ENTREVISTA
Societat 02/09/2019

“És indispensable modificar la llei per aplicar la reincidència en els furts”

La magistrada degana de Barcelona, Mercè Caso, coincideix amb el conseller d’Interior, Miquel Buch, a l’hora de demanar una reforma del Codi Penal, però també insisteix en la necessitat de dotar la justícia de més recursos

Montse Riart
3 min
Mercè Caso: “És indispensable modificar la llei  per aplicar la reincidència en els furts”

BarcelonaMés eines i més jutjats penals per poder abordar la reincidència. La magistrada degana de Barcelona, Mercè Caso, coincideix amb el conseller d’Interior, Miquel Buch, a l’hora de demanar una reforma del Codi Penal, però també insisteix en la necessitat de dotar la justícia de més recursos.

¿Li preocupa la percepció de creixement d’inseguretat que hi ha entre els ciutadans de Barcelona?

Per descomptat. Cal no deixar-se endur per la por. És veritat que els furts i els robatoris amb violència han augmentat, però els delictes més greus són poc habituals a Barcelona. Espanya és un dels països amb un índex més baix pel que fa als delictes més greus. No és veritat que a Barcelona no es pugui caminar pel carrer. Però sí que hi ha un repunt de delictes amb violència. I això ens preocupa i ens ocupa. Tot aquest estiu els jutjats d’instrucció de Barcelona han treballat de valent i els jutjats de guàrdia han funcionat a ple rendiment malgrat les vacances, perquè hem tingut molt clar que havíem de donar una resposta a la ciutadania.

¿Els jutges tenen prou eines per abordar la multireincidència?

En els delictes lleus de furts les nostres eines no són suficients perquè des de la sentència del Tribunal Suprem no podem aplicar la reincidència. És el gran gruix de problemes de Barcelona. Malgrat que vegi algú furtant repetidament, no puc fer que això passi de ser un delicte lleu a un de greu. Considerem indispensable una modificació legislativa en l’àmbit dels furts per aplicar-hi la reincidència. Hem de pensar fórmules més contundents perquè al professional del furt no li surti a compte actuar. Ara li donem el mateix tractament que a algú que comet un furt puntual.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha fet la mateixa petició.

Tots els grups polítics amb presència a Madrid poden proposar-ho. També seria bo incrementar les dotacions policials i la presència d’agents uniformats al carrer. Cal que la proposta que va fer Buch per tenir més agents es materialitzi.

¿Cal mantenir el dispositiu Toga de protecció dels jutjats?

Ja s’ha reconsiderat la dimensió, però la valoració de risc la fan els Mossos. Si valoressin que el risc és inferior, nosaltres faríem una resolució per rebaixar-lo més.

També els demanen més agilitat.

S’està fent tot el possible amb les eines que tenim. En calen de noves però també funciona la col·laboració. Per exemple, el cas dels narcopisos. Quan hem sigut capaços de col·laborar i fer una investigació policial profunda per detectar els grups criminals, això ha permès una acció judicial contundent per tancar-ne molts. En el cas dels delictes lleus, amb la col·laboració de la sala de govern del TSJC, la conselleria de Justícia i la Fiscalia, hem doblat els recursos i hem passat a assenyalar-los en tres mesos en lloc d’un any. Hem de fer el mateix esforç per als judicis ràpids de robatoris amb violència, que ara es jutgen en vuit mesos, perquè sense una condemna ferma tampoc es pot aplicar la reincidència. Calen més jutjats penals. A Barcelona n’hi ha dos, amb un jutge de reforç tres dies, que s’ampliarà a quatre. Amb sis jutjats penals més podríem tenir-ne d’especialitzats per jutjar els casos de violència contra la dona, que no existeixen a Barcelona. No es pot tenir una millor resposta judicial sense inversió.

La setmana que ve comença el nou curs judicial. Quins són els reptes?

Hem de treballar per posar en marxa els òrgans que es van comprometre per al desembre: dos jutjats socials, un jutjat de primera instància i un jutjat mercantil. Cal reforçar els penals, de primera instància i de les clàusules terra.

¿Té por que la sentència del Procés torni a tensionar la relació amb el Govern i amb la ciutadania?

Nosaltres continuarem fent la nostra feina perquè som un servei públic perquè la ciutadania pugui viure amb seguretat.

Colau: “Hi ha problemes però Barcelona no és insegura”

“Hi ha problemes concrets de seguretat però Barcelona no és una ciutat insegura”, va afirmar ahir l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una entrevista a TV3. Colau va reconèixer que a la ciutat hi ha, especialment, un conflicte amb els furts i robatoris, cada vegada més violents. Amb tot, va demanar “calma i prudència” a l’hora de fer servir la paraula crisi per parlar de l’estat de la seguretat a la ciutat. L’alcaldessa considera que es van malinterpretar les declaracions del tinent d’alcalde de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, quan a l’agost va admetre que la ciutat patia “una crisi de seguretat”.

Precisament, després que tant diumenge com ahir -amb un vídeo a Facebook- Colau recriminés al conseller d’Interior, Miquel Buch, la seva resposta policial a Barcelona, Buch i Batlle es van reunir ahir per “refermar el compromís de treballar conjuntament contra la delinqüència”.

stats