Delinqüència
Societat 18/04/2021

Desmantellat el primer taller de fabricació d'armes amb impressores 3D

La policia troba en un local de Santa Cruz de Tenerife un arsenal i material per produir explosius

ARA
2 min
Armes fabricades en 3D localitzades al taller clandestí de Santa Cruz de Tenerife

BarcelonaUna impressora feia els retocs a la carcassa d'una pistola quan la policia va irrompre en un taller clandestí que es dedicava a la fabricació d'armes amb impressores 3D. És la primera vegada que es desmantella un negoci d'aquestes característiques a Espanya. L'operació es va produir a Santa Cruz de Tenerife, el setembre de l'any passat, però fins ara el jutjat que porta la instrucció del cas no havia decretat l'aixecament del secret de les actuacions, en què s'ha detingut un home.

La investigació de la Policia Nacional es va iniciar quan va saltar l'alerta que l'ara arrestat estava comprant a través d'Internet peces fonamentals d'armes de foc i substàncies explosives que li servien per fabricar-ne rèpliques a través de la tecnologia 3D. A l'escorcoll del local es van localitzar 19 carcasses d'arma curta acabades de sortir de la impressora, nou carregadors, dos silenciadors, dues peces mòbils ajustables per a arma curta sense numeració, dues peces per estriar canons, dues agulles percutores, una rèplica de fusell d'assalt AR-15 d'Airsoft, un carabina amb mira telescòpica, diversos tubs metàl·lics per fer canons, un visor hologràfic, un motlle de plàstic per fer armadures i diverses peces d'arma curta. Tot aquest arsenal es produïa amb dues impressores tridimensionals que es van requisar, així com també material tècnic i informàtic. A més, es van localitzar dues pistoles tàser, cinc ganivets, una catana i diversos objectes amb simbologia supremacista (dues banderes representant una trisquela i una funda per a pistola amb l'emblema de l'exèrcit nazi), així com substàncies químiques que es fan servir per fabricar explosius.

Al detingut se l'imputa la presumpta participació en delictes de tinença il·lícita d'armes i dipòsit d'explosius. L'home tenia al taller una trentena de manuals de guerrilla urbana, de tècniques terroristes, militars o de fabricació casolana i maneig d'explosius i armes de foc amb les impressores tridimensionals.

Per a la policia l'aparició de tallers com aquest incrementa de manera exponencial el perill de la proliferació d'armes de foc perquè facilita que hi accedeixin grups criminals o terroristes, i en un comunicat el cos espanyol assenyala que l'octubre del 2019, a Alemanya, es va cometre un atemptat terrorista contra una sinagoga jueva en què es va utilitzar un fusell fabricat amb una impressora 3D.

stats