 min
Detingut un home per l'homicidi amb arma blanca d'un jove a Blanes / ACN

GironaEl jurat ha declarat culpable d'homicidi amb abús de superioritat l'home que va matar el fillol d'un capellà al seu pis de Blanes (Selva) el 2013. El tribunal popular ha donat credibilitat al relat del crim del processat, Eulogio Lumalang Sol. Creu que va actuar sota l'efecte de les drogues i obcecat, perquè passava per un mal moment. Però la sorpresa del cas ha arribat després de la lectura del veredicte: La fiscal ha demanat investigar al mossèn per tràfic de drogues, perquè el capellà va reconèixer haver consumit meta-amfetamines amb Lumalang.

El tribunal popular ha preés la decisió per unanimitat -amb els nou vots dels membres del jurat-. Segons recull el veredicte, aquella tarda el filipí va pujar al pis del mossèn amb una bossa de plàstic on hi duia un ganivet. Al domicili s'hi va trobar la víctima, un jove brasiler, i tots dos es van discutir. Durant la picabaralla, la víctima va aconseguir agafar el ganivet de cuina de la bossa, però Lumalang "li va prendre hàbilment" i va acorralar el noi a la seva habitació. Allà, el processat "es va abraonar" damunt del jove i li va clavar el ganivet repetides vegades al cos.

Abús de superioritat

El jurat popular considera que concorre l'agreujant d'abús de superioritat perquè, en el moment de cometre el crim, Lumalang "era conscient" que el brasiler no tenia cap arma. En canvi, té en compte dues atenuants per drogoaddicció i obcecació. D'una banda, el jurat subratlla que l'acusat portava uns quinze anys consumit 'shabú' -una metamfetamina-, i que n'era addicte. A més té en compte que el mossèn va reconèixer al judici que ell i Lumalang "consumien droga".

D'altra banda, el jurat té en compte que quan l'acusat va cometre el crim, passava per un mal moment personal, perquè havia perdut la feina i perquè tant la víctima com el mossèn se'n burlaven, dient-li que "sovint la seva dona i la seva filla pujaven al domicili a prostituir-se". El jurat s'ha oposat a la petició que es suspengui l'execució de la condemna contra l'acusat, però sí que ha acceptat que es demani l'indult.

Investigar el mossèn per tràfic de drogues

Després de la lectura del veredicte, la fiscal, Sandra Fagil, ha sol·licitat que es condemni Lumalang a una pena de 10 anys de presó i ha demanat que s'obri una investigació contra el mossèn per tràfic de drogues. El Bisbat de Girona ha explicat que, poc després del crim, van apartar el mossèn de la rectoria de Riells del Montseny i que les úniques misses que oficiava ara, de manera esporàdica, eren al col·legi de les Monges Franceses de Lloret de Mar.

Aquesta setmana, però, coincidint amb el judici, el Bisbat li ha demanat que s'abstingui de fer cap missa i se l'ha apartat de tota activitat litúrgica. Ara estaran pendents dels passos que faci el jutjat. Qualsevol altra decisió més enllà del què s'ha fet, però, ja s'haurà d'elevar al Vaticà.

L'acusació particular, encapçalada per l'advocada Mireia Figa, ha demanat una pena de 12 anys i mig de presó i s'ha oposat a l'indult, mentre que l'advocat de Lumalang, Manel Mir, ha demanat una condemna de 5 anys de presó. També ha insistit al jutge que tingui en compte que "molt poques vegades un jurat s'ha mostrat favorable a l'indult".

stats