Societat 18/06/2019

Gossos amb trineu sobre l'aigua a causa d'una primavera amb mínims històrics de gel a l'Àrtic

La setmana passada la temperatura es va situar 20 graus per sobre del normal a Groenlàndia

Miquel Bernis/efe
2 min
Trineus que es desplacen per l'aigua en comptes de per la neu: la imatge viral que demostra la catàstrofe climàtica a l'Àrtic

BarcelonaAquesta setmana s'ha fet viral aquesta impactant fotografia que un investigador del Servei Meteorològic Danès (DMI) ha fet al nord-oest de Groenlàndia. La imatge, que va ser presa el 13 de juny, mostra un trineu arrossegat per gossos avançant pel gel fos, l'objectiu de l'expedició era recollir instrumental de monitorització oceanogràfic i meteorològic al gel marí.

Sembla que els gossos caminin sobre el mar a prop de la costa, però en realitat ho estant fent sobre una cap de gel en què l'aigua fosa ha aflorat a la superfície. Segons el tècnic del Servei Meteorològic de Dinamarca, Rasmus Tonboe, “el ràpid desglaç sumat a la baixa permeabilitat del gel i a algunes esquerdes fan que l'aigua aflori a la superfície”. L'autor de la fotografia, Steffen M. Olsen, ha explicat a Twitter que tot i que a la imatge no es veu, a sota del trineu i els gossos calculen que hi ha una capa de gel d'uns 1,2 metres, i a més profunditat una capa d'uns 850 metres d'aigua.

Aquest desgel s'està produint a causa de la pujada de la temperatura a la zona durant les últimes dues setmanes. A la localitat de Qaanaaq, situada en aquesta àrea, es va arribar la setmana passada a 17,3 graus, una temperatura realment alta en aquesta època. Segons dades del Centre Europeu de Predicció la setmana passada el termòmetre va arribar a situar-se més de 20 graus per sobre del que sol ser habitual en aquesta època tant a Groenlàndia com en punts d'Islàndia.

Durant tota la primavera l'extensió de gel a l'Àrtic s'ha situat al voltant de mínims històrics, al mes d'abril l'extensió mitjana de superfície glaçada va baixar fins al 13,45 milions de quilòmetres quadrats, el valor més baix mai registrat en aquest moment de l'any, una extensió 1,24 milions de quilòmetres quadrat inferior a la la mitjana del període 1981-2010.

Aquesta primavera l'extensió ha arribat a ser inferior als valors rècord del 2016 / National Snow and Ice Data Center

El color blanc del gel tendeix a rebotar molta part de la llum solar que hi arriba, de manera que el fet que a principis d'estiu la capa blanca sigui clarament inferior a l'habitual pot provocar més absorció de llum solar durant les setmanes vinents a la zona, i per tant més fusió de gel, és una dinàmica que es realimenta i que fa pensar en la possibilitat que enguany se superi el mínim històric d'extensió de gel a l'Àrtic, que data de finals de l'estiu del 2012.

No hi ha dubte que bona part de l'impacte que ens provoca la imatge es deu sobretot al xoc de veure un trineu arrossegat per gossos sobre l'aigua, quan normalment els veiem sobre gel. L'autor de la fotografia ha confessat a Twitter que la imatge s'ha convertit més en un fenomen simbòlic que no pas científic.

stats