Societat 01/08/2017

Deixen en llibertat dos germans detinguts a Catalunya acusats de finançar l'Estat Islàmic

Un feia un any que estava empresonat i l'altre estava entre reixes des del març d'enguany, però ara l'Audiència Nacional considera que "resulta oportú modificar la seva situació"

Pau Esparch
2 min
Agents de la Guàrdia Civil en l'operació a Arbúcies del juliol de l'any passat

BarcelonaL'Audiència Nacional ha deixat en llibertat dos germans d'Arbúcies i Santa Coloma de Farners acusats de col·laborar en el finançament de l'Estat Islàmic. Segons ha pogut saber l'ARA, el tribunal n'ha decretat la llibertat provisional sense imposar cap fiança i ha considerat que no hi ha perill de fuga. Un d'ells va ser detingut a Arbúcies el juliol de l'any passat i feia un any que estava empresonat, i l'altre estava entre reixes des del març d'enguany després de ser arrestat a Santa Coloma. En el moment de la detenció, el primer tenia 22 anys i el segon 43. En l'operació d'Arbúcies també va quedar arrestat un altre germà, que llavors tenia 33 anys i que, de moment, segueix empresonat.

L'advocat dels acusats, Benet Salellas, ha valorat que tant el jutjat com la fiscalia "entenen que les imputacions inicials no estan confirmades". La Guàrdia Civil va arrestar els tres germans, de nacionalitat marroquina, acusats de fer arribar diners al grup terrorista jihadista del Daeix (acrònim d'Estat Islàmic), a més de col·laborar-hi i fer adoctrinament. Ara l'Audiència Nacional ha resolt, en una interlocutòria emesa avui, que "encara que segueixen existint motius per considerar responsables" els dos germans que ha deixat en llibertat, "resulta oportú modificar la seva situació personal". "La instrucció de la causa no s'hauria de veure perjudicada" pel fet que no siguin a la presó, ha afegit.

El tribunal ha concedit la llibertat amb la condició que els dos germans compareguin setmanalment davant un jutjat i els ha prohibit la sortida del territori nacional. Salellas ha expressat que la resolució de l'Audiència és una "esmena a la totalitat" a les imputacions del principi. Un dels motius de la posada en llibertat dels dos acusats és que amb les detencions i els escorcolls als domicilis dels arrestats no s'hauria obtingut ni informació ni material que acreditin la seva vinculació amb l'Estat Islàmic, com apuntava la investigació policial.

stats