SUCCESSOS
Societat 01/06/2016

Desarticulada una banda de falsos revisors del gas

Els Mossos detenen una persona i localitzen mig centenar de víctimes, totes persones grans

Ara
2 min
Desarticulada una banda de falsos revisors del gas

BarcelonaUn grup de falsos operaris es desplaçaven fins als domicilis particulars de persones d’edat avançada i, un cop allà, les enganyaven dient-los que “s’exposaven a grans perills” si no feien reparacions a les seves calderes. Aleshores els cobraven grans quantitats de diners en efectiu. L’organització de falsos revisors del gas va ser desarticulada ahir pels Mossos d’Esquadra, amb una persona detinguda i dotze investigades, i ja s’han localitzat mig centenar de víctimes. La policia catalana no descarta tampoc trobar més persones afectades per l’estafa, o més vinculats a la xarxa d’estafadors.

La tapadora

La banda feia servir com a tapadora una empresa subcontractada que es dedicava al manteniment i la revisió de productes i serveis d’una de les companyies de subministrament oficial de gas. L’organització actuava a tot Catalunya, i per identificar-se com a personal de manteniment del gas mostraven una targeta falsa amb un logotip de l’empresa juntament amb el del departament d’Indústria i Energia del Govern.

Alt nivell organitzatiu

Un dels principals trets definitoris de la banda era el seu alt nivell d’organització i jerarquització. Per seleccionar les seves víctimes, eren els caps de l’empresa els que feien cerques de noms en desús o poc habituals, que acostumaven a ser de persones d’edat avançada, segons fonts policials. Un cop havien localitzat les persones d’edat avançada per fer les reparacions innecessàries, eren els operaris de la companyia els que es desplaçaven als domicilis, on feien l’estafa.

A part de cobrar grans quantitats de diners en efectiu -en alguns casos, posteriorment també s’enduien joies i efectiu dels domicilis dels ancians-, distribuïen els diners en comptes corrents als quals estaven associats els caps de l’empresa. Tal com explica la policia catalana, les víctimes patien un fort ensurt emocional després de l’engany, fins al punt que es negaven a obrir la porta a ningú que truqués per por de tornar a ser enganyades.

Els Mossos d’Esquadra acusen els membres de la banda de pertinença a grup criminal, obstrucció a la justícia, falsificació de document públic, estafa i intrusisme professional. La policia va revelar ahir que els membres del grup tenen diversos antecedents policials per delictes similars, alguns dels quals són investigats per altres cossos policials. La investigació va començar el mes d’octubre del 2015 i es va acabar el dia 23 de maig. Després de passar a disposició judicial, el detingut ha quedat amb llibertat amb càrrecs.

stats