Societat 18/10/2014

El sínode de bisbes proposa acollir "amb respecte i delicadesa" als homosexuals i acompanyar als divorciats

El papa Francesc reconeix "tensions" a l'assemblea i deixa clar que no s'ha posat en dubte la indissolubilitat del matrimoni

Efe
2 min

Ciutat del VaticàEls participants en el sínode dels bisbes que ha debatut sobre temes relacionats amb la família aprovat aquest dissabte al vespre el document final en què es proposa acollir "amb respecte i delicadesa" els homosexuals i acompanyar els divorciats. Poques hores abans, ja havien aprovat el missatge del sínode, que assegurava: "L'Església rep a tothom sense excloure ningú".

La 'Relatio Synodi', el document final aprovat pels "pares sinodals" –aquells bisbes i cardenals amb dret a vot– ha estat divulgat per petició del papa Francesc, que també ha autoritzat publicar quants vots ha tingut cada paràgraf. En un altre dels temes, el de la comunió als divorciats que s'han tornat a casar, els participants en el sínode han decidit que sobre aquesta qüestió s'aprofundeixi en el futur.

. Entre ells, el punt 52 en el qual es proposava estudiar un camí penitencial perquè els divorciats que s'han tornat a casar poguessin rebre els sagraments, ha estat el que més vots en contra ha tingut, però ha estat finalment aprovat per 104 vots a favor i 74 en contra.

"Tensions i temptacions"

El papa Francesc ha proclamat, al final del sínode, que en aquesta assemblea no s'ha posat en dubte la "veritat fonamental" del "sagrament del matrimoni: la indissolubilitat". Així ho va afirmat en un discurs pronunciat davant els participants del sínode, als quals ha recordat que el seu paper com a líder de l'Església Catòlica és "garantir la unitat".

A més, el papa ha dit que l'Església "no mira la humanitat des d'una torre de vidre per jutjar o classificar les persones", per afegir que no s'ha de "tenir por de menjar i beure amb les prostitutes i els publicans", en al·lusió a l'Evangeli de Sant Lluc.

Bergoglio ha admès que en els debats en el sínode s'han pogut apreciar "tensions i temptacions", entre les quals va la de la "rigidesa hostil", que ha resumit en l'actitud de "voler tancar-se en el que està escrit (la lletra) i no deixar-se sorprendre per Déu, pel Déu de les sorpreses". Francesc ha advertit contra la "temptació" que plantegen els que ha qualificat de "tradicionalistes" o "porucs", però també la d'aquells "anomenats progressistes i liberals".

Les paraules del papa, que diumenge posarà punt final al sínode amb una missa solemne a Sant Pere, han estat rebudes amb un aplaudiment dels congregats que ha durat cinc minuts.

stats