Societat 01/06/2018

Detectar el càncer amb una mostra de sang

Una nova biòpsia líquida pot identificar fins a deu tipus de càncer abans que n’apareguin símptomes

Quim Aranda
3 min
Una mostra de sang podria ser suficient per a la detecció precoç del càncer. El sistema, però, és una bateria de tests d’una extrema complexitat.

LondresUn nou tipus d’anàlisi de sang, conegut com a biòpsia líquida, podria permetre la detecció precoç de fins a deu tipus de càncer abans que no mostrin cap simptomatologia externa, permetent així un tractament molt més efectiu. El nou mètode de detecció l’han desenvolupat científics del Taussig Cancer Institute, de Cleveland, a Ohio. Formalment, els resultats seran presentats dilluns en el decurs de la conferència anual de la Societat Americana d’Oncologia Clínica (ASCO, en les sigles en anglès), però abans de la inauguració de la trobada ja se n’han publicat algunes dades bàsiques. L’ASCO té lloc fins al 5 de juny a Chicago (EUA) i és el congrés sobre càncer més important del món. L’any passat, de fet, ja es van avançar algunes de les innovacions que podria aportar aquesta tècnica.

L’anàlisi de sang es basa en la identificació de petits components d’ADN carregat de dades cancerígenes, prèviament alliberades per cèl·lules malaltes a la sang. La prova, encara no disponible de forma generalitzada, ha tingut resultats especialment positius en càncers d’ovaris, de pàncrees, de pulmó, d’esòfag i un d’especialment mortífer, el de fetge i vesícula.

Tractament precoç

La biòpsia líquida permet detectar el càncer abans que n’apareguin els símptomes. El tractament del pacient en els primers estadis de la malaltia és clau per possibilitar-ne la curació. En aquest sentit, la doctora Fiona Osgun, del grup Cancer Research, del Regne Unit, no vinculada a l’estudi del centre mèdic nord-americà, ha valorat la notícia amb els següents termes: “La detecció precoç és una de les formes més poderoses per assegurar-nos que cada vegada hi ha més persones a les quals se’ls poden oferir tractaments que els obrin la possibilitat de superar la malaltia”. Per a molts càncers comuns, les taxes de supervivència es tripliquen quan es diagnostiquen en una etapa primerenca, segons Osgun. “És potencialment el Sant Grial de la investigació” perquè pot “detectar càncers en una fase primerenca”, va dir l’autor de l’estudi, Eric Klein, en declaracions a The Daily Telegraph. Els investigadors van fer anàlisis a 1.600 adults, dels quals 749 no tenien càncer i 878 tenien diversos càncers no tractats, de naturalesa recent i sense símptomes externs.

El càncer d’ovari es va diagnosticar amb una precisió del 90%, seguit del ja esmentat càncer de fetge i vesícula i el càncer de pàncrees, identificats en el 80% dels casos. Tanmateix, és important tenir en compte que la quantitat de persones en què es van detectar aquests càncers encara és petita i que, per tant, les dades són difícilment extrapolables.

Èxit d’un assaig clínic

Tot i així, les dades que ja hi ha, des de fa més d’un any, per al càncer de pulmó a partir d’un assaig clínic fet també als Estats Units són prou esperançadores. Tant que ha permès als oncòlegs avançar-se fins a un any en el tractament abans que escàners o radiografies detectessin el tumor, i també abans que el malalt comencés a experimentar problemes físics.

Un altre dels avantatges de la biòpsia líquida és que evitaria l’actual prova clàssica, invasiva i dolorosa i que extreu teixits cel·lulars del pacient per analitzar-los.

Per poder determinar la potencialitat futura d’aquest estudi, i poder considerar-lo com un sistema estàndard de detecció, cal entendre l’extrema complexitat del procés. Mentre que la recollida de la mostra en el pacient és simple -l’habitual extracció de sang-, l’anàlisi posterior és molt complexa. Tots els éssers humans tenen dades d’ADN a la sang. Per esbrinar si hi ha càncer cal separar de l’ADN la informació genètica del tumor, i per a això cal trobar les mutacions específicament associades a cada càncer.

stats