Demanen sis anys de presó als mossos de l’agressió racista del Bages

SOS Racisme vol que se’ls condemni pels delictes de tortures i lesions

2 min
Imatge d'una concentració que es va fer a l'estiu a Manresa contra aquesta agressió racista

BarcelonaSis anys de presó i 12 anys d’inhabilitació. És la petició que fa SOS Racisme per als sis mossos d’esquadra investigats per l’agressió racista a un noi el gener del 2019 a Sant Feliu Sasserra (Bages). L’entitat que representa el noi –exerceix l’acusació particular– ha fet arribar el seu escrit d’acusació al jutjat d’instrucció número 5 de Manresa que porta el cas. El jutge va obrir un termini a principis d’aquest mes perquè la Fiscalia i l’acusació particular presentessin els seus escrits per poder enviar els agents a judici.

SOS Racisme demana que es condemni a sis anys de presó els mossos pel delicte de tortures i a una multa de 2.700 euros a tres d’ells pel delicte de lesions lleus. Vol que se’ls apliqui un agreujant per racisme i un altre per abús de superioritat. A més, sol·licita 12 anys d’inhabilitació absoluta per als sis policies que els impedeixi ocupar un lloc de treball públic durant aquest temps. Pel que fa a la indemnització, demana que els tres agents als quals acusa de lesions paguin a la víctima 260 euros, i 21.000 euros entre tots per danys morals. També vol que si els mossos no paguen el departament d’Interior assumeixi la indemnització com a responsable civil subsidiari.

Un procés judicial “dilatat”

Els sis policies, antiavalots de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), van treballar en aquesta unitat fins que el juny de l’any passat es va publicar l’àudio en què es podien sentir alguns dels insults al noi: "Ets un mico. Negre de merda. Ves-te'n més lluny que l'Àfrica". Des de llavors han continuat al cos però en un destí en què no tenen contacte amb la ciutadania. SOS Racisme lamenta que el cas s’hagi “dilatat” des de fa més de dos anys al jutjat d’instrucció, “en un procés marcat per diversos recursos de la defensa dels agents”. L’última estratègia dels mossos va ser demanar que la roda de reconeixement fos amb la cara tapada, però al final l’acusació particular hi va renunciar.

SOS Racisme recorda que s’han aportat diverses proves, com ara la gravació d’àudio i la identificació de les veus dels agents. Després que es difongués l’àudio, dos sergents dels Mossos van rectificar la seva declaració i van saber identificar els implicats. Segons el jutge d’instrucció, hi ha “indicis raonables” per determinar que es va humiliar el noi i se’l va agredir, tirant-lo a terra i tirant-li escopinades i donant-li cops, a part d’amenaçar-lo i insultar-lo: “T’arrencaré el cap”, “Ja t’he dit per telèfon que et fotria una hòstia que et deixaria blanc”, “Quina xusma ens arriba en aquest país” o “Merda humana”. L’entitat assegura que aquesta agressió racista “no és un cas aïllat” als cossos policials.

stats