Tribunals
Societat 17/11/2021

22 mesos de presó per a un desallotjat de l’acampada a la plaça Universitat

També condemnen dos participants més a sis mesos de presó

2 min
Les tendes de l'acampada de la plaça Universitat de Barcelona uns dies abans que es fes el desallotjament.

BarcelonaEl desallotjament de l’acampada a la plaça Universitat de Barcelona com a protesta contra la sentència del Procés ha acabat en condemna per a tres participants. El jutjat penal número 7 de Barcelona ha imposat 22 mesos de presó per a un dels desallotjats i sis mesos de presó per a dos participants més. La Guàrdia Urbana va liderar l’operatiu del 20 de novembre del 2019 per posar fi a la mobilització que feia 21 dies que durava.

La pena més alta és per a l’Ernest, per a qui la Fiscalia demanava quatre anys de presó. La jutge el condemna per un delicte d’atemptat contra agents de l’autoritat i un delicte de lesions –li aplica l’atenuant de reparació del dany per haver pagat 4.200 euros amb la Caixa de Solidaritat–. També l’obliga a abonar una indemnització de 3.320 euros per les lesions i les seqüeles a un agent. Per als altres dos és un delicte d’atemptat contra agents de l’autoritat més una multa –en un cas– de 180 euros per un delicte lleu de lesions. Aquest últim ha de pagar una indemnització de 120 euros a un altre policia.

Segons la sentència, els tres condemnats no van seguir les indicacions de la Guàrdia Urbana. En el cas de l’Ernest, la jutge recull com a fet provat que va colpejar amb el puny la cara d’un agent i li va causar tant una contusió com una factura nasal. Pel que fa als altres dos desallotjats, manifesta que el primer va colpejar fortament el cap d’un policia i el segon va donar un cop de peu a la cama d’un altre agent, cosa que li va causar lesions al maluc.

Crítica a l’Ajuntament

Alerta Solidària, que ha exercit de defensa, critica que la versió policial s’imposi “sense atendre” les al·legacions que van fer. Es refereix al fragment de la sentència en què la jutge considera que “ha quedat acreditada” l’autoria dels tres condemnats, tot i “les aparents contradiccions exposades per les defenses i la insistència de la ubicació de cada agent”, després que fossin identificats de nou durant el judici. Alerta Solidària també ha retret a l’Ajuntament de Barcelona que impulsés el desallotjament de l’acampada a la plaça Universitat “per haver contribuït a la tensió i a la repressió contra la protesta legítima”.

stats