Societat 20/12/2016

20 detinguts per estafar un centenar de llogaters en portals immobiliaris

El cap de l'organització publicava anuncis falsos a internet, sobretot de la zona de la Costa Daurada, i es quedava els diners de les fiances

Ara
2 min
Agents de la Policia Nacional espanyola en un dels escorcolls de l'operació

BarcelonaLa Policia Nacional ha desmantellat una organització dedicada a estafar a través d'anuncis falsos de pisos de lloguer en portals immobiliaris. El cap de la xarxa, d'origen romanès, viu al Vendrell i és qui publicava els falsos anuncis, de pisos inventats o que no es llogaven, sobretot a la zona de la Costa Daurada. La policia ha detectat 94 víctimes, ha arrestat 20 membres de la xarxa i calcula que com a mínim s'han estafat 56.000 euros.

Segons la Policia Nacional, el cap de la xarxa publicava anuncis amb fotografies de pisos reals amb adreces que no els corresponien. "Aconseguidors" d'origen marroquí s'encarregaven de buscar "mules": ciutadans amb nacionalitat espanyola que estiguessin disposats a constar a l'anunci com a propietaris del fals habitatge i a donar la cara pel cap de l'organització. Aquests rebien les peticions de les víctimes i els demanaven per avançat una fiança pel pis -que podia ser d'entre 400 i 600 euros-, en concepte de reserva i que cobraven per transferència bancària en comptes corrents a nom seu.

Les "mules" es quedaven un percentatge dels diners estafats -un 10%-, com els "aconseguidors", que també es quedaven una comissió. Però la majoria dels diners els lliuraven en efectiu o amb una transferència al cap de la xarxa, que feia servir les webs més conegudes per trobar habitatges de lloguer per difondre l'estafa. La trama s'havia especialitzat en lloguers vacacionals i algunes víctimes feien centenars de quilòmetres per anar al pis que havien pagat i trobar-se que no existia, o que hi havia uns propietaris legítims que no l'havien llogat.

La investigació va començar fa 15 mesos, arran d'una denúncia a la comissaria de Gandia, a la comarca de la Safor. En l'operació s'han bloquejat 26 comptes corrents amb 10.258 euros i tots els anuncis fraudulents, però la Policia Nacional continua buscant víctimes perquè creu que n'hi pot haver moltes que encara no han detectat.

stats