Societat 06/01/2020

Detingut un home a Esplugues de Llobregat per haver matat la dona i la filla de 3 anys

El presumpte autor del doble crim, comès el dia de Reis, continua ingressat a l’hospital per intent de suïcidi

Gemma Garrido Granger
4 min
Un agent de la divisió d'investigació criminal dels mossos accedint a l'edifici d'Esplugues de Llobregat on ha tingut lloc el primer crim masclista de l'any.

Esplugues de LlobregatUna atrocitat, un malson. Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat) va llevar-se el dia de Reis, colpida i dolguda pels assassinats de la Mónica, de 28 anys, i la seva filla de només tres anys a mans de la seva exparella i pare, respectivament. Els Mossos d'Esquadra van detenir a primera hora del matí un home com a principal sospitós de les morts. El presumpte autor del crim, de 27 anys, va ser traslladat a un centre hospitalari, ja que després d'haver comès el crim, va intentar suïcidar-se, segons va informar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

L'arrestat ha estat custodiat per agents de la policia fins aquest dimarts al matí, que ha rebut l'alta hospitalària. Els Mossos l'han traslladat a comissaria i preveuen que passi a disposició judicial demà, dimecres, exhaurint el termini de 72 hores de detenció que marca la llei.

La policia catalana ha confirmat que va ser el sospitós qui va alertar el servei d'emergències del crim. Eren les 06.10 hores. En una trucada al 112, l'home va confessar haver acabat amb la vida de la seva dona i de la seva filla a l'interior del domicili que compartien al número 7 del carrer del Mestre Joan Corrales, al barri la Plana. Fins al lloc dels fets s'hi van desplaçar diverses dotacions dels Mossos d'Esquadra, de la Policia Local i del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), que només van poder certificar les morts de la mare i la filla, segons va informar la policia catalana en un comunicat.

El presumpte assassí, de nacionalitat espanyola, era a l'interior del pis i no va oposar resistència durant la detenció. La Divisió d'Investigació Criminal de la Regió Policial Metropolitana Sud s'ha fet càrrec de la investigació per aclarir les causes de les dues morts violentes, però els Mossos consideren que l'autoria està "prou verificada".

S'estaven separant, però convivien al mateix pis

El jutjat d'instrucció 3 d'Esplugues en funcions de guàrdia va decretar el secret de les actuacions, però va comunicar que no consten antecedents judicials per violència entre la parella. Ara com ara, tampoc no se sap si la dona era usuària dels serveis socials municipals, que ofereixen atenció jurídica i psicològica a les víctimes que s'hi adrecen. Fonts veïnals van assenyalar, però, que la parella estava en tràmits de separació. Amb tot, encara convivien al domicili amb la filla.

Segons va avançar El Periódico, alguns veïns van explicar als Mossos que, de matinada, havien sentit dos homes barallant-se al carrer, just al portal, i que un dels implicats en la discussió era el detingut. Aquests testimonis també van dir que la parella s'havia instal·lat al pis feia poc més de tres anys, abans que naixés la filla, i que hi vivien de lloguer.

A falta de la confirmació oficial de la Delegació del govern espanyol, els de la Mónica i la seva filla serien els dos primers feminicidis del 2020. Fonts governamentals apunten que mare i filla serien la primera dona assassinada a mans de la seva parella o exparella i la primera menor morta per violència masclista de l'any. Almenys 55 dones van ser assassinades a l'Estat l'any passat, la xifra de víctimes mortals de la violència masclista més elevada des del 2014. D'aquests crims, nou van produïr-se a Catalunya.

En el mateix registre oficial -que només reconeix les dones mortes a mans de les seves parelles o exparelles- també s'hi inclouen tres infants morts pels seus pares o les parelles de la seva mare. Amb la Mónica i la seva filla de tres anys, serien 1.034 les dones que han estat assassinades des del 2003 i 35 els menors.

Cinc minuts de rebuig en silenci

La nit més màgica de l'any per a grans i petits va tenir un gust agredolç per als residents del petit municipi llobratenc. "És una desgràcia" o "Pobre família" eren algunes de les frases que més es repetien entre alguns veïns d'Esplugues, encara afligits pel tràgic succés.

Fins dimecres les banderes de l'Ajuntament onejaran a mitja asta en senyal de rebuig al doble assassinat. El govern municipal va decretar tres dies de dol i va convocar cinc minuts de silenci a la plaça de Santa Magdalena, davant el consistori, a les 12.30 hores en record de les dues víctimes. Hi van participar unes 300 persones, moltes de les quals visiblement afectades; entre ells, hi havia amics i familiars de les víctimes.

L'alcaldessa d'Esplugues, Pilar Díaz, va condemnar el crim i va anunciar que avui mateix se celebrarà un ple extraordinari per emetre una declaració institucional. "No podem tolerar com a societat lliure, oberta i avançada que un home assassini la parella pel sol fet de ser dona i que acabi amb la vida d'un infant, que és l'expressió màxima d'innocència, especialment en el dia de Reis", va dir Díaz, que va mostrar-se "abatuda" pel crim. "Avui ens llevem amb la pitjor de les notícies, el masclisme criminal continua destrossant vides", va assegurar l'alcaldessa, que va aprofitar per traslladar "l'afecte i acompanyament a tota la família".

"Només si avancem cap a la igualtat efectiva de dones i homes avançarem en l'erradicació de les violències masclistes", va indicar la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, que va anunciar minuts de silenci en senyal de dol davant totes les seus de l'Institut Català de les Dones del país a les 12 hores.

stats