Societat 20/08/2019

Les demandes de tractament per addicció a la cocaïna augmenten un 16% a Catalunya en els últims tres anys

Salut insisteix que l'addicció a l'heroïna es manté estable tot i la "percepció social" d'increment

Montse Riart
2 min
Unes quantes xeringues en una zona pròxima a la Mina on sovint hi van persones drogodependents a punxar-se.

BarcelonaLes demandes per començar un tractament contra l'addicció a la cocaïna han crescut un 16% entre el 2016 i el 2018 a Catalunya, segons l'últim informe de l'Agència de Salut Pública de Catalunya. L'any passat l'organisme va atendre 3.338 casos relacionats amb el consum d'aquesta substància. Tot i així, la majoria de tractaments subministrats, un 42% del total, són per a persones alcohòliques que han demanat ajuda per superar aquesta addicció. De fet, el responsable de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix, ha remarcat el canvi de tendència dels últims 30 anys a Catalunya: l'any 1992 un 53% dels tractaments eren per addicció a l'heroïna, que ara suposa únicament un 11,9% dels atesos pels serveis de l'Agència, mentre que les demandes de tractament per addicció a l'alcohol s'han triplicat des d'aquell any, passant a ser les majoritàries a Catalunya.

Guix ha insistit que, tot i la "percepció social" que últimament ha repuntat el consum d'heroïna a Catalunya, les dades de l'Agència Catalana de Salut constaten que les demandes per a aquest tipus de tractament continuen "estables". El secretari de Salut Pública ha explicat que aquesta percepció pot ser fruit "d'una visibilitat més elevada" dels heroïnòmans en un punt concret, al fet que han "augmentat" les intervencions policials de droga i, sobretot, a "l'epidèmia" que pateixen els Estats Units, amb casos de pacients consumidors d'opioides que han acabat enganxant-se a l'heroïna.

El perfil dels consumidors de cocaïna: la majoria tenen feina i fills

L'any passat 1.607 heroïnòmans van demanar ser tractats a Catalunya. Només un 11% dels casos eren nous consumidors. Ara bé, Guix ha destacat la vulnerabilitat d'aquest col·lectiu: només un 15% tenen feina i un 21% estan a la presó. En canvi, un 49% dels pacients addictes a la cocaïna atesos l'any passat tenien feina i fills i un 86% disposaven de residència estable.

Vuit de cada deu dels atesos són homes, d'uns 38 anys de mitjana d'edat, que van començar a consumir cocaïna esporàdicament a partir dels 21 anys. En el cas de l'heroïna, nou de cada deu dels pacients són homes i demanen ajuda, de mitjana, als 41 anys, tot i que el seu contacte amb aquesta droga va començar cap als 23 anys.

stats